Návštěva Českých Budějovic – dílna Kajjka, zámek Hluboká

Návštěva Českých Budějovic – dílna Kajjka, zámek Hluboká a zážitky z únorového víkendu, mě dobily na dlouhou dobu. Do Českých Budějovic jsem jela trochu pracovat, ale hlavně se bavit a relaxovat. Nově je článek doplněn i fotky z našeho letního výletu na Hlubokou, jak letní tak i zimní výhled na zámek Hluboká a její zahrady a okolí. 🙂

Dílna Kajjka, zámek Hluboká

Zámek Hluboká je jeden z nejkrásnějších zámků v ČR a zámecké zahrady to jen podtrhují. V zimě sice zahrady nejsou rozkvetlé, ale i tak mají své kouzlo. V létě je to nádhera!

Zámek Hluboká
Zámek Hluboká – únor
Fotografie Hluboká léto 2018
Hluboká léto 2018

Prohlídka zámku je zde možná i v zimě, i když v kratší verzi. Fotit ani točit nesmíte, takže fotky zde (všechny jsou mé, nekopíruji jinde) jsou jen z okolí Hluboké, nikoliv ze zimní prohlídky zámku.

Jak jsem již zmínila, najdete zde i návštěvu v Kajjčině dílně a další tipy kam se můžete v létě podívat i s dětmi a nejen poznávat krásná místa, ale zároveň se kreativně zabavit a užít si léto plnými doušky.

 

zámecký park
zámecký park
Zámek Hluboká léto 2018
Zámek Hluboká léto 2018

Hluboká- trocha historie

Zámek Hluboká sloužil v polovině 13. století jako strážný hrad a jako majetek byl dáván často do zástavy. Vlastnilo ho hned několik šlechtických rodů, např. Pernštejnové nebo šlechtický rod pánů z Hradce, kterým zámek Hluboká patřil v roce 1561. Zámek Hluboká byl původně postaven v gotickém stylu. Pánové z Hradce ho po dvou letech vlastnictví nechali upravit na renesanční zámek a to nebyli zdaleka poslední úpravy. Schwarzenbergové pobývali na Hluboké do konce roku 1939. V tomto roce poslední majitel Dr. Adolf emigroval před nacisty a o svůj majetek definitivně přišel v roce 1947 díky zvláštnímu zákonu Lex Schwarzenberg. 

 

heraldická figurka krkavce klovajícího do hlavy Turka na klice hlavní brány
heraldická figurka krkavce klovajícího do hlavy Turka na klice hlavní brány

Cesta k zámku

Zámek Hluboká se tyčí nad městem se stejným názvem, Hluboká nad Vltavou. Najdete zde i největší jihočeskou ZOO s více než 300 druhy zvířat. V létě se tam nudit prostě nebudete. Zámecká cesta je značená. Autem dojedete do Hluboké a vyšlápnete si po zámecké cestě do kopce k zámku. 

Po cestě potkáte rybí restauraci, kde si můžete dát něco dobrého, nebo tohoto mnicha, který tam pro vás má vzkaz. 🙂

 

rybí restaurace
rybí restaurace

 

cesta k zámku Hluboká
cesta k zámku Hluboká

Kreativní dílna Kajjka a kurz výroby věnce z juty

V pátek jsme tedy vyrazili s rodinkou do Českých Budějovic a já ještě tentýž den večer navštívila kurz , kde jsem se naučila malinko pracovat s černým drátem a odvezla si domu věnec z juty. Zde jsou fotky jako důkaz. 🙂 Jo a mám i diplom. 🙂

Věnec z juty – vyrobeno na kurzu Kajjky Háteové České Budějovice

 

Atmosféra byla skvělá. V dílna Kajjka se sešla spousta prima holek a žen a i když ze začátku to bylo trochu nejisté, pak se všem jazyky rozvázaly a drbalo se, přesně tak, jak to má být. 🙂 Všechny jsme si odnesly nejen věnce z juty, ale také (já + 1 ) odřené prsty od drátu. 🙂 Tedy pokud začínáte drátovat, nebo o tom přemýšlíte a nevíte, jak začít. Tak první co udělejte, kupte si rukavice na kolo. nebo si oblepte prsty náplastí preventivně a dřív, než budete muset.

Fotografie banner Karly Hátleové online kurzy
Klikni zde a zdarma se registruj přes FB či e-mail.

Zde je krátké videjko z dílna Kajjka, zámek Hluboká, které jsem připravovala pro jiný webík. Tak třeba vám prozradí více. 🙂

 

A zde jsou Kajjky kurzy online – vstup zdarma, první lekce si v klídku můžete vyzkoušet a registrace je pomocí e-mailu, nebo fb.

Drátování pro začátečníky – lektor Kajjka Hátleová
Pedig pro začátečníky – lektor Kajjka Hátleová
Pletení z pedigu pro pokročilé – lektro Kajjka Hátleová

 

Vyzkoušené online kurzy – vaření pro děti + quilling

Já sama jsem si zakoupila kurz zdravého vaření pro děti a upřímně zde jsem asi čekala něco malinko jiného. V kurzu zdravého vaření pro děti si přijdou na své všichni, co rádi vaří zdravé a sladké věci. Já hledala malinko něco jiného, ale pokud milujete cizrnu smíchanou s různým ovocem atd. tak do toho. Dále jsem absolvovala kurz quillingu – najdete ho zde a je zdarma celý a v něm sem se našla. Návody hlavně zatím pro děti z quillingu najdete ZDE.

Quilling se teď snažím pilovat a na drátování z černého drátu si zatím moc po pravdě netroufám.  Ne protože bych to nezvládla, ale když to třeba srovnám s quillingem, tak quilling není tolik na sílu, kterou já postrádám. Pokud máte sílu v prstech, máte vyhráno. 🙂 Nicméně drát mám doma a až dodělám quilling a výrobek, který zatím nebudu prozrazovat, tak uvidíme. 

Kajjka a její kurz mě dobil a když jsem šla z kurzu byla jsem, jak kdybych si dala nějakou zrychlovací dávku čehokoliv (nevyznám se v tom), adrenalinu jsem měla v sobě na rozdávání. Fakt doporučuji! Už se těším v létě do Českého Krumlova na týden plný barev., kde budou různé ruční techniky a vy se můžete zaregistrovat a užít si týden plný barev a tvoření. 

Informace k týdnu plném barev najdete zde. 🙂

Tipy na ubytování hledám většinou na slevotéce, můžete mrknout ZDE.

Zámek Hluboká – fotografie

Na závěr několik fotek z naší návštěvy zámku Hluboká. Byla zde i výstava plná prsatých slečen.

Fotografie fotografií z výstavy
Budějovice výstava hluboká

 

Užijte si fotky a v létě se třeba uvidíme v Českém Krumlově na týdnu plném barev nebo na zámku Hluboká. 🙂 Tak co byli jste tam? My ano a fotky doplňuji… více o kreativním dnu plném barev najdete ZDE.

 

 

 

Fotografie zámecké zátiší
Zámek Hluboká – zámecké zátiší

 

Fotografie Zámek Hluboká
Zámek Hluboká

 

 

 

Černá věž České Budějovice
Černá věž České Budějovice

 

Fotografie zámek hluboká - dílna Kajjka, zámek Hluboká
Zámek Hluboká

 

ZDE si můžete vybrat ze zlevněných pobytů na ubytko v jižních Čechách.