Navštivte italské městečko Nemi s výhledem na vulkanické jezero

Dalším tipem na výlet po Itálii, je božské italské městečko Nemi s výhledem na vulkanické jezero Nemi a nejlepšími lesními jahodami, které v Itálii můžete ochutnat.

Městečko Nemi jsem našla náhodou, když jsem courala po mapě po Itálii a hledala v okolí našeho dočasného bydliště místa, která stojí za to navštívit. Aniž bych o tomto městečku cokoliv věděla, zaujal mě výhled na jezero Nemi – také nazývané Dianino jezero a rozhodla jsem se, že se tam zajedeme podívat.

Fotografie:Dianino jezero
Dianino jezero

Italské městečko Nemi a Dianino jezero oblíbené Caligulou

Italské městečko Nemi leží asi 30km jihovýchodně od Říma a je známé svým nezapomenutelným výhledem na jezero Nemi (Dianino jezero). Ve starověku na tomto místě nestálo město. Ve starověku zde stál jeden z nejslavnějších římských chrámů – Chám Diany Nemorensis postavený 300 l. př.nl. a rozlehlý háj, který byl zasvěcen právě této bohyni Dianě. (více o bohyni najdete zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Diana_(mytologie))

Diana a výhled na jezero Nemi
Diana a výhled na jezero Nemi

Vulkanické jezero Nemi si ve své době oblíbil i známý římský císař Caligula, kterého asi znáte díky jeho autoritativní vládě. Caligula měl zálibu v honosných stavbách a lodích. A tak, nechal spustit na Dianino jezero 2 lodě 70 m dlouhé. Po jeho svržení byly lodě zničeny. Po vypuštění jezera v r. 1929 byly opět nalezeny a rekonstruovány a uloženy do muzea, které bylo zničeno za 2 světové války v květnu v r. 1944.

Ochutnejte nejsladší lesní jahody v Itálii

Nemi je ovšem známé i svými jahodovými dobrotami a vyhlášenými lesními jahodami. Jahody z Nemi nejsou tak velké, jako jahody pěstované pro prodej, ale jsou mnohem sladší. Daří se jim díky tomu, že rostou na stranách sopečného kráteru, který jim vytváří mikroklima, které udržuje více slunečního tepla a poskytuje ochranu proti větru.

Video, pro představu, jak to vypadá v Nemi

 

My je ochutnali a potvrzuji. 🙂

Co nás v Nemi nejvíce zaujalo – naše tipy

  • Výhled na jezero jsem již na začátku zmiňovala, to bylo alespoň pro mne to, na co jsem se těšila nejvíc.
  • Pizza k večeři – přítel miluje pizzu a tak si ji chtěl dát i k obědu v Nemi. Prošli jsme několik různých pizzerií a restaurací, kde bylo zjevné, že pizzu prodávají a všude mu bylo řečeno, že pizzu může dostat až k večeři. Nakonec to vyřešil jahodový koktejl a jiné dobroty, ale v případě, že vyrazíte do Nemi, k obědu s pizzou nepočítejte. 🙂

pizzerie a ulička v Nemi -

  • Jahody – dcerka si v Nemi pochutnávala na jahodových dobrotách. Je tam velmi oblíbený jahodový koláček s pudinkovou (napsorosto dokonalou) náplní – ceny v Nemi jsou super. Za koláček zaplatíte dle velikosti 2-3 €. Na tom jsme teda ujížděly obě, a když o tom píšu, dala bych si znovu.
Nemi - jahůdka
Nemi – jahůdka
  • Ruční práce a spousta krámků – co mě překvapilo je, jak v Itálii jsou ruční práce na každém rohu. I v Nemi byly stánky s háčkovanými botičkami pro miminka a nebo nádherné vyšívané polštáře. A také krámky, jak já říkám, s tretkami, ale také krámky, kde lidi prodávají své doma vyrobené výrobky v podobě např. cínových vojáčků a různých postaviček, doma vyrobených sirupů a mýdel atd.
obchůdek Caligula
obchůdek Caligula
háčkované věci pro děti Nemi
háčkované věci pro děti Nemi
vyšívané polštáře Nemi
vyšívané polštáře Nemi
  • Pitná voda zdarma se hodí a to především ve vedrech, v kterých jsme Nemi navštívili my. Proto mě velmi mile překvapilo, když jsme u autobusové zastávky v Nemi našli i automat, kde si zdarma můžete natočit vodu jak perlivou tak i neperlivou. Škoda, že tohle nemají i na plážích.
háčkované věci pro děti Nemi
háčkované věci pro děti Nemi

Jak se dostanete do Nemi

V případě, že se nebojíte řídit po Itálii, pak doporučuji si půjčit auto a vyrazit. Určitě můžete vyzkoušet i různé poznávací zájezdy, které se do Nemi pořádají anebo najít ubytování poblíž Nemi a vydat se autobusem nebo na skútru.

My dojeli až do Nemi autem. Po dálnici z našeho místa bydliště a z výjezdu z dálnice to je cca 20-30 min. S parkováním je to tam trochu horší, ale dá se najít místo za bílou čárou u zdi.

 

Podívejte se i na další tipy a naše cestování po Itálii.