Zelená oáza v centru Drážďan Große Garten

Ahoj všem milovníkům cestovaní. Už se známe, ale přesto, mé jméno je Tomáš a přináším vám tipy na cestování po Německu. Cesty vedou tam a zpět, všemi kouty světa, tak hurá na cestu. Tak jako je Hyde Park v Londýně, Stromovka v Praze tak je pro obyvatele Drážďan Große Garten (Velka zahrada). Dnešním výletem navážeme na náš miniseriál o Drážďanech.

 

Kudy do Große Garten?

Fotografie: Große Garten

Park nalezneme v blízkosti samotného centra a např. od Altmarktu je to zhruba 15 minut pěšky sem. Jinak kdo by chtěl využít tramvajových linek, např. od hlavního nádraží linka č.9 do zastávky Querallee nebo od Altmarktu pak č.1 či 2 do stanice Straßburger Platz a pak kousíček pěšky.

Roku 1676 bylo rozhodnuto o zahájení výstavby parku v barokním slohu nejdříve pro šlechtu saského dvora, od roku 1814 byl otevřen pro širokou veřejnost, na ploše o rozloze 1,2 km², přičemž na délku měří 1,9 km, na šířku pak necelý 1 km.

Fotografie: Große Garten

Roku 1683 byla dokončena stavba barokního paláce v centrální části parku chráněného 4 strážnými domky. Na počátku 19. století park utrpěl značné poškození a devastaci v rámci různých válek a bitev, k jeho poškození došlo ještě jednou, a to při náletech roku 1945.

Zhruba v polovině 19.stoleti došlo k rozšíření parku o další využití a tato podoba je zachována i v dnešní době. O historii asi tolik, víc není třeba, i když je zajímavá.

 

Volnočasové aktivity v parku

Kdo se rozhodne strávit svůj čas v parku a okolí, nudit se nebude a na zahálky nebude ani čas. Pro každého je tu něco.

Milovníci železnice mohou obdivovat krásu parku z okružní jízdy dlouhé zhruba 6 km od Skleněné manufaktury VW.

Historie železnice se začala psát už v roce 1950, kdy byla uvedena do provozu. Při jízdě projedete všemi kouty parku i těmi vzdálenějšími a kousek trati projedete kolem depa.

Á propós ve Skleněné manufaktuře VW můžete nahlédnout do výroby a montáže aut VW s pohonem na elektřinu. Výklad mají i v češtině. Oboje vřele doporučuji.

Fotografie: Große Garten

Místní ZOO, piknik nebo kolečkové brusle

V dolním části okraje parku vás zas přivítají k návštěvě zvířata v místní zoo, která tu už je od roku 1860. Vstup do zoo je pak z Tiergartenstraße. A pro milovníky flóry je tu Botanická zahrada v protilehlém koutě parku.

Fotografie: Große Garten

Kdo chce jen tak lelkovat a načerpat energii, ten si může jen tak sednout na lavičku u Carrollasee nebo si na trávě roztáhnout deku a odpočívat či si uspořádat piknik. Zpevněné komunikace parku jsou vhodné i pro jezdce na kolečkových bruslích. Jak sami vidíte, centrum města to není jen náměstí nebo budovy, ale i daleko něco jiného, zajímavého. Prostě zkrátka, Velká zahrada je místem aktivit, odpočinku a zábavy.

Tak neváhejte a přijeďte se sem sami přesvědčit a když tak mi tu zanechte zprávu, jak se vám líbilo.

Cestování zdar a ahoooj, Tomáš.

Tip: Vyrazte za kaméliemi na zámek Pillnitz