Ochutnejte báječné Frijoles con chorizo

Dnes jsem si pro Vás připravila recept, který zachutná myslím všem milovníkům fazolí. Tento pokrm znám od svého přítele, který v dobách osamocených si musel vařit sám a vzhledem k tomu, že toto jídlo je velmi výživné a hutné, tak hrnec jednomu vydrží určitě na 2-3 dny. Záleží samozřejmě na tom, jak velcí jste jedlíci. Mě jako ženě by hrnec tohoto jídla vystačil i na týden….

Hlavními ingrediencemi tohoto pokrmu jsou fazole a chorizo:

Chorizo je španělská, portugalská nebo katalánská specialita. Jedná se o salám či klobásky pikantní chuti, složené z nasekaného vepřového masa a slaniny. K obarvení se používá drcená paprika, bylinky a česnek. Ingredience se mohou lišit dle místních tradic výroby. Je používána jak paprika sladká, tak i pálivá, podle požadované pikantnosti výrobku. Paprika Chorizo obarví sytě do červena. Existuje však mnoho krajových variant španělského choriza. Mohou být uzené i syrové (sušené).

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Chorizo

A díky tomuto salámu je příprava velmi jednoduchá, a ač se to na první pohled nemusí zdát tak i levná, vzhledem k jeho sytosti. Níže již přikládám recept.


FAZOLE S CHORIZEM

IMG_6988

Na přípravu 12 porcí budete potřebovat:

Suroviny:

  1. 7 plechovek červených fazolí ve slaném nálevu
  2. 2 plechovky loupaných krájených rajčat
  3. 4 cibule
  4. 5 stroužků česneku
  5. 2 červené papriky
  6. 1/2 šišky choriza v celku
  7. Tabasco dle chuti
  8. 100g sušených rajčat (ne nakládaných v oleji)
  9. 2-3 lžíce rajčatového protlaku

Koření:

  1. Bobkový list (cca 8 lístků dle chuti)
  2. 1-2 lžičky červené papriky
  3. Pár kapek vinného octa
  4. Sůl a pepř (dle chuti)
  5. 1 lžička cukru (krystal)

Postup:

Nejprve si chorizo nakrájíte na kostičky a v hrnci si rozehřejete olivový olej.

IMG_6349 IMG_6353

Na drobno si nakrájíte cibuli, nadrtíte česnek a na proužky si nakrájíte červené papriky. Přidáte vše k chorizu do hrnce a necháte cca 5-10 min dusit dokud paprika nezměkne.

IMG_6356 IMG_6359

Posypete červenou paprikou a přidáte pár kapek octu (octu stačí opravdu jen pár kapek, aby chuť jídla nebyla překyselená). Dále přidáte loupaná i sušená rajčata + 2-3 lžíce protlaku a dochutíte Tabascem, solí, pepřem, bobkovým listem a cukrem dle potřeby. Nebojte se ochutit víc, nakonec do toho přidáte sedm plechovek fazolí 🙂

IMG_6967 IMG_6971

15 – 20 min necháte vařit a přidáte fazole a opět necháte povařit 10-15min – né víc, jinak budete mít fazole rozvařené.

IMG_6980 IMG_6985

A teď už stačí jenom nandat na talíř. Můj přítel je jí bez přílohy, respektive přílohou jsou dle jeho slov fazole, já tomu moc nerozumím, tak si k tomu dávám starý dobrý brambory.

Dobrou chuť Vám přeji 🙂