Rozhovor s Jirkou Tomáškem – Gappeq

GAPPEQ

Jak jsem slíbila tak činím a zde je první rozhovor s Jirkou Tomáškem, kterého jsme zastihli v pohodové atmosféře u pivka. Užijte si to 🙂

8dwwf4cvpcs1ksepewylutla5hzzsfbx

Ahoj, zkus se prosím představit. 

„Já jsem Jirka Tomášek, hraju tady protože kupodivu moje věci ještě někdo chce slyšet, smích… i po těch letech co sem neudělal žádnou novou muziku, takže to bude spíš nostalgie. smích.

Pořád si dobrý DJ ne?

„DJ jsem nikdy nebyl. Hraju vlastní pecky. Nehraju cizí věci, Jako DJ sem hrál jednou v životě v Austrálii v Buši asi 4 hodiny back to back ještě s kamarádem s Indie. a to bylo hustý 🙂 My jsme hráli v noci a hráli jsme ty největší masakry který jsme našli. To byla docela legrace. Jinak hraju vlastní muziku, skládám zhruba od roku 2001 a pár věcí mám.

Si nějak známější mimo psy-trancovou sféru?

„Ne nemyslím si nedělám nic jiného, žádnou jinou hudbu. Takže ne. 

Tady je to taková uzavřená skupina lidí viď, v Čechách se moc psytrance nejede?

„Myslim si, že bandiček, kteří tuto hudbu pouslouchají, je spousta, pořád jsou lidi kteří chodí na psytrance občas nebo často, podle toho jak je to baví, akorát to možná už není tak velký jako to bylo na začátku, kdy to byly velký akce a byla to velká novinka tady a vždycky se to zaplatilo a bylo to hodně nový a zajímavý. Aktuálně to je malinko v pozadí a neni to main streem. Nemyslím, si že je to uzavřená skupina, je velice otevřená, ale znám dost lidí, pro které je tato hudba moc složitá.

Jak si se vlastně dostal k psy trance?

„Dostal jsem se k tomu tak, že mi řekl kámoš – hele pojď na psy- trance – bude to boží a tak jsem šel na psy trance a bylo to boží, smích… to bylo v roce 2001 Tranc driver v Lucerna music baru, Akce Gagarin, a úplně mě to rozsekalo a tak sem do toho vlítnul a bylo to super, prostě mě to rozsekalo.

Z toho co jsi dnes pouštěl jsem poznal dark psy nebo full on

Teďka to byl hlavně dark. Moje muzika je hlavně darkowější, ale jsou tam i full on postupy…. aby se na to pařilo. Mám rád crossovery spíš než jasně vyhraněný. 

Jaké pocity máš z toho darku?

„Dneska-trance neposlouchám a chodím jen na akce na kterých hraji. Velice výjimečně jdu někam kde nehraju ale opravdu vyjímečně. Mám rodinu a takhle… takže ten dark mě bavil v tom, že já jsem melancholik, mě tyhle věci baví, temný věci, scifi. Nevim proč, né že bych se v tom nějak jako vyžíval, v brutálních hororech a tak podobně, to vůbec, žádný extrémy.

Dark mi přijde tajemný spíš než temný. Líbí se mi tam ta mystika v tý muzice, ty skrytý významy, symbolika a když si to nechám na sebe pozitivně působit tak dokážu vybít ty věci ze mě, něco tam rezonuje, já to nedokážu popsat. Líbí se mi to více než hopsací fulon, který mi přijde, určitý styl fulonu, už zní moc diskotékově. Je to málo psy-trance. Ale zase raději bych si to poslechl, kdybych měl na výběr, než nějakou popovou věc.“

Jak vnímáš POP?

Nevim, tak máš desítky stylů, country pop, metal pop a je to populární muzika která se hraje v rádiích. Já to neposlouchám, jen občas si poslechnu např. Jack Jonsona, jazzovej pop, nebo elektronickej pop, určitě má svoje místo ať si každý poslouchá co chce, je to každého věc. 

Moc hezká odpověď. Já mám bohužel občas pocit že slyším v té hudbě že je dělaná především pro peníze a tenhle undreground je dělaný s nadšením a radostí a to v tom popu neslyším.

Já ti nabídnu druhý úhel pohledu. Myslim si že to nadšení může být z jisté části daný tím, že na tyhle pecky undegrandový není daný producent a muzikanti a aranžéři a další lidi a není to vyprodukovaný. Protože ty popoví věcičky, jsou vymazlený a vymakaný do poslední notičky. zabývá se tím spousta lidí. Tyhle udegrandový pecky, třeba něktrý, nemusí být takto dobře vyprodukovaný a to je možná škoda. Kdyby měli šanci některý tyhle věci tak skvěle vyprodukovaný a některý už jsou a pak se nazývají za POP. Myslím si že se občas dělá z těchto věcí znouzecnost.

Nerad bych řikal špatný pop a špatný underground. dobrá hudba a špatná hudba, když přijde banda magorů a nahrajou věc a neumí jí zahrát ani zazpívat, takl je to prostě špantě udělaná pecka. Může v tom být nadšení, ale neni dobře udělaná hudba je to špatně udělaná pecka. Já jsem vystudovaný zvukař a četl jsem spoustu rozhovorů s lidmi – producenty, s manažery mainstreemového totálního popu, který teď letí posledních 5-8let a ty lidi to dělají s láskou jako fakt, kde to vzniklo kdo to udělal co na to používali ty lidi, kolik to mělo verzí proč zvolili tohle nebo tohle a tam pochopíš že i ty věci který lidi říkají – špatný pop tak ty lidi to fakt dělali s láskou a strašně je to bavilo a dalo jim práci k tomu sehnat tohohle umělkce nebo tohohle umělce .

Když si říkal že máš rodinu a děti jak vnímají tvojí hudbu.

Hele oni to asi nijak nevnímaj ani nemůžou, .. mám 2 dcery , jediný je rok a měsíc a druhá je 4 a půl zhruba. smích 

Máš v plánu je vychovávat k nějaké konkrétní hudbě?

„Nebudu je tlačit do žádné hudby, hodlám je podpořit aby si našly vlastní cestu až už povede kamkoliv. Někam je tlačit je zbytečný a stejně to jako nejde. Například můj label manažer, velký člověk, hrozně fajn. má dceru a je jí kolem 10ti let a vozí jí sebou na tyto akce a oni se přestěhují takhle do goa na 4měsíce když je tady zima a jezdí s nim po těch akcíhc a já jsem se jí ptal, jak se jí to líbí, tady ty zajímavý místa a vůbec. Ta ofrněla nos a jede si pop. Vůbec se jí to nelíbí a nedává to. Nejlepší co můžeš udělat je jí v tom podporovat.

Co by si vzkázal lidem kteří čtou tento blog

Poslední rok a půl se snažim dělat jógu atak podobně, pro mě osobně je pěstovat mír v sobě. Každopádně dobrý je o věcech přemýšlet, doporučuji nedívat se na tv tolik a třeba si něco přečíst a něco zajímavého udělat. Prostě je nutná akce, nesedět a nečekat, že něco přijde. Dobrý je nenechat se naštvat a ovlivnit někym, kdo ti něco řekne. Důležité je věci si ověřovat a když to nemůžeš zjistit tak to prostě neřeš. Udělej si na to názor sám, pokud si na to neumíš udělat názor tak to neřeš. Všichni máme spoustu věcí k řešení, rodinu, tělo, život, práci… to jsou mnohem důležitější věci, než jestli támhle někdo zvolí Grebeníčka nebo Klause.

My děkujeme za rozhovor bylo to super a těšíme se na další akci 🙂