Vyrazte na hrad Bezděz a vraťte se do středověku

Vyrazte na hrad Bezděz a vraťte se do středověku aspoň na chvilku. Máte doma malé ratolesti obdivující středověké zbraně a boje? Nebo si sami chcete potěžkat obouruční meč nebo jiné středověké zbraně? Pak výlet na hrad Bezděz bude pro vás to pravé ořechové. Hrad jsem po 17 letech znovu navštívila a byla jsem příjemně překvapena, jak to na hradě žije.

Zjistěte, co vás na hradě Bezděz čeká, a vyrazte, stojí to za to.

hrad Bezděz
hrad Bezděz

Prohlídka hradu s průvodci

Na hradě vás čeká překvapení.  V případě, že se rozhodnete pro prohlídku s průvodcem, pak se můžete těšit na dobové kostými a ukázky a budete vtaženi přímo do středověku. Zjistíte jaké speciality se podávaly v královské jídelně a mnoho dalších zajímavostí.

palba na husity
palba na husity
kaple Bezděz
kaple Bezděz
královský palác
královský palác

 

Hrad Bezděz nabízí možnost vyzkoušet si středověkou mučírnu

Foto: mučírna na hradě Bezděz
Mučírna na hradě Bezděz

Vždy začínám historií, ale tentokrát udělám výjimku. O hradě Bezděz a jeho historii si můžete přečíst na oficiálních stránkách hradu Bezděz. Tentokrát začneme tím nejlepším, co jsme na hradě našli a to byla na 100% středověká mučírna. Ačkoliv v mučírně byla krapet zima, neodolali jsme a vydrželi až do konce velmi zajímavého výkladu, u kterého jsme ani nedýchali.

Foto: pouta
Pouta

V mučírně najdete opravdu zajímavé nástroje na to, aby se obviněný přiznal k čemukoliv. Dozvíte se, jak se ve středověku popravovali lidi, jaké byli metody bičování lidí, ale i rozdíly mezi mučením žen a mužů. Hodně zajímavé byly i možnosti oběšení atd. Jestli chcete víc, mazejte na Bezděz. 🙂

Foto: mučící nástroje středověku
mučící nástroje středověku

Zároveň oběšeny nikdy nebyly prý ženy, vzhledem k tomu, že oběšence nechávali viset tak dlouho, dokud z nich neopadaly šaty a u žen by to ve starověku nedovolili. Ač to někomu může připadat morbidní, pro nás to byly velmi zajímavé informace a bylo jich mnohem více. Proto zajeďte na hrad Bezděz a vyzkoušejte si na vlastní kůži, jak byste zvládali mučicí nástroje vy.

Dobové zbraně a bitvy

A nejen mučicí nástroje si na hradě můžete vyzkoušet, ale v případě, že doma máte chlapa nebo děti, které touto dobou žijí, hrají hry na pc, kde dobovými zbraněmi zabíjí různé příšery, pak určitě tento výlet uvítají. Mohou si potěžkat a vyzkoušet cokoliv po čem jejich srdce zatouží, ale opatrně pánové prosím. 🙂

foto:dobové zbraně
dobové zbraně
Foto:zkouška obouručníh meče
Foto:zkouška obouručníh meče

 

Na hradě se střílí z děla na husity, budou vám předvedeny různé boje pomocí rozdílných dobových zbraní a stejně tak zjistíte, jak se na hradě v dané době žilo. Děti si mohou zastřílet z luku. 

foto: střílení z luku hrad Bezděz
střílení z luku hrad Bezděz

Budete svědky chycení zloděje a zjistěte, za jakých podmínek hrad poskytoval lidu ochranu a přístřeší.

 

Foto:chytili zloděje
chytili zloděje

 

Máchovo jezero, houbaření a ubytování

V případě, že se na „Mácháči“ chvilku zdržíte, pak doporučujeme vybrat si ubytko poblíž hradu co nejdříve. V létě to u Máchova jezera žije a kempy bývají brzy plné. Jakmile přijde houbařská sezóna, žijou i lesy v okolí, které bývají plné krásný hřibů. Podívejte se včas na možnosti ubytování poblíž hradu Bezděz. Máchův kraj je plný historie a v okolí najdete také hned několik dalších zámků a hradů, které můžete navštívit.

Výhled z hradní věže

Jestli můj blog sledujete, pak víte, že jsem blázen do vyhlídek a strmých kopců. A výhled z hradu Bezděz je odměnou za vyšlápnutý kopec. K hradu se jde po příjemné lesní cestě plné kamení. Po cestě uvidíte kapličky, které vás budou doprovázet až k bráně hradu. V případě, že si vyšlápnete schody na věž, budete mít výhled pro bohy.

výhled z Bezdězu
výhled z Bezdězu
Bezděz výhled z věže
Bezděz výhled z věže
Vesnice Bezděz
Vesnice Bezděz
foto: výhhled z bezdězu
Výhled z okna Bezdězu
Výhled z výklenku
Výhled z výklenku

Mrkněte se i na daší výlety nejen v ústeckém kraji.