Švýcarsko země snů…

Švýcarsko země snů – srovnání platů, tipy na výlety. Ať Švýcarsko navštíví cestovatel, umělec, gurmán nebo sportovec, každý si tam najde své vyžití. Pro milovníky přírody a různých přírodních úkazů je Švýcarsko jako sen – jezera, hory, ledovce a další.

Mlsné jazýčky ochutnají skvělou a neodolatelnou švýcarskou čokoládu. Kdo není na sladké ochutná švýcarské sýry a uzeniny a k nim si dá dle své chutě skleničku vína s příchutí alpských bylin. Výletníci si mohou u nás v ČR zakoupit jízdenku, která platí i ve Švýcarsku, a střídavě určenými dopravními prostředky (loď, vlak, autobus) můžou procestovat celé Švýcarsko.

V ceně jízdenky jsou i panoramatické vlaky jako Ledovcový expres, který je „nejpomalejším rychlíkem“ světa. Cesta z Zermattu do Sv. Mořice nebo Davosu (okolo 180 km) Vám zabere cca 7 hodin. Děti do 16ti let cestují v doprovodu s rodičem zdarma 🙂

Zajeď si do Švýcarska třeba s Just Away.

Švýcarsko země snů

switzerland-1959462

PODÍVEJ SE NA 100 NEJKRÁSNĚJŠÍCH MÍST VE ŠVÝCARSKU

switzerland-530325

Jedinci dochvilní určitě ocení Švýcarské hodinky. Ti, co tají své movité úspory, ať už před známými nebo finančním úřadem, uvítají Švýcarské banky 🙂 Lyžaři si zajedou do Aspenu ve Švýcarských Alpách… a na koho jsem zapomněla? Ano, na milovníky karnevalu např. nemůžeme zapomínat na nejznámější Švýcarský karneval Fasnacht, který se koná každoročně v Basileji.

Mohla bych samozřejmě pokračovat dál a dál, jenže pro mě samotnou je Švýcarsko země snů to je hlavně v tom, že lidé tam žijí rádi. Trochu jsme si pohráli s čísly a níže vás čeká trocha srovnání. Vyšlo mi z toho to, že bych opravdu ráda navštívila tuto zem a poznala aspoň část z ní a nasála její spokojenou atmosféru. 

mask-2014556

Švýcarský politický i ústavní systém je často dáván za příklad ostatním, a je proč. Ve Švýcarsku je specifická forma přímé demokracie. To například znamená, že pokud se má uskutečnit změna ústavy, musí se svolat referendum.

V něm hlasují obyvatelé o dané úpravě. Když se chystá změna zákonů, mohou občané o referendum požádat. Občané mohou sami požádat o dodatek k ústavě, o kterém také hlasují v referendu.

bern-1953583

Nezaměstnanost ve Švýcarsku je jedna z nejnižších (3,7%), u nás je to 5,5%. Jedním z důvodů je, že Švýcaři odmítli zavedení institutu minimální mzdy; určitě to má svá pro i proti, ale má domněnka je, že ve Švýcarsku lidé pracují rádi, a to nejen protože dostanou plat, který je např. 7x vyšší než ten Váš, ačkoliv dělají stejnou práci jako vy.

Dále se mi líbí, že ve Švýcarsku nemají jeden úřední jazyk, ale hned několik: němčina (63,6 % obyvatel ), francouzština (19,2 % obyvatel), italština (7,6 % obyvatel) a také rétorománština, kterou hovoří 0,8% obyvatel Švýcarska.

Zajeď si do Švýcarska třeba s Just Away.


Průměrný plat ČR/Švýcarsko

prumernamzda

 

Švýcarsko země snů – platy

Platy ve Švýcarsku jsou nejvyšší v porovnání s ostatními státy, my jsme srovnali životní úroveň ve Švýcarsku s tou naší, s přihlédnutím samozřejmě k standardním životním nákladům. Jak už jsme si ukázali, Švýcarský průměrný plat se s Českým nedá srovnávat.

Švýcaři berou průměrnou hrubou mzdu v přepočtu 133.800 Kč, kdežto Češi pouze 24.600,- Kč; zajímavé je se podívat i na rozdíl mezi hrubou a čistou mzdou, u nás je to 23% a ve Švýcarsku o 7,3% méně. No dobrá, berou víc peněz, ale taky je ve Švýcarsku pěkně draho, můžete si teď říct. A máte pravdu.


Srovnání cen potravin ve Švýcarsku/ČR

candy-store-1761527

Níže vidíme, že s Českým průměrným platem by se nám ve Švýcarsku moc dobře nevedlo. U nás běžně kupované kuřecí řízky by nás vyšli 5x dráž, u všech ostatních cen vidíme taky nárůst, minimálně o 100% u každého výrobku krom vody. Švýcaři si potrpí na kvalitní a chutné jídlo, na čerstvé pečivo, ovoce i zeleninu. Na Švýcarsku se mi strašně líbí, že lidé ačkoliv vědí, že budou platit víc, tak si za kvalitu rádi zaplatí. Proto u nich nenajdete zkažené ovoce nebo sýry a zeleninu, ale naopak všechno v té nejlepší kvalitě. 

Obchody Kc

Pokud se ale na to podíváme reálně a srovnáme si plat českého občana a jeho náklady na potraviny s platem švýcarského občana (a tomu odpovídajícími náklady na potraviny), zjistíme, že ve Švýcarsku není draho pro místního, ale pro nás Čechy ano. Když se ale podíváme ještě detailněji, vidíme, že v Čechách je draho i pro Čecha, natož ve Švýcarsku, naopak Švýcaři by si stěžovat neměli.

Mrkněte sami, např. mléko je zásah 0,3% do platu Švýcara, kdežto u platu Čecha třikrát tolik (stále se držíme průměrné mzdy, která je výše). I ty kuřecí prsa, která pro nás by byla neuvěřitelně drahá, jsou pro Švýcara levnější při jeho průměrné mzdě, než pro Čecha, když si je koupí v ČR. Pro Švýcara je to 0,5% z jeho průměrné měsíční mzdy, kdežto pro nás je to 0,78% z naší průměrné mzdy.

Obchody %

Švýcarsko země snů – Srovnání ostatních cen

musician-977942

Takto můžeme srovnat cokoliv. Asi není potřeba již vysvětlivek. Na všech grafech vidíme, že se zde lidé mají dobře. Oblečení je ve Švýcarsku pro Švýcarského občana opravdu levnější, než pro Čecha v Česku.

obleceniaboty (2) obleceniaboty

Měsíční podnájem by některé z nás asi zrujnoval, nebo bychom si museli vzít půjčku 🙂 Nicméně pro Švýcarského občana je nájem v hlavním městě Bern v poměru k jeho platu mnohem levnější, než pro Čecha při jeho průměrném platu podnájem v Praze.

mesicnypronajemkc mesicnypronajem

Co je ve Švýcarsku drahé, jsou služby. Například mateřské soukromé školky, zatímco u nás roční poplatek činí 150.00 Kč, tak ve Švýcarsku si zaplatí 519 391 Kč/rok. Za co? Za práci lidí, která je drahá, a je potřeba ji zaplatit, aby byla vykonávaná kvalitně a s nadšením.

Zajeď si do Švýcarska třeba s Just Away.


Švýcarsko země snů- srovnání platů, tipy na výlety
Švýcarsko – srovnání platů, tipy na výlety

Švýcarsko země snů je úžasná země, která se vyjímá nad ostatními, a proto bych jí ráda navštívila a poznala ji aspoň na skok z blízka, abych nasála atmosféru této krásné země. Chtěla bych se přesvědčit o tom, jestli je to opravdu ve Švýcarsku takový ráj a ochutnat všechny ty tamější dobroty. 

A nezapomeňte si stáhnout 100 nejkrásnějších míst ve Švýcarsku – pokud se tam zajedete podívat. ZDE najdete 100 nejkrásnějších míst ve Švýcarsku.

a nebo se podívejte blíž do Saského Švýcarska – Bastei ZDE


Zdroj: Fotografie: Pixabay.com; Grafy: vlastní; Informace: Wikipedia.orgMojesvycarsko.comnumbeo.com.