Francie – vzpomínky na víkend v Paříži

Víkend v Paříži – Pařížské metro

Myslím, že Pařížské metro je pověstné a tak s ním rovnou začnu.

Pro mě naprosté bludiště. Metro v Praze se s Pařížským nedá srovnat ani v nejmenším. To naše je super, jednoduché, přehledné… a kdo tvrdí, že ne, jeďte do Paříže 🙂

víkend v Paříži
víkend v Paříži – Pařížské metro
Foto: Výhled na Paříž z Eiffel tower - víkend v Paříži
Výhled na Paříž z Eiffel tower

V Paříži jsem byla 2x za svůj život. Poprvé s kamarádkou a podruhé s přítelem. Nejezdi do města lásky s kamarádkou pokud nejsi lesbička anebo turbo kočka, která balí chlapi na potkání a pak teprve zažívá ty správné Pařížské zážitky.


Eiffelova věž

Eiffelova věž
Eiffelova věž

Ještě ten den po příjezdu jsme se rozhodli jít se podívat na Eiffelovu věž a stálo to za to. Fronty už byly jen mdlé, takže jsme se dovnitř dostali poměrně rychle. Zaplatili jsme si to tedy jen do 2hého patra, ale i tak jsme z toho byli na větvi.

Výtah tě vyveze nahoru a pak už se jen kocháš – necháš si větrem pročesávat vlasy a kocháš se nádherným výhledem na Paříž.

Vstupné se odvíjí samozřejmě dle toho, do kterého patra chceš jet, nebo jestli jdeš pěšky 🙂 po schodech: 1. a 2. poschodí 4 € (dospělí), 3,1 € studenti do 25-ti let .výtahem: 12 € na vrchol (děti 3-11 platí 6,7 €), 2. patro 7,8 € (děti 3-11 platí 4,3 €), 1. patro 4,8€ (děti 3-11 platí 2,5 €).


Louvre

Louvre - Paříž - víkend v Paříži
Louvre – Paříž

Druhý den jsme navštívili LOUVRE, na jeden den je toho opravdu moc; týden pokud bych tam strávila tak ani tak si nemyslím, že bych stihla všechno vidět tak, abych si to opravdu užila a vstřebala Louvre má 98 sálů a je to nejrozsáhlejší palácový komplex.

My jsme si museli s přítelem rozvrhnout, kam půjdeme a kam nikoliv. Vzhledem k našim rozdílným zájmům a povahám to každého táhlo na jinou stranu a tak jsme udělali kompromis a řekli si, že to snad není naposledy co jsme v Paříži.

Tip: Já jsem to sice nestihla, ale prý se vyplatí vidět i nádhernou sbírku šperků v Louvru.

 

Louvre - víkend v Paříži
Louvre
Foto:Vstupenka do Louvre
Foto:Vstupenka do Louvre

Louvre

Mona Lisa
Mona Lisa

Louvre

VSTUPNÉ:

9 € (pouze trvalé sbírky umění), 6 € ve středu a pátek 18:00-21:45 (pouze trvalé sbírky), 13 € (kombinovaný lístek na všechny výstavy + Musée Eugéne Delacroix), 11 € (kombinovaný lístek na všechny výstavy ve středu a pátek 18:00-21:45).


Bazilika Sacré-Coeur

Bazilika Sacré-Coeur
Bazilika Sacré-Coeur

Mým nejoblíbenějším místem v Paříži ale není Eiffelovka ani Louvre, ale Bazilika Sacré-Coeur. Zde se sjíždějí neznámí umělci, aby celému světu, který projde kolem, ukázali, že život bez divadla, umění a legrace není v pořádku a žene se do záhuby.

Zde jsme stihli jednoho velmi nadaného ani nevím jestli fotbalistu, nebo akrobata…??

Každopádně je fakt dobrej 🙂 Mrkni…

Zde u Baziliky si můžeš sednout na trávník, když nemáš pivo, tak jen chvilku seď, do 2 min uslyšíš hlas vychlastaného černocha, který křičí „Bíííír, Bííír“

Smlouvej.

Neber to za nejvyšší cenu, nebuď charita, pokud na to nemáš.

Miluji toto místo, nejraději bych tam ležela celý den na sluníčku v parku a kochala se výhledem na Paříž i na kejklíře a nasávala atmosféru. VSTUPNÉ: ZDARMA, zpoplatněna je pouze prohlídka krypty (5 €)


Paříž za 3 dny

Paříž
Paříž

Prošli jsme pěšky celé centrum, dokonce několikrát za ty 3 dny, a musím říci, že je skvělé, jak jsou všechny památky kousek od sebe, když už nemůžeš, na každém kroku je krámek s vodou, restaurace od španělské, francouzské až po tu arabskou, ale francouzskou najdeš asi jen v hotelích.

Prošli jsme se kolem Invalidovny a šli se podívat i tam, kam až nás pustili bez placení. VSTUPNÉ: 8,5 € dospělý, studenti do 26-ti let 6,5 €, děti do 18 let ZDARMA

Jednou z hlavních památek Paříže je katedrála Notre-Dame, kterou všichni známe z díla Victora Huga – Zvoník od matky boží.

Vstup je zdarma, vstup do archeologické krypty 5 €, v případě že chcete navštívit i věže, připravte si ještě o 3 € navíc.

 

Moulin Rouge
Moulin Rouge

víkend v Paříži

Invalidovna
Invalidovna
Rybí trh - Paříž
Rybí trh – Paříž

 

Paříšké dobroty a speciality
Paříšké dobroty a speciality
skůtr-Paříž
skůtr-Paříž

V Paříži je draho, to ano, ale stojí to za ty peníze.

Nejdražší je jídlo a samozřejmě, každý stánkař chce na turistech vydělat, tak tedy smlouvej. Nikdy nekývej na stejnou cenu, kterou ti nabídne jako první. Jdi dolu minimálně o 70%.

Když pojedeš do Paříže, nezapomeňte si vzít sebou zámek, abyste ho mohli připnout na most lásky.

A pozor na vychytralé zloděje…

Užij si víkend v Paříži, městě lásky a romantiky a nasávej atmosféru, která je jedinečná. 

Foto:sleva 725 kč na dovču

 

Chystáš se na dovolenou do Řecka – zde jsou naše navšívené hotely, pláže v Řecku a oblíbené i neoblíbené destinace.