Blíževedly 2016 – Kde rostou houby a kde nerostou

Blíževedly – obec, která leží na severním okraji chráněné krajinné oblasti na Kokořínsku, na rozhraní Českého Středohoří a Máchova kraje: Blíževedly , kam téměř pravidelně, každým rokem, s nadšením, jezdíme na „HOUBY“. Pokud někam na houby jezdíte kde opravdu rostou, samozřejmě když je sezóna, a pak půjdete do tohoto lesa, tak si připravte notnou zásobu trpělivosti.

V tomhle lese, asi někde rostou, ale já ještě nepřišla na to kde.

Blíževedly
Blíževedly 2016

Do tohoto lesa jezdíme každým rokem a vracíme se tak maximálně s 5-6 ti houbami zpět domů, tak se nabízí otázka, proč tam vlastně jezdíme? No je to jednoduché, protože ač v tomto lese houby rostou jinde než kudy chodíme my, tak já se kochám.

Kochám se přírodou, výhledem na skály, které obklopují les. Výhledem na šišky na vrcholcích stromů a slyším to ticho, krásné a tak civilizaci vzdálené, ticho. Občas datlík, nebo něco, co vlastně ani nechcete vědět co je a je tu tak krásně.

Blíževedly poprvé

K tomuto lesu mě vážou vzpomínky. Jezdila jsem sem s mojí mamkou jako malá kunhůta. Moje mamka má můj velký obdiv, nýbrž , když jsem já, v 18-19 letech do tohoto lesa jela „podruhé“ již sama jako dospělá v doprovodu mého tehdejšího přítele, poprvé jsem se v lese ztratila.

Les a skácený strom v lese v Blíževedly
Kde rostou houby a kde nerostou? Blíževedly naše houbařská zastávka.

Blíževedly podruhé

…po druhé jsem se tam ztratila když jsem si po letech, já hloupá myslela, že když už mi je o 10 a více let, více, tak že snad už nejsem tak blbá a ouha…. touha hledat houby zvítězila nad pudem sebezáchovy.

Jenže tentokrát jsem byla vyzbrojena přeci chytrým telefonem, na kterém byly mapy.V lese jsem strávila dobré 4 hodiny než jsem našla cestu ven. Doporučuji tedy do tohoto lesa chodit s někým, kdo má dobrý orientační smysl a s nabitou baterkou v mobilu.

Do Blíževedel můžete jet vláčkem a k lesu dojít po silnici kolem místního koloniálu a hřbitova. Vchod k lesu se nachází u statku, stejně jako autobusová zastávka. Do lesa, vcházíte kolem statku, koní a krav. Je to naprosto parádní pohled, když k vám běží stádo koní, krávy se pasou na louce, jak kdyby okolní svět neexistoval. Paráda.

Statek Blíževedly
Statek Blíževedly
Kůň na louce
Kůň na statku v Blíževedlech

Když stojíte na kraji lesa, tak si můžete vybrat kudy chcete pokračovat. Je zde rozcestí a většina turistů pokračuje po šipkách, což nám zdatným houbařům, přijde nuda. Proto jsme to vzali druhou stranou pěkně po cestičce do lesíka.

vyřezaná dekorace dřevěná
Dekorace ze dřeva u jeskyně
Blíževedly
Les a kam na houby – Blíževedly

Cesta je schůdná i pro děti takže moc pěkná „prochajda“, raději pro děti, které již plně ovládají své tělo = větší děti, krom toho že je cesta jak z bavlnky, je v celku do strmého kopce, ale když se vyškrábete nahoru, tak pak to stojí za to. Po cestě jsme toho našli a viděli docela dost na to, že jsme šli do lesa na houby a ne na podívanou.

Jeskyně v lese v Blíževedlech
Blíževedly a jeskyně. Houbaření i s dobrodružstvím.

„stará parta“

Téměř na kraji lesa na nás vykoukla jeskyňka, kde se zřejmě schází „stará parta“ a vypadá to tam moc pěkně a udržovaně. Před lety jsme nad touto jeskyňkou našli krásného velkého hřiba. Letos bohužel, tam na nás nečekal. U jeskyně je ohniště, pěkně udržované. Jeskyně je vybavena stolem, hořčicí, kečupem, kdyby jste si chtěli opéct buřtíky.

Domu jsme si houby nepřinesli, ale procházka po lese to byla moc hezká a v košíku jsme si domu nakonec přinesli šišky. Budeme o víkendu grilovat. Blíževedly bylo to fajn. 🙂

Hospůdka u Malého Března

Jsme z Ústeckého kraje a tak jsme se zastavili v malé hospůdce u Malého Března. Hospůdka se nachází hned u železničního přejezdu. Zřejmě, i železniční stanice a vede k ní,cyklostezka. Poznáte to na počtu „kolařů“ v této hospůdce.

Překvapila mě velmi mile, tato malá hospůdka. Slečna běhala od hosta k hostu, obsluze dávám za 1*. Co se týče vybavení, tak od malé vesnické hospůdky, nemůžete chtít přece, aby tam měli poslední trendy v pohostinství. Takže to shrnu stoly čisté a židle Vám připomenou léta ve školních lavicích. Ale spíš až tak na střední.

Jídlo

Jídlo mě velmi mile překvapilo, dala jsem si to nejdražší, co jsem v lístku našla – vepřové nudličky, na čínský způsob s chilly – 93,- Kč . Nu a přítel si objednal Smažák. Mňam.Pro milovníky hovězího masa (jako jsem já) tu mají jen vepřové a kuřecí. Já to nahradila kuřecím.

Hranolky a kuřecí směs na talíři
Restaurace Malé Březno a kuřecí směs s hranolkami
Obalovaný sýr a krokety
Hospoda Malé Březno – obalovaný sýr a krokety

Tak co, vydáte se do Blíževedel na houby? Nebo na procházku?

Přeji všem houbařům, houbaření zdar!

Maruška – strč prst skrz prd