Kam na výlet ústecký kraj – Vaňovská skála, Alžbětina vyhlídka

Další tip na výlet v Ústeckém kraji – Vaňovská skála, Alžbětina vyhlídka, nebo chcete – li, Čertova skála, Čertovka. Tato vyhlídka je známá pod několika jmény a já jsem ráda, že ji mohu zařadit do svého repertoáru vyhlídek v Ústeckém kraji. Kudy na vyhlídku? Proč tam jít a co tam uvidíte, se budu snažit přiblížit nejen slovně. Často tam létají paraglidisti. My bydlíme hned pod ní, takže výhled mám občas parádní a vidím, jak vylétají i přistávají (hodně z dálky).

Vaňovská skála

Vaňovskou skálu najdete nad vesnicí stejného jména Vaňov. Vesnička je to malebná a její okolí je plné přírodních krás např. Vaňovský vodopád – Vrkoč nebo Pohádkový les ve Vaňově. Určitě si máte z čeho vybírat. Vaňovská skála se tyčí kolmo nad Vaňovem a i z Vaňovské strany se na ni můžete dostat, ale je to opravdu výšlap a krpál do kopce. Rozhodně nedoporučuji toto lézt s malými dětmi, pokud je od mala netrénujete na horolezce.

Kudy na Alžbětinu vyhlídku?

Pohodlnější cesta, je přes Podlešín a Hostovice. Cesta autem trvá necelou půlhodinku, ale pozor ať vyhlídku neminete. Značená není a na první pohled to vůbec jako vyhlídka nevypadá.  Od silnice vidíte pouze louku a výhled je vidět až když dojdete téměř k samému kraji. Ovšem pak stojí za to. Přikládám mapku i fotky louky a silnice vedoucí od ní. Můžete to poznat dle na první pohled nepatrného sjezdu, nebo dle navigace. 🙂

Mapa Alžbětina vyhlídka
Mapa kudy z Ústí nad Labem na Alžbětinu vyhlídku
Fotografie značeného rozcestí
Rozcestí

 

Fotografie louky na Alžbětině vyhlídce
Louka – Alžbětina vyhlídka

 

Fotografie Silnice u vyhlídky
Silnice u vyhlídky

 

Fotografie: Výhled na Vaňovské hřiště
Výhled na Vaňovské hřiště
Fotografie výhledu na Ústí nad Labem - Střekov
Vaňovská skála – Alžbětina vyhlídka

Plast odpadky a humus

Trochu to zkazí celý příběh o tomto krásném kousku Ústí nad Labem. Nemůžete si nevšimnout totiž před příchodem k tomuto krásnému výhledu tohohle hnusnýho bordelu. NEMŮŽU POCHOPIT, KDYŽ UŽ TO NAHORU DOKÁŽETE DOTÁHNOUT PLNÉ, PROČ TO PRÁZDNÉ, LEHČÍ, NEMŮŽETE TAKÉ DONÉST DOLU DO ODPADKOVÝCH KOŠŮ??? Doma si to také házíte na koberec doprostřed obýváku? Nechápu to.

Fotografie odpadků pohozených na vyhlídce
Odpadky, které hyzdí přírodu kolem nás

Ale abych to zakončila trochu pozitivně, potkáte tam při troše štěstí i srnky. My ho měli a srnky nám přeběhly přes cestu. 

Fotografie srnky na Vaňovské skále
Srnky na Vaňovské skále

Mějte se fajn a až budete mít cestu kolem, jděte se podívat na Ústí nad Labem z výšky.

Maruška