Vánoce a vše co k nim patří

Dlouho jsem přemýšlela jak popsat letošní Vánoce a konec roku, který je přede dveřmi.

Letošní Vánoce u nás byly tentokrát speciální v tom, že téměř celou naší rodinu oběhla a pěkně se u nás vyřádila, chřipková epidemie. Dostala na kolena mě, mojí dceru, mého přítele, mou neteř, která k nám měla přijet ale museli jsme příjezd posunout o 2 dny, ale to není vše, pak taky mou sestru, jejího muže a syna a jediná zdravá přijela za mnou má druhá neteř. Tedy chřipková epidemie mi docela ošklivě, rozbila plány a tak trochu zkazila Vánoce – mrcha.

Samotné Vánoce u nás probíhali řekla bych velmi standardním způsobem. Jako každý rok, večeře začíná v 17 hod. Vlastně můžu říci, že i můj den začíná v 17 hod. Do té doby jsem velmi dobře a efektivně naprogramovaný robot, který přesně ví, jak kdy co a kolik toho udělat aby večer bylo vše perfektní a připravené. V 17 hodin se mi vypne automatický program a já začínám vnímat. Obsloužím ještě na půl automaticky celou rodinu. Pravidlo je u nás jasné, od stolu může po dobu večeře, vstát pouze hospodyně( tedy já) , víte proč? Jasné abychom se za rok zase všichni sešli 🙂 Polévka z rybích hlav je první chod a druhý chod je salát a řízek, buď z kapra nebo kuřecí. Pak už si jen ťuknout a můžeme jít rozbalovat.

christmas-sack-964342_1920

Další věc, kterou byli letošní Vánoce jiné, bylo to, že má drahá dcerka se dozvěděla, že dárky nosí mamka a říká se jí Ježíšek. Vždy jsem na svých dětech obdivovala jak dokáží vstřebat informace, které leckteré děti by oplakali. Má dcera se naopak nad tím zamyslela a ujasnila si pouze fakta, zeptala se mě jak je možné, že když zazvoní zvonek po večeři u stromku, tak tam nikdo není a dárky jsou pod stromečkem. Prozradila jsem jí i toto malé tajemství a obdržela jsem pochvalu o tom jak jsme to dobře vymysleli. Je to prostě moje zlatíčko.

Tedy Vánoce probíhali tentokrát bez falešného Ježíška, ale jinak úplně a naprosto stejně. Ač to může znít jako otřepaná fráze, dětem svítili oči radostí a já se snažila zachytit alespoň pár chvil v tom trhání dárků, abych měla vzpomínky. Takže ve chvíli, kdy už můj syn pomalu odcházel od stromečku s dárky, tak já je teprve začínám rozbalovat a kochat se. Dostala jsem hodně dárků, ale tu nejvíc největší radost mi vždycky udělají chundelaté fusekle. Já je prostě zbožňuji a každé Vánoce prosím rodinu ať mi je pod strom nadělí. I letos jsem dostala, krom jiného, ale já říkám, že to není o tom, aby se lidi předháněli kdo si dá jak drahý dárek, upřímně oceňuji originalitu a třeba vlastní výrobu. Je fakt, ale že např. přítel, by to měl hodně těžké když jsem od něj chtěla zimní bundu. Zde opravdu nevyžaduji aby mi jí šil sám, spíše naopak 😀

Vánoce byly super, všichni jsme byli spolu a to je přesně to, jak to má být. A aby toho nebylo málo, pozvala jsem si na svátky své dvě nejdražší neteře. Tedy nyní mám dům plný dětí a protože venku je hnus a všichni jsme nachcípaní a telka nás nebaví, našli jsme si zábavu ve stolních hrách. Musim říci, že jsem netušila jak mám chytré a vyčůrané děti.

Scrable

scrablejpg

První hra je Scrable….. srandy kopec, protože to hraju s malými dětmi, pravidla si krapítek určujeme sami. Co je pro mě důležité, že si děcka procvičí hlavu. Tahle hra je výborná už třeba pro 9ti leté děti. Ačkoliv je dost složitá, tak moje neteř ( s upravenými pravidly samozřejmě) mě normálně dostala na kolena. 😀 Člověk musí ty děti krapet motivovat aby to chtěli hrát, že jo 🙂

Sázky a dostihy

sazkyadost

No druhá hra už není úplně tak jako by poučná, ale rozhodně si člověk u ní užije kupu srandy a co se mi na té hře líbí nejvíce, že nikdy nevíte jak se zvrtne. Tu jsme dnes rozehráli v 5ti lidech a po 2 a půl hodině jsem museli skončit a dohrajeme to zítra. Každý znáte tuto hru. I zde je potřeba, vytvořit si strategii, když Vás hraje více, ideálně si naklonit hráče pro další vyjednávání apod. Tahle hra mi jde skvěle, ačkoliv např. dnes jsem prvních 5 kol strávila na distancu, všichni si po nakupovali koně a já když vylezla. tak na mě zbyli jen nějaký fuj… no a teď mám stáj a věřím, že to zítra vyhraji :-))) Děcka to baví a věžte nebo ne, celý den jsem je neslyšela zlobit, křičet apod.

Přeji všem krásný zbytek roku a šťastný nový rok 🙂