Mňamózní utopenci

Dnes jsem si pro Vás připravila tip na dobrou večeři, svačinu, ale i snídani a když bych zavřela obě oči i oběd. Není to nic náročného, ani časově a ani finančně Vás to extrémně nezatíží a naopak si myslím, že většinu z Vás a Vašich blízkých tento pokrm potěší. Jak už název prozradil, řeč je o mňamózních utopencích.

Já jako žena si utopence dám ráda a s chutí, a protože fakt je, že jídla jako jsou utopenci nebo cokoliv nakládaného, grilovaného atd. umí chlapi prostě lépe, tak já jsem se realizovala co by reportér a přípravu tohoto báječného pokrmu jsem nechala na odborníkovi 🙂


Návod na skvělé domácí utopence 

  • Množství na přípravu 10ti sklenic (litrových zavařovacích):
    1. 30 ks jemných párků
    2. 15 ks cibulí
    3. 1 litr octa
    4. 0,85 litru vody
    5. 2 sklenice jalapeňos značky Fragata
    6. 2 lžičky nového koření v celku
    7. 6 lžiček černého pepře v celku
    8. 20 ks bobkového listu
    9. 10 lžiček soli – nebo dle chuti, my ze zkušenosti preferujeme slanější
    10. mletý pepř

 

  • Nakrájíme párky na třetiny a cibuli na půlku a na proužky. Párky nařízneme do půlky.
  • Připravíme si nálev, do velkého hrnce nalijeme ocet, vodu a nasypeme nové koření, zrníčka černého pepře, bobkový list a sůl. Necháme vařit na malém ohni.
  • Do sklenic vrstvíme. Do spodku trochu cibule, poté jedno patro párků a do zářezů vložíme proužek cibule. Mezery mezi párky vyplníme cibulí, přidáme jalapeňos a dolijeme připraveným nálevem spolu s kořením. Nakonec posypeme viditelnou vrstvou mletého pepře. V případě, že v uzavřené sklenici vidíte pepř plavat, dali jste ho tam správné množství, v opačném případě přidejte.
  • Tento postup opakujte dokud nenaplníte sklenici a jakmile je plná, dolejte nálev až po okraj. Sklenice pevně zavřete a uložte do tmy a chladu. Aby se chuť propojila, nezapomínejte sklenice pravidelně proklepat a otáčet.
  • Sklenice necháme uskladněné 14 dní, aby se chuť koření a octu provázala s párky a tím je povýšila na utopence 🙂


Co mě překvapuje, a ráda bych zde tomu věnovala chvilku, je omezené množství restaurací, kde utopence a podobné mlsky nabízejí v opravdu dobré kvalitě. V našem krajském městě kdysi taková restaurace byla, jmenuje se Rychta a chodili jsme tam právě kvůli těm utopencům. Přinesli nám vždy celou sklenici s čerstvým chlebíkem a ideálně pivkem k tomu. Jenže v této hospodě to z neznámého důvodu dělat přestali. I přesto do této restaurace chodíme dál a když k nám do Ústí zajedete, určitě doporučuji vyzkoušet kuchyni právě zde. Vaří tam i bez utopenců naprosto skvěle, doporučuji mrknout na jídelní lístek, a kdybyste to pak přehnali s pivkem, můžete i přespat v hotelu Na Rychtě. Nicméně nezakrývám, že mě mrzí, že Utopenci již nejsou na seznamu jídel.

Trocha poezie:

Našla jsem básničku s názvem „Čeští utopenci“ od Jiřího Žáčka, kterou si dovolím trochu rozebrat.

  1. Co si dáte k pivu? Volte utopence, populární symbol české existence – Kdyby to byl symbol, museli by je mít jako povinná jídla v restauracích, místo chleba a soli by se vítalo sklenicí s utopenci. Jenže tak to není. 
  2. Čeští utopenci, putykářská klasa, hodně botulinu, ale málo masa. – Autor zde vyzdvihuje nezdravost a zdá se, že i nízkou energetickou hodnotu tohoto pokrmu. Souhlasím, určitě dávám za pravdu, že výkvět zdravé výživy to není!
  3. Čeští utopenci, historická lekce, spoří, špekovití, ale bez erekce.O historii tohoto výtečného pokrmu budu více psát níže, to, že jsou špekáčky špekovité, jistě všichni vědí a s tou erekcí si to buď mohu vyložit, že po požití je možné, že přijdete o erekci, nebo že ty utopenci dle autora nejsou vlastně vůbec dobré. Tak nesouhlasím, jsou báječné.
  4. Čeští utopenci, metafora bytí, sice máš co do úst, ale je to k blití. – Zde už autor přiostřuje a ačkoliv v první sloce jsou utopenci symbolem české existence, ve čtvrté je to k blití, tak zde si myslím, že autorovi ty utopenci už museli nutně něco udělat, protože jinak si to neumím vysvětlit. Mimo jiné já ani kdo koho znám po nich nezvrací, v případě, že autor ano, doporučuji vyšetření žaludku.
  5. Čeští utopenci, tristní perspektiva, mozky utonulé v oceánu piva. – Autor si pravděpodobně myslí, že utopence jedí zřejmě jen alkoholici a to jen ti pivní alkoholici. Možná to bude pro některé překvápko, ale ani já ani můj přítel pivo nepijeme tak často, že bychom si v něm utopili mozky a i přesto nám utopenci moc chutnají 🙂

Trocha historie – Kde se vzali utopenci:

A považte, tento zázrak má dokonce svého vynálezce. Je jím údajně hospodský a mlynář Šamánek z Berounska. Ten prý začal už před sto lety vuřty konzervovat do kyselého nálevu. A nezůstal u toho, časem přidal i cibuli a další přísady. Není divu, že se jeho hospoda stala vyhlášenou. Jenže přesto, že by si za svůj počin zasloužil svatozář, skončil špatně – utopil se snad při opravě mlýnského kola. Češi jsou mistři černého humoru, a tak začali jeho specialitě říkat „utopenec“.

Tento úryvek jsem čerpala odtud.

Všem, kteří se chystáte na tvorbu této dobroty, držím palce, ať se povedou a Vaše chuťové buňky si je ve výsledku užijí stejně jako ty naše 🙂

utopenci-5