Vyzkoušela jsem praní bez chemie opět i s trochou historie :-)

Překvapivě dnes bude řeč o praní. Připravila jsem si trochu historie a zároveň skvělý tip. Praní je činnost, kterou provozujeme všichni – většinou ženy – ale fakt je, že i někteří muži jsou nuceni si sami vyprat. Když jsem poznala svého přítele, tak nerozeznal aviváž od pracího prášku, čímž ho nechci nikterak shazovat, jen si myslím, že tento tip se může hodit jednou Vám všem. Otestovala jsem ekopraní od firmy Ulrich, prací gel, žlučové mýdlo a další přípravky na skvrny, které najdete v e-shopu Bez-chemie. cz. Ale nejprve trocha historie, abychom viděli, jak jsme se v této činnosti vyvíjeli.


Historie praní

laundry-1559231_1920

Začali jsme prát v čisté vodě a mácháním a otloukáním o kameny jsme se snažili, aby prádlo prokouklo. Později jsme přidali další nástroje jako např. tlouky a plácačky. Tuto činnost můžeme vidět např. v pohádce 3 oříšky pro Popelku, kde Libuška Šafránková v zimě a mraze pere prádlo u potoka, od pusy jí jde pára a ruce má celé červené.

Jak čas plynul, i praní a přípravky s tím související se vyvíjely, a lidé toužili být čím dál tím více čistí. V 18tém století přišla námi dobře známá Valcha, dříve se jí také říkalo prací deska. v 19tém století se začaly objevovat první pračky, vyrobené např. ze dřeva. S rozvojem průmyslové revoluce začaly vznikat firmy specializující se na výrobu praček. Standardem dnes je již pračka, která Vám prádlo i vyžehlí, nebo to na mě z televize aspoň tak působí 🙂


Historie mýdla

mydlo

Mýdlo a jeho historie je mnohem rozsáhlejší než historie pračky. Každopádně mrkněte zde a tam určitě vše dohledáte. Co je pro mě samotnou podstatné je to, že před naším letopočtem lidé vyráběli prací prášek z přírodních surovin. Z hlíny, která odstranila bahno a prach. Vyhlášené byly například prádelny ve starém Římě, kde valcháři šlapali prádlo ve velikých kádích naplněných bělicí hlinkou, louhem, močí a vodou. Historie mýdla je velmi zajímavá a je velká škoda, že jsme od přírodních surovin odstoupili. Ačkoliv některé přípravky slibují prádlo čisté a jako nové po staletí, né vždy tomu tak je. Problém je, že prací prášky obsahují fosfáty (fosforečnany), na které nestačí bohužel ani čističky vod a proto jsem se rozhodla, že se přihlásím na portále Blogerky.cz do testování výrobku od firmy ULRICH NATÜRLICH, která slibuje ekologické praní a čisté prádlo. Nebojte, nebudu vytahovat valchu a vracet se do dob minulých. Krom kosmetiky, kterou mám moc ráda, „ujíždím“ i na praní a to hlavně když mám nové přípravky a tak jsem doufala, že mě vyberou a čekala.


Přišel mi testovací balíček

pranibalice

Pokud perete pracími prostředky, které obsahují chemické látky, je jasné, že to nedělá dobře ani Vaší pokožce, co teprve dětské pokožce. Zde najdete i vše pro Vaše mimčo ale i pro Vás a Vaší domácnost a BEZ CHEMIE.

A co jsem našla v balíčku?

  • 1 gel na praní ULRICH NATÜRLICH
  • 2 vzorky žlučového mýdla na skvrny
  • 2 vzorky soli na skvrny
  • 2 vzorky odstraňovače skvrn s mydlokorem

V neposlední řadě i milé přání.

Samotný prací gel by měl vydržet na 33 praček. Nemám tolik špinavého prádla, abych to mohla otestovat. Prát můžete na 30°-90° bez omezení. Obsahuje změkčovač a je vhodný pro všechny typy praní a stupně tvrdosti vody. Tohle je skvělé protože u nás je velmi tvrdá voda. Dále obsahuje látky aktivující praní z kokosového oleje, rostlinné mazlavé mýdlo a pravotočivou kyselinu mléčnou, která chrání před usazováním vodního kamene a vyrovnává hodnotu pH.- Prostě jedno lepší než druhé 

Sůl na skvrny je bělicí přípravek na bázi kyslíku. Slouží k odstranění skvrn a vybělení bílého a stálobarevného prádla. Obsahuje perkarbonát sodný, který se při spojení s vodou rozpadá na bělicí a dezinfekční kyslík a sodu. Když sem namočila ubrusy a vysypala sůl do vody, viděla jsem jak začali stoupat bublinky.

Žlučové mýdlo odstraňuje skvrny od tuku, škrobu a bílku. Obsahuje koncentrát volské žluči (z biologického chovu), praní aktivující látky z kokosového oleje a mazlavé mýdlo.

Odstraňovač skvrn s výtažkem z mydlokoru v lahvičce s rozprašovačem je vhodný na všechny textilie, i pro vlnu a hedvábí. Má velmi silné čistící účinky, ale zároveň chrání barvy a textilní vlákno. Neobsahuje palmový olej. Tento výrobek mohu dopředu prozradit jsem si zamilovala, naprosto parádní.


Testování pracích výrobků na Vánočních ubrusech

ubrus-porovnani

A tak jsem se do toho pustila. Vzhledem k tomu, že jsem maximalista, tak potřebuji mít skutečně jistotu, že i ty nejzažranější fleky zmizí. Blíží se Vánoce, a naše stoly budou opět zdobit vánoční prostírání a vánoční ubrusy, které musí zářit novotou. Proto jsem se rozhodla nejprve ubrusy ještě více znečistit a poté skvrny odstranit prostředky, které jsem dostala.Pevně jsem doufala,že se to povede a mé ubrusy budou opět jako nové.

Co jsem to tedy vlastně vyvedla? Nu, trochu jsem si zahrála na svoje děti.

Vzala jsem ubrus, který mám ještě po mamince. Poté vánoční ubrus, který jsem si koupila loni na Pražských vánočních trzích a dále triko mé dcery, kde se nemohu ani za nic zbavit fleku, který je pod kytičkou.Na ubrus jsem vylila olej a kečup. Olej se mi bohužel propil i na vánoční ubrus, ale tak nevadí, důležité je, že to mám čím odstranit 🙂

ubrusy11

Poté jsem se na tu spoušť podívala a řekla jsem si: není již cesta zpět, a je nutné, abych se do toho pustila se vším, co mám k dispozici.Vzala jsem tedy nejprve sůl na skvrny a dle návodu jsem znečištěné ubrusy namočila a nechala odmočit cca 3 hodiny. Na oblíbené triko mé dcerky jsem použila odstraňovač skvrn.Poté jsem ještě do pračky přidala žlučové mýdlo, abych sílu praní podpořila. Jsem zvyklá prát na 40 stupňů, abych si prádlo nezničila, a tak jsem to udělala i tentokrát.

ubrusy20

Výsledek byl překvapením

vanubrus

Mám pračku se sušičkou, takže prádlo rovnou vyndavám suché a voňavé. Ani teď to nebylo jinak. Prádlo bylo příjemně měkké a co víc ČISTÉ. Fleky od kečupu i oleje jsou vážně pryč. Paráda… Já můžu v klidu prostřít a nemusím se již bát. Dětí můžou řádit o 106 a jsem moc ráda, že můžu alespoň malinkou částí opět přispět k lepšímu světu. Letošní Vánoce si skutečně užiji, vzhledem k tomu, že již mám pomocníky, kteří mi se špínou a fleky pomůžou. I Vám přeji příjemné prožití Vánočních svátků a čisté ubrusy bez fleků 🙂

ubrusy40

Příjemné svátky.