Mobilní aplikace GreenScan – projekt, který mi dává smysl

Přemýšleli jste někdy nad složením vašich běžně používaných kosmetických a drogistických výrobků? Víte např. o tom, že prostředek na mytí nádobí české značky, který na své etiketě má napsáno, že je biologicky velmi dobře odbouratelný, obsahuje látky, které podle klasifikace závazné v celé EU způsobuje podráždění kůže, očí a dýchacích cest a je vysoce toxický pro vodní ekosystémy? Já tedy nikoliv a proto bych vám dnes chtěla představit GreenScan, projekt, který mi dává smysl a pokud si přečtete více, věřím, že bude i vám. GreenScan si mě našel a protože mě nadchla myšlenka těchto mladých lidí, kteří nepřemýšlí nad tím, jestli vydělají miliony, ale snaží se pomoci všem lidem v ČR, chci je podpořit a projektu pomoci. 🙂 Co je to GreenScan? Jak může být nápomocný i Vám? Proč projekt podpořit? Já v tom vidím budoucnost, co vy?


Co je to GreenScan

GreenScan je mobilní aplikace, která pomocí oskenování čárového kódu umožní i laikovi produkt analyzovat. Aplikace spolu s rozeznáním toxických látek nabídne nákup lepší alternativy.

GreenScan mobilní aplikace
GreenScan mobilní aplikace

Co to znamená? Představte si, že se vám narodilo miminko. Chcete pro něj to nejlepší od plínek až po aviváž na prádlo. Co uděláte? Nemůžu mluvit za vás, ale já osobně si zjistím informace na internetu a věřím tomu, co se o výrobku píše, a doufám, že to je pravda. Zeptám se svých přátel a známých a pak jdu do krámu, a to co mi přijde jako nejlepší řešení si koupím, a zkouším, jestli to bude pro toho mého prcka opravdu to nejlepší. S mobilní aplikací GreenScan si celý proces zjednoduším a to tím, že půjdu do krámu, vezmu přípravek, který mi např. byl doporučen a naskenuji jeho čárový kód do aplikace GreenScan. Aplikace mi sdělí, jestli ve výrobku jsou látky, které mohou být miminku či životnímu prostředí nebezpečné, a nabídne mi jinou, přírodní a zdravou alternativu.


Proč je GreenScan revoluční řešení?

  • GreenScan, jako první aplikace v ČR bude vzdělávat spotřebitele a vytvářet účinný tlak na velkovýrobce kosmetiky a drogistického zboží.
  • Podle dosavadních výzkumů tým GreenScan zjistil, že běžně dostupné krémy, šampony nebo zubní pasty od značkových výrobců často obsahují velké množství toxických, mutagenních a karcinogenních látek, které mohou způsobovat neplodnost, rakovinu nebo poškození nervové soustavy, ledvin a jater. Ne všechny látky umíme z odpadních vod odstranit, a tak se dostávají do vodních toků, půdy a dále do potravního řetězce.

Co k tomu řekl tým GreenScanu?

„Jednotlivé složky v drogistických výrobcích hodnotíme na základě dostupných analýz a výzkumů. Čerpáme z celosvětových databází mezinárodních chemických institucí např. ECHA , z odborných studií a konzultujeme problematiku s odborníky z oboru toxikologie,“ shrnuje postup budování databáze spoluzakladatelka GreenScanu Žaneta Havírová.

„Chceme, aby všichni měli možnost výběru. Aby si každý mohl ověřit, zda je přírodní výtažek opravdu přírodní, jestli je dětská kosmetika opravdu nezávadná a sliby výrobců nemají nežádoucí vedlejší účinky,“ shrnuje tým GreenScan motivaci pro vývoj aplikace.

Tým GreenScan
Tým GreenScan

A z čeho se skládá moje kosmetika?

Sama jsem si vzala svou kosmetiku, kterou používám a rozhodla jsem se, najít na stránkách výrobce složení kosmetiky. Našla jsem si tedy svou kosmetiku a konkrétní krém, který používám, abych byla stále mladá a krásná a našla jsem sice celé složení, ale nerozumím téměř ničemu 😀

Jak jste na tom vy?

Složení: AQUA / WATER – OCTOCRYLENE – GLYCERIN – HOMOSALATE – ETHYLHEXYL SALICYLATE – BIFIDA FERMENT LYSATE – ALCOHOL DENAT. – BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE – DIMETHICONE – SUCROSE TRISTEARATE – PENTAERYTHRITYL TETRAETHYLHEXANOATE – SILICA – TOCOPHEROL – ISOPROPYL LAUROYL SARCOSINATE – SYNTHETIC WAX – POLYSORBATE 61 – CETYL ALCOHOL – HDI/TRIMETHYLOL HEXYLLACTONE CROSSPOLYMER – CI 17200 / RED 33 – CI 77891 / TITANIUM DIOXIDE – CI 77491, CI 77492, CI 77499 / IRON OXIDES – STEARIC ACID – DIMETHICONE / VINYL DIMETHICONE CROSSPOLYMER – DIMETHICONOL – TRIETHANOLAMINE – PARFUM/FRAGRANCE – SODIUM STEAROYL GLUTAMATE – SODIUM POLYACRYLATE – SODIUM HYALURONATE – MYRISTIC ACID – SODIUM BENZOATE – PALMITIC ACID – PHENOXYETHANOL – AMMONIUM ACRYLOYLDIMETHYLTAURATE / STEARETH-25 METHACRYLATE CROSSPOLYMER – AMMONIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE – ASCORBYL GLUCOSIDE – DISODIUM EDTA – DIPOTASSIUM GLYCYRRHIZATE – CAPRYLOYL SALICYLIC ACID – CAPRYLYL GLYCOL – SCUTELLARIA BAICALENSIS EXTRACT / SCUTELLARIA BAICALENSIS – ROOT EXTRACT – MENTHOXYPROPANEDIOL – T-BUTYL ALCOHOL – POLY C10-30 ALKYL ACRYLATE

GreenScan, všem ušetří práci i čas a i já jako laik, který by v celém tomto složení ležel cca 1/2 dne, než bych našla všechny výrazy + pochopila co škodlivé je a co není.

GreenScan
GreenScan – jedna z možností vyhodnocení

Podpořit projekt GreenScan můžete i vy 🙂

GreenScan je zatím ve stavu projektu a startuje nyní se svou kampaní na hithitu, kde ji můžete podpořit i vy a získat tím, nejen dobrý pocit, ale i super odměny za to, že přispějete. Chcete otestovat svou kosmetiku, nebo získat zubní kartáček Miswak? Tak mrkni SEM a získejte pro sebe nejen hezkou odměnu, ale do budoucna i aplikaci, která vám život ulehčí.

Miswak s pouzdrem
Miswak s pouzdrem

Pokud nemáte finanční prostředky a nemůžete přispět, pomozte nám tím, že tento článek nasdílíte dál aby se o tomto projektu dozvěděli i další lidé. Moc děkuji za každé sdílení, protože tím pomůžete více než si myslíte.

Pokud by jste měli zájem s tímto projektem spolupracovat, a můžete jakkoliv přispět něčím, co mou hlavu nenapadne, budu ráda, když mi napíšete na e-mail marie.fusselova@gmail.com a můžeme to rozebrat. Stejně tak i pokud by jste měli jakékoliv otázky k tomuto neziskovému projektu, neváhejte a napište mi. Ráda vám všem odpovím.

Všem přeji pěkný den a děkuji 🙂