Práce z domu 1. díl – OSVČ nebo zaměstnanec?

Hledáte si práci z domu? Jste v životní situaci, která vám nedovoluje chodit do práce? Přemýšlíte, jestli je možné jako zaměstnanec pracovat z domu, nebo jestli je nutnost mít vždy IČO? Pokud ano, tak tato série článků bude právě pro vás. Práce z domu se může zdát jako práce snů, ale je tomu tak opravdu? Viděla jsem to očima zaměstnance a nyní to vidím očima OSVČ, a proto s čistým svědomím mohu porovnávat a třeba někomu i pomoc se rozhodnout. Jaké jsou výhody a nevýhody OSVČ vs. zaměstnance? Jaké jsou důvody pro externí spolupráci?

focení vyhlídky
focení vyhlídky

Proč pracovat externě?

Důvody, proč nemůžeme nebo nechceme docházet do zaměstnání, máme každý jiné. Mé důvody byly změny v osobním životě, které mě donutily se na svět podívat trochu jinýma očima, a s tím pak už souvisí to další. Být na blízku rodině a být nezávislá, samostatná; a hlavní motor je pro mě asi i to, že mohu dětem ukázat, že to jde i jinak, ne jen tak, jak nám je vtloukáno do hlavy od mala. Chodit do školy, pak si najít slušně placenou práci (ne práci, která vás bude bavit, ale slušně placenou) a pak umřít. Jsem mistr na zkracování, takže jsem to vzala ve zkratce.

Důvody proč pracovat externě

  • Změna v osobním životě (ovdovění, narození dítěte, zdravotní omezení)
  • Individualita člověka (introvert, kterému není dobře v kolektivu a potřebuje svůj klid a prostor)
  • Chtít budovat něco svého – být svým pánem a vzít celou zodpovědnost na sebe
  • Nezávislost a svoboda

práce z domu - slečna a obrázku s brýlemi

Práce z domu – Zaměstnanec

Já jsem se bohužel zatím setkala osobně pouze se zaměstnavateli, kteří této „novince“, nebyli úplně nakloněni. Pouze ve výjimečných situacích (např. povodně). V případě, že pracujete s lidmi, a musíte s nimi jednat osobně (team leader, manažer atd.), tak je jasné, že se nemůžete schovávat doma. :-). No ale u telefonního operátora, který se může napojit z domova a vést v klidu hovory se svými klienty z tepla své pracovny, to třeba jsem já zažila jako problém (u více zaměstnavatelů, zde na Ústecku). A přitom vím, že v jiných krajích to jde.

Pro externí spolupráci je potřeba, abyste měli určitou specializaci. Konkrétní obor, zaměření, v kterém chcete dělat divy. 

Aktuálně frčí třeba tyto obory: Webmaster, grafik, programátor, on-line marketér, obchodník, ale dnes už i telefonní operátoři mají možnost pracovat z domova.

Můj přítel je zaměstnanec a pracuje z domu. Má všechny výhody i nevýhody zaměstnance. Komunikuje jen v angličtině a vše řeší na dálku. Jeho kolegové jsou z Holandska, Rumunska, Filipín atd. Pokud tedy umíte perfektně anglicky a k tomu třeba ještě skvěle plánovat a programovat, dokážete věci rozpitvat tak, že ostatním je z vás zle, tak ani dál nečtěte, vy máte vyhráno. Stačí se podívat na inzeráty a vybrat si. 🙂

fotografie good morning
A co máte nad postelí vy? 🙂

No k pobavení je, že jsem viděla i inzerát, kde bylo nutností umět persky, ale požadavky na vzdělání byly: základní. Takže zřejmě nějakého Peršana, který vyšel základku a přestěhoval se do Čech? 🙂 To jen taková vtipná vsuvka. Životopis jsem tam neposlala, ale zajímalo by mě, koho nabrali. 🙂

fotografie perské kočky
Perská kočička 🙂

Rozšiřujte obzory

Pokud nemáte žádný speciální obor ani praxi – z výše uvedeného – tak pak jsou 2 varianty (aspoň z mého pohledu) :

  1. Máte dostatek peněz na to, abyste např.4 měsíce a více vyžili. Můžete si dovolit zaplatit kurz, který vás posune o kus dál, abyste mohli dělat to, co vás baví.
  2. Nemáte dostatek peněz, na to, abyste např. 4 měsíce a více vyžili. Nic není ztraceno: v dnešní době je možné jít na ÚP, chvilku tam setrvat, najít si rekvalifikační kurz, který podporuje úhradu přes ÚP a ten úspěšně absolvovat. Pokud je tato varianta pro vás schůdná tak do toho.

Doporučuji se podívat spíše na různé kurzy na netu a vybrat si dle recenzí a toho, co chcete dělat. Zároveň vám ÚP kurz schválí pouze v případě, že buď máte již smluvně přislíbenou práci budoucí – po absolvování kurzu, nebo si sepíšete podnikatelský záměr.

Já absolvovala u prima kurzy, konkrétně on-line marketing. 🙂

fotografie dvou slečen s diplomem
S blogerkou a kolegyní Markét 🙂 šťastné, že to máme z krku 🙂

 

Zároveň, jako další možnost je založit si vlastní e-shop, o kterém si ještě povíme více v příštím článku. Ovšem pokud zvažujete zřízení vlastního e-shopu a hledáte informace od profesionálů, kteří vám poradí nejen jak na e-shop, ale mají dlouholeté zkušenosti i s on-line marketingem, tak pro vás mám řešení za které neutratíte ani korunu. Stáhněte ZDARMA ZDE e-book “ Jak vydělávat na internetu“ a nechte si poradit od lidí, kteří se v tomto oboru již dlouhou dobu pohybují a vědí o čem mluví. 

 

Než se rozhodnete udělat změnu,

tak si promyslete, o co jste ochotní přijít a

o co nikoliv! 

 

Pokud se chcete osamostatnit, doporučuji si jako první uvědomit, co získáte a o co přijdete, a zdali vám to za to stojí. Mě stálo. Ale ne každý je jako já. 🙂 Pojďme se podívat na to, o co můžete přijít a co získat.


1) Zaměstnanec – výhody

  1. Dovolená – placená dovolená je jedna z top výhod u zaměstnanců od jejich zaměstnavatelů. Dříve jsem to tak nepociťovala, ale přátelé, je to výhoda, kterou prostě chcete. Můžete si říci, že když jste OSVČ, můžete si udělat volno kdy chcete, ale… ono to tak úplně pravda není. Více se o tom rozepíšu níže u OSVČ nevýhod. Někteří zaměstnavatelé nabízí 5 – 7 týdnů dovolené. To znamená více, než musí, a celou vám ji ještě královsky proplatí. Parááááda.
  2. Bonusy od zaměstnavatelů:
    • sick day
    • služební notebooky a mobilní telefony
    • služební automobil
    • přístup k internetu z počítače pracovníka
    • příspěvky na jazykové kurzy
    • stravenky
    • flexipassy
    • a další.
  3. Zástup – když onemocníte, tak krom toho, že si musíte vyběhat neschopenku, toho pak už moc nemusíte. Aspoň většina zaměstnanců. Máte za sebe zástup a práci někdo udělá za vás. Úžasný.
Corvette
Corvette

Zaměstnanec – nevýhody

1) Fixní pracovní doba určená zaměstnavatelem – Pracujete kdy se vám řekne. To je prostě peklo. Aspoň pro mě. Člověk není robot. Nemůže přemýšlet, a pracovat radostně na povel. Je o tom spousta knížek, ale jen pár zaměstnavatelů to chápe a nabízí home office, nebo aspoň flexibilní pracovní dobu. Ti co to nechápou, nebo z provozních důvodů nemohou akceptovat, tak tam pak nemůžete jinak, než chodit tak, jak je psáno a dáno.

 

fotografie pani u pc

2) Šéf / kolegové – nevím, co je horší: jestli debilní kolega, který každou vaší chybu hlásí za tepla nadřízenému, aby byl stále nejvíc oblíbený nebo si zvedl kredit, nebo šéf, kterého nemůžete vystát a on vás taky ne, ale ani jeden to nemůžete říct na plnou hubu. I když pracujete z domu, mají vás pod kontrolou.

3) Nemůžete si vybrat: Jednoduše si nemůžete vybrat, s kým chcete pracovat, kdy budete pracovat, jak dlouho budete pracovat a co tomu jste ochotní obětovat.  


OSVČ – výhody

  1. Flexibilní pracovní doba – nejvíce zmiňovaná výhoda u práce z domu… Mno co si budeme povídat, je to fajn, pokud si dokážete čas opravdu dobře naplánovat. Já si například píšu na týden dopředu, co, a jak dlouho budu dělat, a musím se toho zuby nehty držet. Píšu si kolik hodin čemu věnuji a který den. V průběhu týdne se to dost často změní, ale čas musí vždy sedět. Více o tom jak zvládnout práci doma, se ale rozepíši jindy. 🙂

    fotografe notebooku a kafe a mobilu a poznámkovéhoh bloku
    home office
  2. Děláte, odkud chcete – není to jen „Práce z domu“ – pokud máte možnost a dost peněz, můžete si na týden zaplatit dovču někde v krajích, kde se vám líbí a dělat třeba z pláže. Pokud nemáte možnost a dost peněz, tak v létě může pomoc si jít sednout třeba na louku, do parku, do kavárny, nebo prostě tam, kde se cítíte dobře a chytnete inspiraci.
  3. Máte čas na děti – upřímně říkám, že ač je práce hodně a v podstatě bych řekla, že mnohem víc než jindy, tak s dětmi jsem denně a mám o nich přehled. Vidím dceru i syna každý den, když přijdou domu ze školy. A mám prostor s nimi mluvit dřív než večer, když bych přišla strhaná z práce. Dohlédnu na úkoly a v klidu se můžu vrátit k pracovním povinnostem. To jsou moje priority. Ty vaše mohou být samozřejmě jiné.
  4.  Máte prostor pro vlastní seberealizaci – děláte to, co vy chcete a co vás baví. Nikdo za vámi nestojí a neříká vám jak to máte dělat. Máte svobodu v přemýšlení a pro seberozvoj.

    já a děti
    já a děti

OSVČ – nevýhody

1) Čas – Toho budete mít ještě méně, než dříve. Nebo vám to aspoň bude tak připadat. Nicméně je to o vás, jak si to uděláte a hlavně jestli budete vydělávat jen tolik, kolik ve skutečnosti potřebujete, nebo chtít víc. Zde platí pravidlo: víc práce – více peněz, a opačně.

čas
čas

2) Flexibilní pracovní doba – Záleží na typu vaší práce. Asi by operátor a obchodník nemohli volat lidem s nabídkou super produktů a služeb v noci. Když onemocníte, tak si flexibilně musíte najít někoho, kdo to buď udělá za vás, nebo se nacpat léky a ve vhodný okamžik, kdy na pár hodin zaberou, v omámení ibuprofenu a jiných fujtajksl léčiv se zvednout a makat. Takže bych řekla, že flexibilní pracovní doba je i výhoda i nevýhoda. Výhoda je to pro ty, kteří toho mohou opravdu naplno využít a jejich náplň práce jim to dovoluje.

3) Neplacená dovolená ani žádné jiné bonusy a výhody od zaměstnavatele – co si vyděláte, to máte, kolik času do toho vložíte, tolik dostanete zaplaceno. Chcete na dovolenou? Na 14 dní? Tak to makejte za 2, abyste si mohli v létě udělat dovolenkový mód. NEBO najděte díru na trhu, bombu a staňte se milionářem. 🙂

Fotografie ženy sedící na židli s knihlou

Já jsem se rozhodla do toho jít, a co vy? Zvažujete, jestli se osamostatnit anebo nikoliv? Další článek věnuji tomu jak zvládnout práci z domu. Zkusili jste pracovat z domu? Jaké jiné rozdíly vnímáte ze své zkušenosti vy?

Pokud se vám článek líbil, budu vděčná za pochvalu. Stačí, když kliknete na palec nahoru, nebo dáte tlačítko sdílet. 🙂 Ale i když to neuděláte, budu věřit, že vám článek v něčem pomohl.

Mějte se fajn a pracovnímu týdnu zdar.

Maruška