Buď bambus – plast není cool|Econea

Protože jsem především matka od dvou dětí, tak stále hledám možnosti a výrobky, které neuškodí ani dětem, ani nezatíží přírodu. Taky třídím odpad a snažím se vyhýbat igelitu a plastu, i když úplně vždycky to nejde. Denně můj syn vynáší pytel plastu do kontejneru a já se ptám: kde se to bere? A tak hledám obchody, kde bych mohla nakupovat výrobky pro sebe i své nejbližší a snažím se, aby z naší domácnosti plast zmizel. Jenže si myslím, že to nestačí, a je potřeba o tom mluvit a psát a snažit se přesvědčit více lidí kolem sebe, aby levnou variantu vyměnili za zdravou. Tak hledám různé zdravé možnosti, které plast nahradí, a ačkoliv jsou to samozřejmě dražší varianty, tak čekám, že se mi prašule vrátí zpět. Mám pro vás pár příkladů a tipů. Econea – e-shop pro každodenní hrdiny mě zaujal, a asi nejvíc slogan: „Buď bambus“, kterým se nyní hodlám řídit. Přidáte se?

468x60-products-1416408011.gif

Plast všude kolem nás

O tom, jak jsou znečištěné oceány plastem, psát nemusím, je toho plný internet. Zeptám se ale: byli jste na dovolené u moře? Šli jste ráno šnorchlovat nebo se potápět? Nebo, ono i stačí si jít jen zaplavat… Já ano, a příjemné to teda nebylo. Kolem mě plavalo tolik hegeše, igelit, cáry pytlíků atd., že mě přešla chuť na šnorchlování. Jasné, byly mezi tím i řasy a jiné mořské parády, ale ty tam standardně i být mají.

fotografie plastové lahve
Plastová lahev u moře

Ale pojďme blíž, třeba do našich lesů a hájů. Protože vím, že mě čtou hodně houbaři, a díky za to 🙂, tak mi jistě dáte za pravdu, že to, co se válí v lesích – odpadky, flašky, kusy čehosi – je otřesné. No bohužel, nebo naštěstí, ty lesy jsou obrovské a pokud se nebojíte jít hlouběji, takže vás to tolik u toho houbaření nepálí jako u šnorchlování (což je na jednu stranu škoda, na druhou bychom ani my, slušní houbaři, do lesa už nevlezli). Ale to neznamená, že je to v pořádku. My všechen bordel, kterej si do lesa přineseme, si také odneseme. A to je v pořádku, řekla bych.

Econea – Ekolahev tip č. 1

Econea - lahve fotografie
Econea – lahve

Právě v tomhle e-shopíku mají eko lahve, ale i eko termosky. Mrkněte. Jsou ideální na houby, vypadají fakt pěkně, mají je v několika barevných provedeních.

Lahve stojí od 229,- Kč a termosky od 599 Kč. Pro děti do školy jsou lahve naprosto ideální. Objednala jsem si i termosku.

468x60-lahve.gif

Zubní kartáček

Fotografie - zubní kartáček z plastu
Zubní kartáček – plast

Kartáčky na zuby, i když to může vypadat jako maličkost, tak jsou také z umělé hmoty. U nás doma se jich jeden čas sešlo tolik, že jsem se nestihla divit. Kolikrát se vám stalo, že jste takový kartáček někde zapomněli? A šli s koupit nový?  No já na počty moc nejsem, ale i tak si dokáži v hlavě spočítat, že pokud by to udělal každý člověk v ČR za svůj život např. 3x (ať nepřeháním), tak to máte 10.578.820*3 = 1.269.458.400 ks zbytečně koupených plastových kartáčků. To je pořádná hromada… Jasně tak bude to krapet méně když odečteme novorozeňata, ale to je kupa plastu lidi. 

fotografie zubní kartáčky econea
Zubní kartáčky Econea

Tak buď bambus a kup si přírodní zubní kartáček. Teď se plast už nenosí. 🙂 Na Econea mají kartáčky z bambusu jak pro děti tak pro dospělé.

Pro děti specialitku, kartáček, který je první na světě a je vyroben 100% z geneticky nemodifikovaného, rozložitelného kukuřičného škrobu.

fotografie kartáčku na zuby pro děti
Zubní kartáček pro děti – držátko je z kukuřičného škrobu

Tak co vy na to? Já už nakupuji dárky k vánocům, je říjen takže je na čase. Tak třeba tip pro vás jak zdravě obdarovat rodinu a kamarády. 🙂