Řecko – Kréta: Největrnější oblast, podívejte se na video

Prohlížím si fotky a narazila jsem na dovolenou na Krétě, kde jsme byli před pár lety se švagrovou a dětmi na dovolené. Vzhledem k tomu, že já i má drahá švagryňa jsme byly v té době „single“, tak jsme si plánovaly pravidelné dovolené spolu s našimi dětmi.

mapa1

Dovolená na Krétě byla naše druhá společná dovolená. Moc jsme se všichni těšili, že si ji zase užijeme, minimálně jako v Tunisu. Když jsme přijeli na Krétu, tak na letišti lehce pofukovalo a bylo to v celku příjemné, při představě jaké nás čekají vedra.

Oblast Lassithi

Když jsme se dostali do oblasti Lassithi, venku už docela dost pofukovalo. Projížděli jsme vesničkami, kde se, stejně jako u nás, sušilo prádlo na šňůrách a z autobusu jsem viděla, jak zde, v tom větru, vlálo. Když píšu vlálo, tak opravdu hodně vlálo.

Vlastně i ty šňůry a tyče, na kterých byly připevněné, se nakláněly ve směru větru. Zde jsem už začala být lehce nervózní, ale přisuzovala jsem to stále jiným okolnostem, než že bych se snad bála, že by nám takhle mohlo foukat na naší vysněné dovče :-O

Při příjezdu do hotelu jsme dostali malinký pokojík s balkonem do zahrady a výhledem na moře. Bylo by to idylické, jenže.

Výhled na moře
Skály byly po celém ostrově
Pláž

Až na hotelu jsme se dozvěděli, že vítr je tradice této oblasti a že ho zde měří na stupně od 1-9 . Č. 1 je samozřejmě vánek. U 9ky jsem naštěstí nebyla. Vždy, když tuto pasáž vyprávím svým známým a přátelům, tak na mě koukají tak jako „hele nepřeháněj jo, ty sis tamhle 15 dní válela šunky a teď nám tady budeš brečet? To snad ani nemůžeš myslet vážně!!!!“ Jenže já to vážně myslím. Kréta by byla nádherná a úžasná, kdyby nám od začátku až do konce dovolené nefoukal vítr, který se na řecké stupnici pohyboval mezi stupněm 3-7 🙁

Při trojce jste si mohli třeba něco i položit na stůl nebo na pláži jste si nemuseli držet klobouky, boty, připevňovat ručníky kameny k zemi, aby Vám neulítly, a tak podobně. Když přišel stupeň 5 a více (většinou to bylo každý den na večer), tak nejen, že jste nemohli dělat nic z výše uvedených věcí, ale na pláž byl i zákaz vstupu, kamínky lítaly vzduchem. My jsme občas byli odvážní a šli jsme na pláž, když byl stupeň 5 a to byl mazec vážení. Kamínky Vám lítaly naprosto všude. Lehnout si na deku nebo lehátko bylo možné pouze v případě, že jste se celí ještě přikryli další dekou a vše jste pevně připevnili k zemi. V jiném případě jste byli ukamenovaní a váš ručník se společně s pískem lepil na Vaše tělo. Chodili jsme tam samozřejmě kvůli vlnám a bylo to hustý. Dlouho jsme to nevydrželi.


 

Hotelový bazén

Bazén u hotelu byl dost studený, a díky flóře, která ho obklopovala, měl v sobě dost nalítané špíny. Ještě, že tam bylo all inclusive, tedy i zmrzlina a alkohol – místní, ale dalo se to. Nebo spíš Vám nic jiného ani nezbylo, než si objednat na posilněnou něco tradičního, abychom neurazili.

Byla jsem tam tehdy s tříletou dcerkou a 10-ti letým synem. Kluk tam dostal úpal – právě tím, jak stále foukalo, se nezdálo, že je horko – a chlapec padnul. No a dceru jsem za celou dovolenou nedostala na pláž (u hotelu), díky větru a kamínkům, které jí ve větru narážely do tělíčka.

 

 

Bazén u hotelu
Bazén z druhé strany
Vstup do hotelu od bazénu
Bazén a lehátka u hotelu

Vyrážíme hledat pláže

Nezbylo nic jiného, než si aspoň na pár dnů půjčit auto a vyrazit na průzkum pláží. Doporučili nám jich několik, ale nakonec jsme jako první zvolili zcela odlehlou pláž na správné straně ostrova, kde téměř nefoukalo.

Cesta tam nám trvala téměř 2 hodiny. Silnice na ostrově jsou udržované, ale velmi klikaté a nepřehledné. Když jedete, máte pocit, že je to jako ruleta. Představte si, že jedete do kopce a nevidíte, co je za ním.

Před koncem je značka, že jsou tam ostré zatáčky. Skvělé, ale Vy do poslední chvíle nevíte, jestli doprava nebo doleva. Moje švagrová je výborná řidička a jen díky ní jsme si tuto dovču aspoň takto užili.

Cesta na pláž
Cesta na pláž
Cesta na pláž

První pláž byla trefa do černého 🙂

Písek, nefoukalo a voda byla krásně čirá a průsvitná:-) To nemělo chybu, chtěla jsem v tu chvíli postavit hotel z písku přímo na této pláži a po zbytek dovolené zde zůstat.

Naše super pecka písková pláž
Chlazení pití bylo nutné

..

Palmový háj

Druhá pláž – palmový háj, kterou jsme navštívili den po té, už tak skvělá nebyla. Tedy byla by naprosto úžasná, pokud by na ní nebyly šutry a vstup do moře tak nebyl pro malé děcko krajně nevhodný. Ale měli tam zmrzku, ta vždy vše zachrání. Když vynechám vstup do moře, pláž byla úžasná. Byla plná palem, kam jste se podívali tam byla palma. Krásné. Byl tam výstup na vrch a krásný rozhled.

Posezení pod palmamy
Pláž
Výhled na palmy
Výhled na palmy

Třetí den, kdy jsme měli půjčené auto, jsme se vrátili na naší oblíbenou pláž a užili si to tam ve velkém.

Procházka po okolí

Poté jsme převážně trávili dovolenou na hotelu. Jeden den jsem se rozhodla, že se půjdu projít. No bylo to perné, okolí hotelu nezáživné a nudné. Posuďte sami. Tedy až na galerii umění 🙂 Takže co mě tato dovolená naučila: pít alkohol i v denní hodiny 🙂

Né bylo to pěkné, projeli jsme se po ostrově, ochutnali místní kuchyň, ale vícekrát sem už ne. Ráda se podívám na Krétu do jiné oblasti, ale tuto dávám do šuplíčku – UŽ NIKDY. 🙂

Galerie u silnice
Rozcestí do Koutsounari
Pláž
Umění na pláži

Hledáte krásnou dovolenou v Řecku? Pak mohu doporučit ostrov Kos a jeho krásy.