Vyražte na zříceninu hradu Blansko a staňte se členem spolku pro záchranu hradu Blansko

Hledáte kam na výlet s dětmi? Chcete někam, kde si můžete rozdělat ohýnek, opíct si buřtíka a kochat se krásným výhledem? Pak pro vás mám super tip na výlet na zříceninu hradu Blansko.

Zřícenina hradu Blansko leží kousíček od Ústí nad Labem (20 min autem) v nadmořské výšce 545 metrů a když vezmete děti a buřty, máte celý den o zábavu postaráno.

Fotografie:Blansko
Blansko

Historie zříceniny hradu Blansko

Hrad nechal v roce 1401 vystavět Václav z Vartenberka. Jako jediný syn totiž nezdědil po svém otci Janu z Vartenberka žádné sídlo, pouze vesnice a statky a proto se rozhodl, že si nový hrad a sídlo postaví na opuštěném místě a holé skále nad Neštěmickým potokem. Pokud chcete vědět více mrkněte na webové stránky hradu Blansko, kde celou historii najdete.

Kudy na zříceninu hradu Blansko

Pokud jste vlastníci auta, pohodlně dojedete až pod skálu, kde je místo na zaparkování. Na louce pod skálou je zákaz parkování, ale zaparkovat můžete i ve vesničce Blansko, která je malinká a auto tam někde odstavíte. Hrad uvidíte už při příjezdu ze silnice.

Fotografie:Zřícenina hradu Blansko ze silnice
Zřícenina hradu Blansko ze silnice

Cesta je dlouhá cca 1 km a akčoliv to může být pro maminky s kočárky nářočnější, přes louku přejedete a nahoru pokud máte silného chlapa sebou, kočárek také dostanete. My potkali 2 maminy s kočárky a i nahoře jsme potkali rodinu s kočárkem. Když to shrnu – terén je do kopce, ale s trochou vytrvalosti a síly to dáte :-). Cesta není náročná a zvládnou ji i menší děti.

Můžete dojet i do Mirkova, malé vesničky kousek od zříceniny hradu Blansko a vydat se po svých už z této vesničky.

Autobusové či vlakové spojení najdete ZDE.

Tip: Vytvořte si mapu s místy která jste navštivili a kochejte se pohledem na své cestovatelské zářezy. 🙂 Korkové samolepící mapy ve 3 provedeních najdete zde.

Rekonstrukce hradu Blansko – zapojte se také a pomozte obnovit historickou kulturní památku

V roce 2007 vznikl spolek pro záchranu zříceniny hradu Blansko, který hledá dobrovolníky a pomoc nejen po stránce finanční. Pokud jste milovníci historie, zapojte se také. Více informací o tom jak můžete přispět nebo jak se aktivně zapojit najdete ZDE.

Fotografie a kudy na zříceninu hradu Blansko

Fotografie:Rozcestí - Blansko
Rozcestí – Blansko
Fotografie: včelí zahrádka Blansko
Po cestě potkáte včelí zahrádku.
Fotografie:Zřícenina hradu Blansko
Zřícenina hradu Blansko
Fotografie: zřícenina hradu Blansko
Vstupní brána na hrad Blansko
Fotografie: ohniště na zřícenině hradu Blansko
Na zřícenině jsou ohniště, kde si můžete opéct buřtíky.
Fotografie:Výhled na vesničku Blansko
Výhled na vesničku Blansko

 

Pomozte k rozšíření povědomí a tím i získání větší podpory lidí a organizací pro rekonstrukci hradu a prosím sdílejte článek mezi své známé a přátelé.

Děkujeme!

A nezapomeňte mě sledovat i na FB a instagramu.

Nebo mrkněte i na další tipy na výlety nejen v Ústeckém kraji.