Dnes jsem si pro Vás připravila tip na dobrou večeři, svačinu, ale i snídani a když bych zavřela obě oči i oběd. Není to nic náročného, ani časově a ani finančně Vás to extrémně nezatíží a naopak si myslím, že většinu z Vás a Vašich blízkých tento pokrm potěší. Jak už název prozradil, řeč je o mňamózních utopencích.
Já jako žena si utopence dám ráda a s chutí, a protože fakt je, že jídla jako jsou utopenci nebo cokoliv nakládaného, grilovaného atd. umí chlapi prostě lépe, tak já jsem se realizovala co by reportér a přípravu tohoto báječného pokrmu jsem nechala na odborníkovi 🙂
Návod na skvělé domácí utopence
- Množství na přípravu 10ti sklenic (litrových zavařovacích):
- 30 ks jemných párků
- 15 ks cibulí
- 1 litr octa
- 0,85 litru vody
- 2 sklenice jalapeňos značky Fragata
- 2 lžičky nového koření v celku
- 6 lžiček černého pepře v celku
- 20 ks bobkového listu
- 10 lžiček soli – nebo dle chuti, my ze zkušenosti preferujeme slanější
- mletý pepř
- Nakrájíme párky na třetiny a cibuli na půlku a na proužky. Párky nařízneme do půlky.
- Připravíme si nálev, do velkého hrnce nalijeme ocet, vodu a nasypeme nové koření, zrníčka černého pepře, bobkový list a sůl. Necháme vařit na malém ohni.
- Do sklenic vrstvíme. Do spodku trochu cibule, poté jedno patro párků a do zářezů vložíme proužek cibule. Mezery mezi párky vyplníme cibulí, přidáme jalapeňos a dolijeme připraveným nálevem spolu s kořením. Nakonec posypeme viditelnou vrstvou mletého pepře. V případě, že v uzavřené sklenici vidíte pepř plavat, dali jste ho tam správné množství, v opačném případě přidejte.
- Tento postup opakujte dokud nenaplníte sklenici a jakmile je plná, dolejte nálev až po okraj. Sklenice pevně zavřete a uložte do tmy a chladu. Aby se chuť propojila, nezapomínejte sklenice pravidelně proklepat a otáčet.
- Sklenice necháme uskladněné 14 dní, aby se chuť koření a octu provázala s párky a tím je povýšila na utopence 🙂
Co mě překvapuje, a ráda bych zde tomu věnovala chvilku, je omezené množství restaurací, kde utopence a podobné mlsky nabízejí v opravdu dobré kvalitě. V našem krajském městě kdysi taková restaurace byla, jmenuje se Rychta a chodili jsme tam právě kvůli těm utopencům. Přinesli nám vždy celou sklenici s čerstvým chlebíkem a ideálně pivkem k tomu. Jenže v této hospodě to z neznámého důvodu dělat přestali. I přesto do této restaurace chodíme dál a když k nám do Ústí zajedete, určitě doporučuji vyzkoušet kuchyni právě zde. Vaří tam i bez utopenců naprosto skvěle, doporučuji mrknout na jídelní lístek, a kdybyste to pak přehnali s pivkem, můžete i přespat v hotelu Na Rychtě. Nicméně nezakrývám, že mě mrzí, že Utopenci již nejsou na seznamu jídel.
Trocha poezie:
Našla jsem básničku s názvem „Čeští utopenci“ od Jiřího Žáčka, kterou si dovolím trochu rozebrat.
- Co si dáte k pivu? Volte utopence, populární symbol české existence – Kdyby to byl symbol, museli by je mít jako povinná jídla v restauracích, místo chleba a soli by se vítalo sklenicí s utopenci. Jenže tak to není.
- Čeští utopenci, putykářská klasa, hodně botulinu, ale málo masa. – Autor zde vyzdvihuje nezdravost a zdá se, že i nízkou energetickou hodnotu tohoto pokrmu. Souhlasím, určitě dávám za pravdu, že výkvět zdravé výživy to není!
- Čeští utopenci, historická lekce, spoří, špekovití, ale bez erekce.– O historii tohoto výtečného pokrmu budu více psát níže, to, že jsou špekáčky špekovité, jistě všichni vědí a s tou erekcí si to buď mohu vyložit, že po požití je možné, že přijdete o erekci, nebo že ty utopenci dle autora nejsou vlastně vůbec dobré. Tak nesouhlasím, jsou báječné.
- Čeští utopenci, metafora bytí, sice máš co do úst, ale je to k blití. – Zde už autor přiostřuje a ačkoliv v první sloce jsou utopenci symbolem české existence, ve čtvrté je to k blití, tak zde si myslím, že autorovi ty utopenci už museli nutně něco udělat, protože jinak si to neumím vysvětlit. Mimo jiné já ani kdo koho znám po nich nezvrací, v případě, že autor ano, doporučuji vyšetření žaludku.
- Čeští utopenci, tristní perspektiva, mozky utonulé v oceánu piva. – Autor si pravděpodobně myslí, že utopence jedí zřejmě jen alkoholici a to jen ti pivní alkoholici. Možná to bude pro některé překvápko, ale ani já ani můj přítel pivo nepijeme tak často, že bychom si v něm utopili mozky a i přesto nám utopenci moc chutnají 🙂
Trocha historie – Kde se vzali utopenci:
A považte, tento zázrak má dokonce svého vynálezce. Je jím údajně hospodský a mlynář Šamánek z Berounska. Ten prý začal už před sto lety vuřty konzervovat do kyselého nálevu. A nezůstal u toho, časem přidal i cibuli a další přísady. Není divu, že se jeho hospoda stala vyhlášenou. Jenže přesto, že by si za svůj počin zasloužil svatozář, skončil špatně – utopil se snad při opravě mlýnského kola. Češi jsou mistři černého humoru, a tak začali jeho specialitě říkat „utopenec“.
Tento úryvek jsem čerpala odtud.
Všem, kteří se chystáte na tvorbu této dobroty, držím palce, ať se povedou a Vaše chuťové buňky si je ve výsledku užijí stejně jako ty naše 🙂