Navštívili jsme Mníšek pod Brdy, hrad Karlštejn i zámek Dobříš

Mníšek pod Brdy se nachází ve středočeském kraji nedaleko Prahy a i v jeho okolí najdete hned několik historicky velmi cenných památek, které stojí za to navštívit.

Zajeďte si do Mníšku pod Brdy za kulturou i historií

Mníšek pod Brdy

V samotném Mníšku pod Brdy najdete barokní areál Skalka – klášter a kostel sv. Máří Magdaleny a nejen to. Navšítivit můžete i zámek Mníšek pod Brdy a pokud máte rádi kostely (jako moje mamina), pak se zastavte v kostelu sv. Václava.

Skvělé jídlo a útulné ubytování najdete v restauraci a penzionu Marjána v Mníšku pod Brdy

Foto:Penzion Marjána
Penzion Marjána

My jsme se ubytovaly s dcerkou v penzionu Marjána. Jedná se o malý penzion, v kterém je celkem 9 pokojů a je starý již přes 100 let. Penzion je útulný, čistý a v restauraci si přijdou na své děti i dospělí. Dcerka si nemohla vynachválit palačinky a já se každý večer těšila na večeři, což není standardem. 😀

Vybrala jsem si tento peznion především na základě recenzí, dostupnosti zajímavých míst v okolí a také právě kvůli té kuchyni. Recenze má restaurace i penzion výborné a cena nebyla rozhodně z nejvyšších, které jsem v nabídce booking.com viděla.

Rokokový zámek Dobříš

zámek Dobříš

Rokokový zámek Dobříš, se nachází cca 20 -30 min jízdy autem z Mníšku pod Brdy. Po silnici pohodlně dojedete až před něj, a pokud budete mít štěstí a parkoviště nebude obsazené, auto můžete nechat hned kousek od zámku.

Vstupné a otevírací doba a historie zámku

Vše najdete na oficiálních stránkách zámku Dobříš.

zámek Dobříš

zámek dobříš

zámek dobříš - lustr

zámek dobříš

zámek dobříš

Francouzský park na zámku Dobříš 2019

Pro naši velkou smůlu, park opravují a zatím je tam na tabulce vyvěšeno, že rekonstrukce budou probíhat do roku 2020. Bohužel přesnější datum asi zatím nikdo neví. Ani průvodce nikterak nespecifikoval datum ukončení úprav parku.

Dobříš francouzská zahrada
Dobříš francouzská zahrada

Francouzský park je skvostem zámku Dobříš, no budeme si na něj muset počkat. Na fotografie se můžete podívat na oficiálních stránkách zámku Dobříš.

zámek dobříš

Prohlídka zámku byla opravdu velmi pěkná a pan průvodce zapálený historik, díky kterému jsme získali opravdu hodně cenných informací.

Muzeum starých hraček na zámku Dobříš

V zámeckém areálu, hned vedle vchodu do restaurace můžete také navštívit muzeum starých hraček bez průvodce. Vstupné 50 Kč ( matka a dítě). Některé panenky nám přišly dost zamračené a přísné, ale čím byly panenky „starší“ tím se jim měnil i výraz v obličeji do podoby v celku přátelské. Posuďte sami. 🙂 Ta tmavovlasá na levo je fakt jako děsivá.

Muzeum hraček Dobříš - panenky

Každopádně pokud bychom měli ohodnotit opravdu nejpodivějnější a také nejhrozivější panenky , pak u nás jednodznačně vyhrály tyto mrtvolně bílé panny. Pojmenovala jsem si „panenky pro budoucí masové vrahy“.

Muzeum hraček Dobříš - panenky

 

Gotický Hrad Karlštejn

Gotický hrad Karlštejn nadchne svým monstrózním dojmem snad každého, kdo ho uvidí. Najdete ho nad malebnou stejnojmenou vesničkou Karlštejn. Ze silnice vidět není, až když se dostanete na pěší zónu, pak se před vámi hrad objeví.

Foto:hrad karlštejn
hrad karlštejn

Dojít k hradu bez utrácení peněz (kor s dětma) asi nezvládnete. Po cestě je nespočet obchůdků, ať už s občerstvením bonbóny nebo tretkami. Co nás překvapilo, když jsme šly hladové od hradu zpět byl fakt, že jsme v žádném z těch stánků nenašli párek v rohlíku až u chlapce téměř u východu z pěší zóny.

Parkování

V případě, že se na hrad vydáte autem, pak využijte parkoviště ve vesnici Karlštejn.

Celodenní parkování:

  • moto, auto, mikrobus: 100Kč
  • autobus, kamion, karavan: 350Kč
  • prvních 45 min.: 30Kč
  • 1 hodina před koncem provozní doby hradu: 50Kč
  • parkování 10 min: zdarma
  • ztráta parkovacího lístku  400Kč

Další informace najdete zde.

Prohlídka hradu Karlštejn

Na výběr máte ze 3 prohlídkových okruhů. Není nutné zde vypisovat, vše najdete na oficiálních webových stránkách hradu Karlštejn. Prohlídky trvají cca 1 hod +/- . My jsme prošli prohlídkový okruh č. 1 soukromé reprezentační prostory císaře Karla IV a krom spousty zajímavých věcí, které jsme se dozvěděly jsme si to i užasně užily.

Foto:prohlídkové okruhy hrad Karlštejn
prohlídkové okruhy hrad Karlštejn
Foto:Hrad karlštejn
Hrad karlštejn
Foto:výhled z hradu Karlštejn
výhled z hradu Karlštejn
ložnice Karla IV
ložnice Karla IV
jídelna Karlštejn
jídelna Karlštejn

Přejeme příjemné výletění a pokud hledáte další inspiraci, podívete se i na další tipy na výlety a cestování ve středočeském kraji.