Vánoční rybí polévka extra skvělá – maminčin recept

Dnes sem si pro Vás připravila recept na maminčinu rybí vánoční polévku.

Tento recept je pro mě velmi vyjímečný, protože ač se velmi podobá vánočnímu klasickému receptu na rybí polévku, tento je specifický v tom, že moje mamka jí má každý rok prostě úplně nejlepší a proto jsem letošní Vánoce vařila polévku společně s ní, abych se recept tak skvělé a bezkonkurenční rybí polévky naučila. Sladily jsme si termíny a pustily se do toho. Nebylo to samozřejmě jen o tom vařit polévku a předat si recept, ale hlavně o tom strávit společně čas a užít si společně i to vaření, které některé z nás berou pouze jako povinnost.

Při vaření můžete zjistit spoustu zajímavých věcí, já jsem se dozvěděla jednu pro mě důležitou věc. Možná jsem si jí jen více uvědomila a méně se tomu bránila: že jsem vlastně „úplně stejná“, jako moje mamka, jen o 35 let mladší. Když jsem byla mladá a bezdětná, snila jsem o tom, že budu emancipovaná mladá žena a budu dělat věci naprosto jinak než moji rodiče. Pak přišly děti a manželství a další životní hříčky, v nichž si byly naše životy (můj a mamky) až trošku děsivě podobné, a já si uvědomila, že je skvělé být v některých věcech po mamině.

Mám miliónovou mámu, s velkým srdcem a pozitivním přístupem k životu. Jsem ráda, že jsme si v některých věcech tak podobné, uklidňuje mě to, protože vím, kde se to bere – ať je to to dobré, nebo to méně dobré. No a zjistila jsem i proč má mamina tu polévku naprosto nejlepší a nejskvělejší…


Recept na 4-5 porcí

Co budeme potřebovat:

  • Bobkový list, nové koření, sůl, pepř (celý i mletý)
  • 2 Rybí hlavy (kapr)
  • Kořenovou zeleninu (1 mrkev, 1,5 cibule, 1 celer, 1 petržel)
  • 3/4 kostky másla
  • Hladkou mouku

Můžete přidat i jikry, mlíčí a odřezky z kapra. Dle toho, co komu šmakuje více. Polévka má pak silnější rybí chuť.

Nejprve si připravíme rybí hlavy, vyndáme oči, odstraníme žábry a ploutve, omyjeme a dáme společně s bobkovým listem a novým kořením a půlkou cibule cca na 20 min. vařit.

bowl-308344_1280

Mezitím si očistíme zeleninu, nakrájíme cibuli na drobno a do druhého hrnce dáme rozehřát máslo. Na něj dáme osmahnout cibuli a kořenovou zeleninu. 

zelenina

Dle chuti si jí buď nakrájíte na drobno, já osobně ale volím struhadlo a společně s cibulkou nechám vše změknout na másle.

nastrouhana-zelenina

Jakmile je zelenina osmahlá a připravená a hlavy jsou uvařené, vyndáme hlavy z hrnce, a vodu, v které jsme hlavy vařili, přecedíme přes sítko do hrnce se zeleninou.

Poté je potřeba polévku zahustit jíškou, nebo můžete přidat mouku rovnou do zeleniny před cezením, tím Vám pak odpadne nutnost dělat ještě jíšku zvlášť. Já jsem zvolila druhý postup. Orestovala si cibulku na másle a přidala mouku. Nechala pěkně zezlátnout a zamíchala do připraveného vývaru a povařila 1 – 2 min. Pak polévku odstavím a poslední a asi ta nejmíň příjemná věc pro mnohé z nás je obrat rybí hlavy a maso z nich dát do polévky.

Jakmile máte hlavy obrané a vše v polévce, stačí už jen ochutnat a dochutit solí a pepřem dle chuti.

Pokud by Vám ujela ruka a soli jste tam dali více než jste chtěli, dejte do polévky syrovou bramboru a nechte jí tam přes noc, aby vcucla přebytečnou sůl. Pak jí ale nezapomeňte vyndat než polévku ponesete na stůl 😊

A je hotovo ☺ Na vánoční tabuli podáváme s opečenou houskou, nakrájenou na drobno. 

Dobrou chuť!

finalrybipolevka


Tímto bych ráda své mamince poděkovala a fakt jsem ráda, že jsme našly něco společného, u čeho jsme se zasmály a zase jsme si o kousek blíž.

Děláte polévku jinak? Za každý tip budu ráda. Pokud můj recept zkusíte, dejte vědět jestli chutnalo.