Výlet k vodě – Senftenberg a jeho jezero

Jmenuji se Tomáš a kromě toho, že jsem blázen do vína (více v článku o zámku WACKERBARTH), jsem ještě větší blázen do cestování a turistiky. Vzhůru tedy na cestu. Kam se vydáme tentokrát?

Léto už stojí přede dveřmi a s ním i parné dny, a tak se trochu zchladíme u vody, vyrážíme na celodenní výlet do oblasti Dolní Lužice (Niederlausitz), k jezeru Senftenberg.

Kudy se dostaneme k jezeru

Jezero je vzdálené zhruba 2 hodiny jízdy autem od Ústí nad Labem. Nejjednodušší to mají ti, co to mohou zadat do navigace, a pro ty ostatní se nejlépe dostanete po dálnici D8/A17 směr Drážďany, kde se následně napojíme na A13 směr Berlín. Nejvýhodnější je dálnici A13 opustit sjezdem na Ruhland a po projeti okraje města Senftenberg se dostaneme k jezeru, tabule nás navedou.

Fotografie: Senftenberg a jeho jezero

Jsme tu, co nás čeká?

Jezero Senftenberg je uměle vytvořené z povrchového dolu na hnědé uhlí a patří do oblasti tzv. Lužických jezer. Svou rozlohou 1300 hektarů patří k největšímu nejen v oblasti, ale i v celém Braniborsku. K rekreaci slouží již od roku 1973.

Jde v podstatě o stejnou rekultivaci oblasti zasaženou těžbou, jakou teď vidíme v případě jezera Milada nebo jezera u Mostu.

Jdeme si užívat vody

Jezero slouží hlavně k rekreaci, vodním radovankam, sportum a celkově i k akční turistice. Podél celého obvodu jezera, jež měří 18 km, vedou zpevněné asfaltované cyklo – a in-line stezky, vše krásné po rovince. Po cele trase najdete místa k občerstvení, tak se nemusíte bát.

Fotografie: Senftenberg a jeho jezero

Od roku 2013 si v centrálním přístavu můžete z plovoucího mola dohlédnout na protější břeh anebo se nechat ošlehat „mořským“ vzduchem. Výhled z mola je jen pro odvážné, občas to pěkně houpe. Kdo si bude chtít vychutnat pohled na jezero z bezpečí břehu, doporučuji restauraci hned vedle přístavu. Nabídka je pestrá od šálku kávy či sklenky vínka až po pestrou nabídku jídel. A pozor, mají tu výbornou zmrzlinu, takže neváhejte ochutnat.

Další aktivity v okolí jezera

Kdo chce může pokračovat dál podél jezera až k rozhledně na druhém břehu, anebo se můžete vydat značenou cestou kolem pevnosti (zámku) do centra Senftenbergu. Náměstí je obdélníkového půdorysu a vévodí mu secesní lékárna, v horní části pak poštovní sloup.

Pokud byste ještě nebyli plni zážitků, tak doporučuji navštívit místní ZOO hned poblíž jezera u přístavu.

Tuto oblast velmi doporučuji jak milovníkům aktivního odpočinku, tak i těm ostatním. Za slunečného počasí je tu nádherně.

Přehledné informace nejen k jezeru Senftenberg naleznete i v češtině na webu https://www.senftenberger-see.de/de/start.html.

Fotografie: Senftenberg a jeho jezero

Malý tip

V sezoně vody jezera brázdí výletní lodě, tak jste zváni na okružní plavbu. Až sem zavítáte, tak vás mohou zarazit dvoujazyčné názvy, ono je to dáno celou historii oblasti. Kdysi to byla oblast lužickosrbská patřící pod České království za vlády Karla IV., a tak dolní názvy jsou v lužickosrbštine. To je na této oblasti nejzajímavější.

A kdyby přeci jen jste se ubytovali v okolí jezera Senftenberg, tak je to, co by kamenem dohodil do oblasti Spreewald a světoznámým okurkám z této oblasti, a to stojí za to ochutnat a poznat.

Věřím, že jsem vás dokázal nadchnout a těším se na vaše komentáře a postřehy z výletu k jezeru Senftenberg. Dejte mi o tom vědět.

Mějte se pěkně a srdečně zdraví Tomáš.

Podívejte se i na tipy na zajímavá místa v Německu, která stojí za to navštívit.