Omrkněte svou vysněnou dovču z blízka dříve, než na ni odletíte

Čas dovolených se blíží, cestovní kanceláře aktivně vedou souboj ve first minute zájezdech. Všichni, kteří toužíme aspoň na chvilku opustit starosti běžného života a odpočinout si, tak sedíme hodiny u počítače, a hledáme to nejlepší. Jenže, jak na to? Tipy na dovolenou, fotky hotelu i okolí na stránkách CK nebo CA, jsou většinou krásné a komentáře k dovolené dokonalé. Jak se tedy orientovat a najít opravdu to správné? Protože mám rodinu, soustředím se tedy na rodinné dovolené a každým rokem, s dětmi a nyní i přítelem, vyrážíme ven. Tipy na dovolenou, jak si jí omrknout dříve než tam vůbec poletíte. 


First nebo Last minute

rodinnadovolena

Já s dětmi jezdím na dovolené již pátým rokem, a už od února se máme na co těšit. Ano, my volíme tedy First Minute, a myslím, že pokud máte rodinu a děti, tak je to to nejlevnější a nejspolehlivější, co může být. Taková jistota pro nás, že skutečně poletíme a zároveň i ušetřím nějakou tu kačku při slevách na děti. Last Minute, alespoň v našem případě, už tolik zajímavý není a to z několika důvodů.

Nevýhody Last minute

summer-814679_1920

Prvním důvodem je nejistota toho, že opravdu na ty hotely, které jsme si vytipovali, slevy budou. Před 3mi lety jsme byli se švagrovou v Řecku – viz můj článek Řecko Kréta největrnější oblast, zde například jsme čekali na last minute, nicméně v tom roce žádné nepřišly a bohužel tento zájezd mě s dětmi vyšel na 50.000,- Kč.

Co hůře, samotná dovolená byla tak větrná, že jsme si jí ani pořádně neužili. Zde jsem to po čase ale odhadla jako mojí blbost, protože jsem se zrovna dvakrát neangažovala do výběru zájezdu a zjišťování informací o dané lokalitě. V tu dobu jsem totiž chtěla jet do Maroka, a proto se soustředila na hotely v Maroku, ale jak jsem psala na začátku, pokud jedete s rodinou, je potřeba sladit zájmy. Takže se letělo do Řecka a Maroko si nechávám až děti vyrostou, a pevně věřím, že bude i příznivější situace na vycestování do arabských zemí. Last minute může být zrádné i v kvalitě ubytování. Dostanete zastrčený pokoj bez výhledu, nebo blízko společných toalet (my ho měli u skladu pro uklízečky. To byla paráda.) Neříkám, že se Vám to nemůže stát i u First minute, ale já se s tím ještě nesetkala.

Recenze

rau-1966048_1920

Další bodem, který nezanedbávejte, jsou recenze k danému hotelu. Ať už na stránkách cestovních agentur, nebo např. zde: Recenze.cz, Cestuj s dětmi nebo:

TripAdvisor.cz 

trip

Jedná se o webové stránky, které srovnají ceny hotelů z 200 webů a najdou to nejlevnější ubytování a dají prostě fajn tipy na dovolenou. Velmi zde oceňuji inteligenci této aplikace a jejího tvůrce. Když si zadáte hotel a chcete si najít nejbližší let, tak si překliknete pouze na záložku vedle a tam Vám to najde automaticky nejbližší letiště v dané lokalitě a stejně tak i restaurace atd. Paráda, díky za to 🙂 Spíše pro ty, kteří jezdí na vlastní pěst, bez cestovek. Může to vyjít i o dost levněji a je to dobrodrůžo 🙂

U recenzí se dost často zdržím, protože to, co mám ráda já, nutně nemusí být to pravé pro ostatní a obráceně. Cena, strava, poloha, vybavení hotelu nebo výhled na moře, seřadíme dle našich priorit každý trošku jinak, a proto čtěte mezi řádky a spíše se zamyslete, jestli ten, co psal tu recenzi, je stejný typ cestovatele jako vy.

Tipy na dovolenou – Procházka letoviskem dříve než odletíte

Mapy
Tipy na dovolenou

Co je pro mě hodně důležité, je okolí hotelu. Opět najdete na webech pár fotek a popis okolí hotelu, nejbližší města a nákupní možnosti atd. Ale jiná může být vaše představa a jiná realita. Co si například představíte pod pojmem nákupní centrum? No každý můžeme jinak a v Řecku nebo Egyptě si ho mohou také představovat jinak 🙂 Proto já dělám to, že se projdu se po okolí hotelu a nejbližšími letovisky. K této virtuální návštěvě využívám Google mapy, kde ovládání je velmi jednoduché, najdete si hotel a hned pod vyhledávačem máte, jak virtuální prohlídku, tak i fotky. 🙂 Zde si můžete prohlédnout hotel a zároveň se projít po okolí.

On- line obchodník přes chat

Fotografei klobouku a žabek v písku u moře. Tipy na dovolenou
Jak najít vysněnou dovolenou?

V případě, že už máte hotel, který vám vyhovuje, doporučuji oslovit např. přes chat ještě prodejce, aby vám zaslal cenovou nabídku do e-mailu. Samozřejmě je lepší, když máte někoho známého, kdo vám zařídí ten nejhotel a top cenu, nicméně takové štěstí a známé nemáme všichni, takže je dobré, kontaktovat obchodníka ať už přes chat nebo na pobočce a třeba budete mít štěstí. 🙂 Mě se to už stalo.

sunset-49564_1920

Všem, kteří se toto léto chystáte na dovču, přeji pevné nervy při vybírání a hledání, a pokud narazíte na nějakou zajímavou lokalitu pro rodiny, budu ráda když nasdílíte např. do komentáře na FB.