Kam na výlet o víkendu – Saské Švýcarsko, skalní most Bastei

Miluji neplánované výlety a po týdnu, který jsem z větší části strávila pracovně a po doktorech, jsem si řekla, že je čas vypustit opět páru. Jestli hledáte kam vyrazit na výlet o víkendu , tak tady je tip. Saské Švýcarsko, skalní most Bastei. Bylo tam nádherně! Hodně sem fotila, abych nemusela moc vypisovat.

Fotografie ženy Bastei Saské Švýcarsko
Bastei – Saské Švýcarsko

Kam s dětmi o víkendu – Saské Švýcarsko, skalní most Bastei

Původní název Bastei je připomínkou na obranný soubor strmých skal kolem skalního hradu Neurathen. Skály na Bastei vznikly díky vodní erozi během miliónů let a činí až ve 305 metrech nadmořské výšky. Můžete se těšit z výhledů na labské údolí, na kamenný most Basteibrücke, hrad Neurathen a na skalní město. Bastei najdete 194 metrů nad pravým břehem Labe a je vzdálen přibližně patnáct kilometrů od hraničního přechodu Hřensko – Schmilka. Kamenný most Basteibrücke – první turistický evropský most má na délku 76 metrů a překlenuje hlubokou propast Mardertelle (Kuní jámu). Spojuje mezi sebou Bastei a skalní hrad Neurathen. Vznik mostu se datuje do roku 1851 a jednalo se vůbec o první evropskou stavbu pro turisty. Bastei leží blízko lázeňského městečka Rathen, nedaleko Pirny. Hlavně v letní sezóně se zde setkáte s opravdovou spoustou turistů, kteří se tady střídají již po více než dvě století.

Zdroj: www.bastei.cz

Fotografie: Bastei - skalní most
Bastei – skalní most

Kudy na Bastei

Skalní most Bastei a pozůstatky hradu jsou hodinu cesty z Ústí nad Labem autem po dálnici.  Zde je mapka pro lepší orientaci a méně mých písmenek. 

Kde zaparkovat?

Parkování je 10 minut od skalního mostu – Bastei a parkoviště je obrovské a rozlehlé (foto). Je placené, tuším že hodina 2eura, my tam byli cca 2 – 3 hodinky a platili 3 eura.

parkoviště
parkoviště

Po cestě tam potkáte rozestavěný hotel, projdete kolem něj a pak už je to co by kamenem dohodil.

 

Máte psa? Pokud bude mít žízeň tak tam myslí i na ně. 🙂

občerstvení pro pejsky

 

Po cestě je spousta postranních vyhlídek na které si můžete vylézt a omrknout to všechno z výšky. 🙂

 

výhled -Bastei
výhled -Bastei

Krtátké videjko z vyhlídky:

Skalní most Bastei – Saské Švýcarsko

A zde už nechám mluvit fotografie z místa za sebe. Vstup na most se neplatí, tam se můžete procházet jak dlouho chcete. Vstup do skalního hradu Neurathen se platí. 2 eura za dospělého, dopourčuji, tam teprve uvidíte nevídané. 

 

Fotografie: Bastei - skalní most
Bastei – skalní most

 

Bastei - skalní most
Bastei – skalní most

Přechody přes skalní město a máte vše jak na dlani.

Bastei - skály
Bastei – skály

Výhled je nádherný, famózní a i když vím, že superlativa lidem vadí, zde nedokážu napsat nic jiného. Vůbec se mi tam odsud nechtělo. Dobila jsem energii a byl to nádherný zážitek. 

 

 

 

 

Svatý mnich na skále. Z této vyhlídky uvidíte všechny krásy okolí.

Mnich vstup
Mnich vstup

 

 

skály výhled - Bastei
skály výhled – Bastei

 

výhled – Bastei

Tak co vyrazíte taky? Kdyby byly dotazy tak pište do komentů, ráda zodpovím. Přeji krásný víkend plný sluníčka a výletění. 🙂