Za kaméliemi na zámek Pillnitz, Drážďany

Mé jméno je Tomáš nebo mi říkají Tom a jsem velký nadšenec do cestování a dnes se vydáme za kaméliemi na zámek Pillnitz v Dráždanech.

Tímto výletem zahajuji miniseriál o putování kolem města, jemuž se říkalo a dodnes říká Florencie na Labi. Město oplývalo v 17. -19. století nebývalou slávou napříč celou společností. Město, které zastihla sláva i krutý osud roku 1945, a od 90. let 20. století vstává jako Fénix z popela a svou slávu dobývá zpět. Ano, tušíte správně, jde o Drážďany.

Za dnešním cílem se musíme vypravit do čtvrti Pillnitz, která se nachází na rozhraní Drážďan a Pirny. Nejsnáze se sem dostaneme opět z Ústí nad Labem po dálnici D8/A17 směr Drážďany, kterou opustíme sjezdem na Pirnu a pokračujeme po silnici c. S177 ke sjezdu Pirna-Copitz, kde už nás dále navede cedule.

Zámek Pillnitz a zámecký park

Fotografie: zámek Pillnitz, Drážďany

O historii zámku bychom si tu mohli vyprávět hodiny a hodiny, jelikož je velmi rozmanitá, ale v krátkosti jen, roku 1718 se majitelem panství stává saský kurfiřt August II. Silný, který zahajuje přestavbu na renesanční zámek v dnešní podobě jako letní sídlo dvorní společnosti a konají se zde různé honosné hostiny Přestavba byla dokončena roku 1790-1791 a provedli ji významní architekti. Fasády či interiéry zámku byly ovlivněny stylem chinoiserie.

Významnou roli zámku upevnilo přímé spojení s dvorem v Drážďanech po řece a do zámku se vstupovalo po monumentálním schodišti přímo od břehu Labe. Dnes je toto místo velmi oblíbené pro fotografování.

Fotografie: zámek Pillnitz, Drážďany

Areál je trojkřídlý s názvy budov dle doby či polohy, nejblíže k Labi je Vodní palác, naproti němu pak Horni palác a celý komplex uzavírá Nový palác, ten byl vystavěn jako poslední.

Fotografie: zámek Pillnitz, Drážďany

Po vstupu hlavní branou nás zaujme velký park na nádvoří zámku s přilehlou alejí, která dříve sloužila pro příjezd panstva. V horní části parku se nachází Čínský pavilon s přilehlou Oranžérií. August Silný byl znám svou vášní v pěstování citrusů. V těsném sousedství oranžerie můžeme obdivovat nejstarší japonskou kamélií, která zde byla vysazena již roku 1801 a neustále kvete a vzbuzuje úžas. Pokud budete chtít, můžete si odnož zdejší kamélie pořídit domu.

V celém parku naleznete mnoho, výhled na Labe, romantická zákoutí, ale ty už prozkoumejte sami a kdo ví, třeba potkáte i hraběnku Cosel.

Fotografie: zámek Pillnitz Drážďany
zámek Pillnitz, Drážďany

Tak vzhůru za poznáním.

Královská vinice

Jsme v Pillnitz, a tak rozhodně nesmíme minout Královský viniční vrch. Od zámku vede snadná cesta podél silnice a pak vpravo a nemůžete minout, dominantou vinice je kostelík. Svahy jsou orientovaný jižním směrem zalité sluncem. Na zdejších svazích zraji odrůdy Riesling ci Tramín. Ke koštu doporučuji pak Tramín z vinařství Roggers, majitelka se narodila v Čechách, a je zde nádherný výhled do okolí.

Se sklenkou v ruce se s vámi pro dnešek loučím a těším se u dalšího putování.

zámek Pillnitz, Drážďany

Určitě nezapomeňte napsat, které víno vám odtud zachutnalo nejvíce. Těším se na vaše komentáře.

Ahoj Tomáš

Podívejte se také na další tipy na zajímavá místa v Německu.