Tam kde se krása snoubí s požitkem – zámek Wackerbarth, Radebeul

Na západním okraji Drážďan směrem na Míšeň nalezneme městečko Radebeul. Radebeul je znám z mnoha důvodu. Ať už jde o slavnou osobnost, která má mnoho společného i s Ústím nad Labem nebo pro svůj lesk a glanz v době baroka či pro svou dlouholetou tradici pěstování vinné révy na místních svazích. Dnes vás zavedeme na zámek Schloß Wackerbarth.

Fotografie: zámek Schloß Wackerbarth

Tradice pěstování vinné révy

Tradice pěstování vinné révy na zdejších svazích je dlouhá přes 800 let. Největší rozmach zažívá v době 18. století za vlády Augusta Silneho.

V letech 1727 až 1729 nechal hrabě August Christoph von Wackerbarth vystavět zámek v barokním stylu podle návrhu architekta Johanna Christopha Knöpffela. V zahradách zámku, která je z jedné strany řešena jako terasovitá s pavilonem Belveder, si šlechta saského dvora zpříjemňovala letní zábavu a kratochvíle.

Poloha zámku byla výhodná, nebylo to daleko na saský dvůr a v okolí zámku se nacházely svahy poseté vinnou révou, což předurčovalo velký význam.

Po smrti hraběte von Wackerbarth, který byl mimo jiné i polním maršálem Augusta Silného, se na panství vystřídalo několik majitelů i celkového využití od zámku přes lazaret a poštovní úřad až zpátky k původnímu účelu. Dnes slouží pro kulturní účely v rámci místního vinařství.

Fotografie: zámek Schloß Wackerbarth

Ale jsme tu kvůli vínu, tak honem honem, ať nezmeškáme prohlídku

Pod pokličku umění vinařů můžeme nahlédnout při komentované prohlídce, která je zakončena degustaci ve sklepních prostorách vinařství. Nemějte obavy, mají tu i audio-průvodce v češtině. A navíc, zkrátka nepřijdou ani ti mladší, ti mají možnost na konci prohlídky degustovat hroznový mošt. V prostorách vinařství se nachází i druhy nejstarší provoz výroby sektu na území Německa tradiční metodou známou z Francie z oblasti Champagne. Na slunečných svazích se daří odrůdám Riesling, Ruländer, Spätburgunder a další.

Fotografie: zámek Schloß Wackerbarth

Mé jméno je Tomáš a jsem nejen průvodce ale hlavně blázen do vína, a tak jsem toto místo nevybral náhodou. Za mne osobně bych doporučil sáhnout po lahvince Rieslingu z edice Frauenkirche ročník 2018 typické pro tuto oblast. Zkuste a věřím, že si vína z Radebeulu zamilujete stejně jako já.

Kdy zámek navštívit

Návštěvu zámku a vinařství doporučuji naplánovat na víkend v období od května do října (podle možností zahájení sezóny a počasí), kdy vám požitek z doušku lahodného vína zpříjemní živá hudba z balkonu zámku. Nádhernou atmosféru tu můžete nasát i v době adventu při vánočním trhu v areálu parku.

Fotografie: zámek Schloß Wackerbarth

Kudy se dostanete na zámek Schloß Wackerbarth

Na zámek Schloß Wackerbarth se dostaneme buď po dálnici D8/A17 a využijeme sjezd Dresden Neustadt a poté ještě 7 km, nebo můžeme využít přímou tramvajovou linku č.4 z centra Drážďan od Altmarktu.

Fotografie: Radebeul
Radebeul

Vinařství patří k velmi vyhledávaným v rámci Labské viniční oblasti, která je velmi rozmanitá a určitě ji spolu ještě projdeme.

Návštěvu zámku a vinařství doporučuji naplánovat na víkend v období od května do října (dle možností zahájení sezóny a počasí), kdy vám požitek z doušku lahodného vína zpříjemní živá hudba z balkonu zámku. Nádhernou atmosféru tu můžete nasát i v době adventu při vánočním trhu v areálu zámeckého parku.

Veškeré informace o akcích a vstupném naleznete na oficiálních stránkách https://www.schloss-wackerbarth.de/.

Zum Wohl (Na zdravi) a dejte vědět, jak se vám tady líbilo či jaké víno jste si vybrali zrovna vy. Těším se.

A o slavné osobnosti, která je pevně spjata s Radebuelem, si jistě brzo povíme a třeba se vypadáme i na divoký západ.

Přeji krásné zážitky při vašem putování a mějte se pěkné.

Zdraví Tomáš Holeček.

Podívejte se i na další tipy na výlety po Německu.