HUDEBNÍ AKCE JSOU VĚTŠÍ NEŽ JEDEN ČLOVĚK A JEDNA NOC….

FUTURISTIX 12.3.2016

umístění

Již dlouho mám pro Vás připravený článek o akci která proběhla 3.12.2016 v hudebním klubu Futurum. Akce tohoto typu mi byly vzdálené do doby než jsem se seznámila s mým přítelem. Je mezi námi značný věkový rozdíl a já jsem se rozhodla, že poznám, co ho baví. Bylo pro mě velkým překvapením, že hudební akce, které jsme doposud společně navštívili, byly naprosto v pohodě. Hudební skupiny mě zaujaly a na venkovních akcích byly i stánky s jídlem, to byla paráda, celej večer jíst, pít a poslouchat hudbu… odjížděla jsem vždy s dobrým pocitem.
I teď jsem se těšila, ale zkosila mě chřipajzna. Těšila jsem se, že poznám, co se skrývá za tajemnými názvy psy-trance, darkpsy, downtempo a pohovořím s jejich protagonisty. Jenže bohužel se tak nestalo a proto jsem svého přítele tentokrát zaúkolovala, aby když bude mít možnost, udělá pár rozhovorů s umělci a já bych Vám tímto článkem ráda ukázala, že na tyto akce jezdí lidi hlavně za hudbou a tu si tam také užívají. Pokud bych to srovnala s diskotékou, na které občas asi zajdeme všichni, tak zde můžu říci, že rozdíl je obrovský. Nejen že na disko chodí lidi hlavně kvůli alkoholu, drogám, nebo sexu, ale za hudbou jsem snad ještě nikoho neslyšela, že by mi řekl, holka pojď si se mnou poslechnout super hudbu na diskotéku. Spíše otázka zní, kam se půjdeme opít. Čímž chci říci, že pokud svým dětem zakazujete podobné akce a raději je pustíte na diskotéku do 11 ti jak to bylo za mých mladých let a myslíte si, že je bezpečnější, tak není. Spíše naopak. Když jsem byla na jiné dvoudenní akci s přítelem, neviděla jsem žádnou rvačku, kde by do sebe lidi šli a mlátili se, viděla jsem pár poblitých individuí, ale musím zcela upřímně říci, že né tolik jako na diskotéce, nebo na jiných skvělých večerech pro mladé. Domu jsem dokonce dorazila zdravá, střízlivá, bez zlomených žeber a podobně. Z diskotéky jsem domu ve většině případů, chodila buď s modřinami, protože jsem vždy stála vedle nějakých magorů, kteří se začali ve svém opilství rvát, nebo totálně otrávená s tím, že večer jsem se sice skvěle opila ale ztratila jsem věci, např. svetr, kabelku, někdy i mobil apod. Níže očima mého přítele Vám představíme akci na které byl a budu ráda za Vaše zkušenosti s podobnými akcemi. 

Hudební akce jsou větší než jeden člověk a jedna noc

img_1129

Chodíme na ně sami, anebo ve skupinkách, na kukandu, na noc nebo i na několik nocí. Podmínky jsou čistě individuální. To, co si z nich odnášíme, je ale mnohem větší než jednoduše hudební poslech, jsou to emoce a dojmy, které v nás zůstanou dlouho poté. Hudební akce je především sdružení, nebo chcete-li propojení lidí, a protože jednání jednoho člověka ovlivňuje chování ostatních, od hudební akce můžete očekávat přesně to samé. To, jakou stranu vah v nich uvidíte, tvoří z menší části prostředí akce a všechny její materiální aspekty (jako je vizual a zvuk), z té větší pak Vy sami a každý z návštěvníků. Tolerance a úcta jednoho k druhému jsou hodnoty, které na akcích často hledám, a v Čechách se zdají být stejně vzácné, jako kvalitní ozvučení.

 Jaká nálada ve Futuru vlastně panovala ve Futuru?

VZHLED

futurum

Klub futurum má pro hudební akce skvěle pojatý interiér, který byl z větší části vyzdoben UV kresbami a psychedelickými vzory.

Hlavní stage byla doplněná nezbytnými animacemi. A celkové osvícení prostoru bylo sladěné do rytmu hudby a působilo jako celek.

ZVUK

img_1129

Na hlavní stagi oslnil posluchače (a nikdy jsem nečekal, že to o českém klubovém ozvučení řeknu) ČISTÝ zvuk. Všichni známe rezonující basové frekvence a křepčící vejšky při hlavním aktu, kdy se zvukař snaží dohnat kvalitu červenou kontrolkou na zesilovači. Tady ne. Taneční sál měl výborně vyřešenou akustiku, každej kopák, kterej vyšel z blány reproduktoru, bych nejradši objal, výšky nedrnčely ani nezanikaly a ze setů umělců se ježily chlupy po celém těle (Eat Static!!!). Takhle má vypadat rave.

LIDÉ

img_1106

Po celou dobu strávenou na tanečním parketu jsem si všímal, jak lidi pařej a baví se. Doplňovali se tričky s UV aktivní barvou a všichni do jednoho si vychutnávali skvělou hudbu a reagovali na umělce. Psyrix (pořadatel mejdanu) mi říkal, že se chtěl touhle akcí vrátit do atmosféry 90. let. Tehdy vznikla většina upřímných obyčejů rave kultury, které vycházejí z úcty, pochopení, tolerance bez rozdílu a společené lásky k hudbě, a to se jemu i všem, kteří se s ním na tvorbě této akce podíleli, dokonale povedlo. Absolutních 100%. Tahle akce navíc nemá být poslední, což jedině vítáme.

Z akce jsem si odnesl pocity, které nedokážu slovy popsat. Teleportoval jsem se na pár hodin do 90. let a zpět, a tenhle pocit propojení s kulturou (lidskou i hudební) ve mě ještě dlouho zůstane.
Psyrixi, děkujeme!

A zde krátká ochutnávka hudebního mága prostupujícího skrze všechny žánry a průkopníka elektronické hudby z anglie: EAT STATIC.
 

 

To ale není vše. Přítel se dostal k umělcům a již brzy vám představíme prvního Jirku Tomáška z Qappeq …  Rozhovory s GEM REFLECTION a TRIBALICIOUS připravujeme…..