Dnes jsem si pro Vás připravila recept, který zachutná myslím všem milovníkům fazolí. Tento pokrm znám od svého přítele, který v dobách osamocených si musel vařit sám a vzhledem k tomu, že toto jídlo je velmi výživné a hutné, tak hrnec jednomu vydrží určitě na 2-3 dny. Záleží samozřejmě na tom, jak velcí jste jedlíci. Mě jako ženě by hrnec tohoto jídla vystačil i na týden….
Hlavními ingrediencemi tohoto pokrmu jsou fazole a chorizo:
Chorizo je španělská, portugalská nebo katalánská specialita. Jedná se o salám či klobásky pikantní chuti, složené z nasekaného vepřového masa a slaniny. K obarvení se používá drcená paprika, bylinky a česnek. Ingredience se mohou lišit dle místních tradic výroby. Je používána jak paprika sladká, tak i pálivá, podle požadované pikantnosti výrobku. Paprika Chorizo obarví sytě do červena. Existuje však mnoho krajových variant španělského choriza. Mohou být uzené i syrové (sušené).
zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Chorizo
A díky tomuto salámu je příprava velmi jednoduchá, a ač se to na první pohled nemusí zdát tak i levná, vzhledem k jeho sytosti. Níže již přikládám recept.
FAZOLE S CHORIZEM
Na přípravu 12 porcí budete potřebovat:
Suroviny:
- 7 plechovek červených fazolí ve slaném nálevu
- 2 plechovky loupaných krájených rajčat
- 4 cibule
- 5 stroužků česneku
- 2 červené papriky
- 1/2 šišky choriza v celku
- Tabasco dle chuti
- 100g sušených rajčat (ne nakládaných v oleji)
- 2-3 lžíce rajčatového protlaku
Koření:
- Bobkový list (cca 8 lístků dle chuti)
- 1-2 lžičky červené papriky
- Pár kapek vinného octa
- Sůl a pepř (dle chuti)
- 1 lžička cukru (krystal)
Postup:
Nejprve si chorizo nakrájíte na kostičky a v hrnci si rozehřejete olivový olej.
Na drobno si nakrájíte cibuli, nadrtíte česnek a na proužky si nakrájíte červené papriky. Přidáte vše k chorizu do hrnce a necháte cca 5-10 min dusit dokud paprika nezměkne.
Posypete červenou paprikou a přidáte pár kapek octu (octu stačí opravdu jen pár kapek, aby chuť jídla nebyla překyselená). Dále přidáte loupaná i sušená rajčata + 2-3 lžíce protlaku a dochutíte Tabascem, solí, pepřem, bobkovým listem a cukrem dle potřeby. Nebojte se ochutit víc, nakonec do toho přidáte sedm plechovek fazolí 🙂
15 – 20 min necháte vařit a přidáte fazole a opět necháte povařit 10-15min – né víc, jinak budete mít fazole rozvařené.
A teď už stačí jenom nandat na talíř. Můj přítel je jí bez přílohy, respektive přílohou jsou dle jeho slov fazole, já tomu moc nerozumím, tak si k tomu dávám starý dobrý brambory.
Dobrou chuť Vám přeji 🙂