Kam na výlet o víkendu – Tisá

Víkend je před námi a proto je čas na tip, kam o víkendu.  My jsme se minulý víkend vydali do Tisé. Proč zajet do Tisé? Co je tam k vidění? Fotky vám odpoví, a samozřejmě i pár písmenek vám k tomu napíši. 🙂

Jestli jste milovníci nebeských výšin, tak Tisá je to nejlepší místo pro vás.

 

Výhled ze skal
Výhled ze skal

Tisá

Tisá je obec v Ústeckém kraji, která se nachází nedaleko Německo – České hranice a cca 20 km od ÚL. V Tisé se nachází velké množství přírodních a kulturně-historických památek a jedná se o chráněnou krajinou oblast. Tisá je ráj, kam doporučuji zajet, s dětmi i bez. 

Tiské skály
Tiské skály a Golem držící kámen 😀 Tričko: scutumwear.cz
Tiské skály
Tiské skály

Dostupnost

Autem: Pokud jste pěší tak napůl a rádi si ten krpál nahoru vyjedete autem, tak se nenechte splést. Tisá začíná níže než jsou vrcholky hor, takže jeďte až na konec vesnice Tisá a kousek za ní za několika zatáčkami uvidíte turistickou chatu, u které je možno zaparkovat a je tam hned vedle ní i vstup ke skalám.

Nápis Turistická chata
Turistická chata Tisá – po levé straně za zatáčkou, kousek za koncem vesnice Tisá
Parkoviště a auta
Parkoviště u turistické chaty.

Autobusem: Zde osobní zkušenost nemám a snad mi prominete, když ani mít do budoucna nebudu, ale věřím, že všichni, kteří budou chtít se tam busem dostat, tak se mrknou třeba sem a svůj spoj si najdou.

Tisá a její záhadná legenda

Krom skal, úžasné přírody a výhledu a všeho kolem vás (protože opravdu to je oáza), se k Tisé váže ještě legenda o francouzském šlechtici, který sem uprchl za Francouzské revoluce a s sebou si přinesl poklad. Rodinný poklad, a zakopal ho někde mezi skalami s myšlenkou, že si ho v budoucnu, až se vše uklidní, vyzvedne.

Jenže ouha, zapomněl, kam ho zakopal, a legenda praví, že skonal strašnou smrtí vyhladověním. Dále se prý v legendě praví, že poklad hlídají skřítkové a kdo se odváží kopat a poklad hledat, tomu nasypou do kapsy bludné koření a již nikdy nenajde cestu z labyrintu Tiských skal ven.

Tiské skály
Tiské skály
Cesta v Tisé a pani za stromem
Romantické cesty, které vás zavedou až na vrcholky.
Tisá skály výhled
Pohled ze skal – najdete hřiba? 🙂
Skály Tisá
Tisá a její labyrint
Tisé skály
Výlet do Tisé a skal. Relax a pohoda.

Vstupné do Tiských skal

Byla jsem v Tisé několikrát a poprvé si dnes všimla pokladny a vstupného. Nějak mi to nedávalo smysl a myslela jsem, že se vstupné platí jen, když chci prohlídku s nějakým odborníkem, tak jsem pokladnu obešla.

Nicméně nyní, když koukám, tak ač nerada jsem vlastně něco asi porušila, protože vstupné se platí, zdá se i bez prohlídky s místním průvodcem.

Na stránkách mají toto: „Příspěvek na údržbu a provoz přístupu k vyhlídkám, prohlídkového okruhu a naučné stezky je zajišťován výběrem vstupného do uvedených lokalit: 30,- Kč dospělí / 15,- Kč děti do 15 let.“ Uzavřu to tím, že moc nerozumím tomu, proč se před pár lety příspěvek neplatil a nyní se platí?

Pokladna Tisá
Nyní se již nově platí vstupné. Aha?
ceník
vstupné

Tisá je nádherný kousek přírody. Co je tam trochu nepříjemné, je ta spousta lidí, ale třeba na Václaváku je to pořád horší. 😀 Tady potkáte především Němce a Čechy. 🙂 My byli v neděli kolem 15. hod a nebylo to tak hrozný, jak by člověk mohl očekávat. Po náročné procházce mezi skalami si můžete odpočinout buď v restauraci uvnitř (vaří tam dobře, já si tam asi před rokem dávala chlupatý knedlíky a byla to dobrota 🙂 ). Letos jsem si dala venku klobásku a pivko a bylo to taky ňam 🙂 Uvnitř jsme nebyli.

Klobása a chleba
Sváča dost mastná 🙂

Módní inspirace na ven i na sport


A teď slíbená inspirace z módního oboru. Já když někam jedu, vždy se snažím oblečení přizpůsobit situaci, ale tady jsem si fakt nebyla jistá – krom bot, kterých se nechci vzdát a mám je už leta. Tak hlavně dnes vám chci ukázat trička, které jsem si oblíbila a hodlám v tom pokračovat – a originální trička a leginy (dle mého názoru) vám chci vždy přinášet jako horké novinky.

1) Tričko Hyndus Sid Art

  1. O kterém jsem již několikrát psala a byla v něm viděna. Originální tričko od Hyndus sid art – již několikrát dotazované. Rozhodně doporučuji se mrknout do tohoto e-shopu, tohle tričko tam nenajdete, nýbrž mají od každého kusu jen jeden, a právě proto doporučuji mrknout a vybrat si třeba jiný kousek, který nebude mít nikdo jiný. 🙂
Slečna na kameni sedí a pózuje fotografovi
Tričko: hyndussidart.com

 2) Tričko SCUTUMWEAR

O tomto tričku jsem již recenzi psala. Vzala jsem si ho do skal, abych ho otestovala. Měla jsem ho na sobě již několikrát, a pokud vás zajímá, jak obstálo, tak mrkněte sem

paní kouká do dály a sedí na bobku
Tričko Scutumwear

Tričko Click and Feed

A poslední odkaz je na článek o Click and Feed, jestli se vám triko líbí, tak si udělejte radost a ještě uděláte dobrý skutek.

Tričko click and feed
Tričko click and feed

A to je dnes ode mne vše.

Přeji příjemný víkend a mějte se fajn.

Maruška

Skály a les
Tiské skály