Tři kříže tyčící se nad řekou Labe – Kalvárie – Velké Žernoseky

Přemýšlíte kam zajít, sundat roušku a protáhnout kosti? Pak tu pro vás mám tip. Tři kříže tyčící se nad řekou Labe (Kalvárie), jsou ideálním místem pro každého, kdo má rád přírodu a nádherný výhled. My tam byli a můžeme jedině doporučit. Zjistěte kudy ke třem křížům, pro koho je cesta vhodná a dopřejte si oddych v přírodě s krásným výhledem.

Fotografie: tři kříže - Kalvarie

Kudy ke třem křížům?

Vyhlídka u tří křížů se nachází kousek od Litoměřic u vesničky Velké Žernoseky v Českém středohoří. Cesta z Ústí nad Labem trvá asi 30 min autem. Zaparkovat můžete ve vesnici Velké Žernoseky, poblíž hospůdky, kde je také hned průchod k Labi a cesta, která vás dovede až k odbočce do lesa. Jestli pojedete podle navigace autem, pak vás to bude táhnout do průjezdu. Já jsem se na trávníku bála zaparkovat, nechtěla jsem riskovat odtažení. Proto doporučuji parkovat ve vesnici.

Půjčovna kol i odpočinek u řeky Labe

Ještě, než se vydáte po cestě dál, můžete si také půjčit kolo a projet se po stezce nebo si odpočinout s pivkem nebo limčou u Labe a opalovat se na sluníčku. Hned vedle půjčovny kol je stánek, který je i nyní otevřený.

Fotografie: řeka Labe

Fotografie:posezení u Labe

Fotografie: výhled na Labe z cesty

Vydáte se po zelené značce

Fotografie: vydáte se po zelené značce

Ztratit se nemůžete, vydáte se po zelené a minete 1 tunýlek – pozor, pokud budete netrpělivý a odbočíte už u prvního tunýlku, cestu si dost protáhnete. Mluvím z vlastní zkušenosti. Nedělejte to. Dostanete se k vinicím, možná potkáte po cestě divoké prase a s dětmi to nedáte.

Proto minete první tunel a odbočíte až u druhého, kde je zelená značka a také cedule se třemi příběhy, které si s dětmi můžete přečíst a zjistit, proč se tři kříže na strmé skále tyčí.

Fotografie: info tabule

Fotografie: Emka v tunýlku

 

Pro koho je určena cesta ke 3 křížům?

Cestu zvládnou i menší děti. Jen jim nasaďte boty, které nebudou podkluzovat. V některých částech je malinko strmější. Dlouhá je cca 2 km a po troše funění vás odmění úžasný výhled na České středohoří. Uvidíte nejen řeku Labe, ale také krále Českého středohoří Hazmburk.

 

Fotografie: výhled na Hazmburk

Fotografie: výhled na Labe od tří křížů

Fotografie: tři kříže výhled

 

 

Kvete šeřík, alergici pozor

Aktuálně je období, kdy kvete šeřík a u třech křížů je ho opravdu hodně. Můj syn je alergik na pyly a bohužel ve chvíli, kdy jsme došli ke třem křížům okamžitě natekl a výhled si vůbec neužil. Proto v případě, že máte silnější alergii, vyberte si období, kdy vás šeřík neohrozí. 😊

Fotografie: tři kříže

 

Jestli máte nějaké dotazy, pište do komentáře.

Pokud vás článek naladil na výlet, budu moc ráda za sdílení a užijte si výlet i výhled.

Fotografie: u Labe tři kříže

M.

Nebo mrkněte také na další tipy na výlety v ústeckém kraji.