Hrad Kokořín aneb další tip na super výlet :-)

Ahoj všem, poslední dobou velmi zanedbávám svůj blog, a velmi se stydím, a proto vás dnes mám pro vás lahůdku – Hrad Kokořín aneb další tip na super výlet. Vyrazili jsme si tam nedávno, jen moje vytížení v jiné oblasti mě zaměstnalo natolik, že jsem si tento klenot České republiky schovala až na dnes.

Nedávno jsem vám představila Helfenburk, článek měl úspěch, a tak jsme se zajeli podívat i na hrad Kokořín.

Hrad Kokořín
Hrad Kokořín

Dostupnost hradu Kokořín

Hrad Kokořín stojí v pískovcových skalách Kokořínského dolu. V údolí teče řeka Pšovka a okolí je velmi půvabné, především díky skalám a lesům, které lemují celou oblast Kokořína.

V roce 1976 bylo vyhlášeno Kokořínsko za chráněnou krajinnou oblast, a opravdu doporučuji tuto oázu navštívit. Vzhledem k tomu, že my jsme ten den měli aktivit více a spěchali jsme, tak jsme se mrkli jen na hrad Kokořín a pak jen projížděli kolem skal a lesů a kochali se z okna auta.

Ale hodláme tam ještě zajet a pohoubařit, protože si myslím, že tam musí být houbařský ráj. 🙂 Zde je odkaz na houbařské video z Kokořínska. Vrátili jsme se tam několikrát. 🙂

Pokud se rozhodnete na Kokořínsko vyrazit, tak jedině v pohodlném oblečení, ideální jsou leginy a sportovní pevná obuv pro zvládnutí nerovného povrchu.

Dostupnost a parkování

  • Autem se dostanete až pod hrad. Parkoviště je obrovské a hlídané a placené (60 Kč na den). 🙂 Značení dále ke Kokořínu je skvěle viditelné a od parkoviště zabloudit prostě nemůžete, i kdybyste se o to snažili.
  • Pro ty, co volí jízdu vlakem (nemyslím ten výletní, co je na fotce), to až tak jednoduché nebude, ale zároveň není nemožné se tam dostat. 🙂 Jediná železniční trať poblíž chráněné krajinné oblasti Kokořínsko je ve směru Mělník – Mladá Boleslav. Můžete vystoupit v Kanině, do Kokořínského dolu jsou to 3 km, ve Mšeně 4,5 km přes Sedlec, nebo zvolit trasu pro zapálené turisty, která je dlouhá 7 km a vystoupíte ve stanici Lhotka.

Parkoviště Kokořín


Hrad Kokořín aneb další tip na super výlet 🙂

Ku hradu je cesta dlouhá, ale rovná a vhodná i pro kočárky a malé děti.

cesta na hrad Kokořín
cesta na hrad Kokořín
cesta k hradu Kokořín
cesta na hrad Kokořín

Těsně pod hradem je rozcestí, kde si můžete zvolit, zdali se cítíte na cestu trnitou, kratší, ale rozhodně jen pro drsňáky, nebo cestu méně náročnou, právě třeba vhodnou pro jízdu s kočárkem nebo kolem.

Kudy na hrad
Kudy na hrad

Cesta na hrad pro kolaře a kočárky :-)

My zvolili pro drsňáky samozřejmě, a stoupali jsme ku hradu po schodech dřevěných a velmi strmých.

Strmá cesta pro drsňáky
Strmá cesta pro drsňáky

Jsme na hradě 🙂

K hradu vede dřevěný most, po kterém vstoupíte na nádvoří, a když vystoupáte po schodech nahoru, tak najdete i pokladnu s frontou až ven. Po vystání frontičky zjistíte, že hrad Kokořín nabízí návštěvníkům dvě prohlídkové trasy:
I. prohlídkový okruh – prohlídka s průvodcem – starý palác, samostatně ochozy a vyhlídka z věže: 80,- Kč dospělí, 40,- Kč děti.
II. prohlídkový okruh – samostatná vyhlídka z věže: 30,- Kč dospělí, 10,- Kč děti.

otevírací doba
otevírací doba

Vstupné najdete na stránkách hradu Kokořín: https://hrad-kokorin.cz/cenik/.

My zvolili okruh bez průvodce, tedy pouze výhled z věže. Ten den mi přišlo, že se tam sjela celá ČR a zapomněli to na hradě ohlásit. Ten totiž praskal ve švech, a s vidinou toho, že průvodce stejně neuslyším přes všechny ty vyšší a silnější jedince, jsem to vzdala. Na hradě nejsem naposledy, takže dojmy z druhého okruhu doplním hned, jak ho absolvuji. 🙂


Výhled z věže

Výhled z věže
Výhled z věže

Z věže vidíte na nádvoří a na druhou věž, kdyby tam nebylo tolik davů, tak bych si fakt připadala jak v pohádce. Před vámi je Kokořínský důl a kolem pak všude už jen lesy a lesy… Naprosto skvělý výhled, jen mi není úplně jasný, když takhle ty stráže hlídaly, jestli nejde nepřítel, jak ho mezi těmi stromy viděly bez dalekohledu?

Výhled z věže
Výhled z věže
Výhled z věže
Výhled z věže

Do věže se dostanete po velmi úzkém dřevěném schodišti. Je opravdu úzké, takže pokud můžete např. krosnu s mimčem a taťkou nechat dole na nádvoří a vyšlápnout si schody nahoru sami bez čehokoliv na zádech nebo v ruce, tak pro vás cesta bude mnohem jednodušší. Je to jen doporučení, na schodišti se totiž tvoří dost často fronty, a jediné, kam je možné uhnout, je velmi malinkatý výklenek, kde se mačkat nechcete, to mi věřte. Než vyjdete nahoru, propotíte trička, ale poté výhled a atmosféra hradu stojí za to.

schody na věž
schody na věž

https://strcprstskrzprd.cz/

vyhledzvezenanadvori

https://strcprstskrzprd.cz/


Takže srovnávat Helfenburk a Kokořín je nemožné 🙂

MĚJTE SE FAJN A UŽÍVEJTE LÉTO A SLUNÍČKO 🙂

Další tipy na výlety na Kokořínsku najdete ZDE.