Jak si půjčit na Kosu auto a na co si dát bacha

Jak si půjčit na Kosu auto? Jak jsem slíbila v předešlém článku o hotelu, který mě vážně bavil, tak dnes se s vámi podělím o zkušenosti s půjčením auta a řízením na Řeckém ostrově Kos. Byla jsem z toho trochu zmatená, protože informace, které nám byly řečené, neměly s realitou moc co dělat.

Mluvíme teď spíše o informacích o řízení na Kosu, dopravních pravidel, nikoliv zapůjčení auta. To proběhlo velmi dobře.

Musím říci, že když jsem pochopila (velmi rychle), jak řízení na Kosu funguje, řídilo se mi tam lépe než v Čechách, i když občas to byl fakt adrenalin a člověk byl rád, když z toho auta vylezl. 🙂



Jak si půjčit na Kosu auto, buginu, skútr, kolo…

Půjčit si na Kosu auto, čtyřkolku, buginu, skútr, kolo nebo prostě něco, co vás dostane z bodu A do bodu B rychleji než vaše nohy, je, řekla bych, jednodušší, než si tam koupit cigarety značky, kterou kouříte.

Na každém rohu v každé menší či větší vesnici (o městě nemluvě) narazíte na půjčovnu čehokoliv, co vás napadne.

My jsme na zástupkyni půjčovny aut narazili hned na recepci v hotelu. Už když jsme přijeli, viděla jsem, že u slečny je narváno. Neváhali jsme a ještě než jsme zjistili, kdy máme schůzku s naším delegátem, tak jsme si zamluvili auto.

pujcovnakol

rentcar

Jak si půjčit na Kosu auto

Auta se pohybují cenově samozřejmě dle toho, jaký typ si vyberete. My jsme zvolili tu nejlevnější variantu a bylo to pro nás naprosto dostačující.

Dostali jsme za 150 Eur trochu pískající, ale spolehlivou Kiu, která nám zpříjemnila 4 dny na Kosu. Cena za jeden den byla 45 Eur a čím více dnů jste si zaplatili, tím lepší byla cena. Tedy my ušetřili dá se říct 30 Eur, které jsme stejně nacpali do benzínu, ale stálo to za to. 🙂

Auto bylo plně pojištěno a bez spoluúčasti v případě nehody. Nádrž byla nad půlkou, ale ve smlouvě jsme měli 1/2 nádrže. Zástupkyně nás ubezpečila, že kdyby něco, ať v klidu voláme na číslo ve smlouvě, kterou jsme měli vozit s sebou. Prý že nám to tam pánové přijedou natotata opravit nebo nám auto vymění.



Booking.com



Nebylo potřeba naštěstí nikam volat. Já byla spokojená. I když auto při nastartování a řazení trochu pískalo, brzdy jsem vyzkoušela a byly na jedničku. Sedačka pro dceru byla v ceně. 

Pokud si budete půjčovat cokoliv mimo hotel nebo delegáta, tak si zkontrolujte, jestli opravdu to, co je ve smlouvě, je i v autě (1/2 nádrže benzínu atd.). A hlavně, jak to je s pojištěním a spoluúčastí v případě nehody.

buggy2

Dále jsme si mohli na hotelu půjčit i buginu jak pro dva lidi, tak čtyřmístnou. Ceník dávám níže pro Váš aktuální přehled. Je to ceník nejen pro buginu na 1 a 3 dny, ale i pro skútry a další vozidla. Kdybych tam jela jen s přítelem, asi bych si tu buginu chtěla vyzkoušet, ale s dětmi bylo auto ideální řešení, akorát jsme nemohli do terénu, což je možná na Kosu škoda.

cenikbuggys atd


Informace od delegáta vs realita

Jak to napsat slušně. Ačkoliv dovolená to byla skvělá, rozhodně ne díky našemu delegátovi. Toho jsem dohonila na telefonu až 2 den, když už jsme měli auto pronajaté. Pán měl méně informací, než do té doby my. Nějaké tipy na výlety a mapu zadarmo nám dala zástupkyně půjčovny aut, ale to jsem delegátovi neřekla.

Divila se, že mapu nemáme od něj. Delegát byl prostě klučina, který byl na Kosu poprvé a někdo mu řekl, co má asi tak nějak vyprávět nám prvním hostům, aby nebyl za úplného blba.

Dozvěděla jsem se, že:

  1. na Kosu MUSÍM dodržovat rychlost a NESMÍM parkovat jen tak někde, protože si to policajti jako fakt hlídají, tak bacha na to.
  2. na Kosu je běžné, že na silnici potkáte vojáky, tak ať se nelekáte.

 

tank

  1. v centru hlavního města je NAPROSTO SUPER PARKOVIŠTĚ, KDE SE NEPLATÍ!
  2. a abyste neprojížděli na červenou, jinak Vás zastřelí. Dělám si srandu ale tak nějak mi to vyznělo, když už asi potřetí mlel něco o vojácích a policajtech.

semafor2

S těmito informacemi jsem trochu vyklepaná nasedala do auta Kia a mohli jsme jet. Už při první cestě jsem si všimla dalších, docela podstatných věcí, které mi delegát zapomněl říct. Pouze se mě zeptal, jestli jsem vyježděná. Hmm, řekla jsem si, co to asi znamená?

Tak jsem to odkývala. Zjistila jsem, že v Řecku jsou pravidla malinko jiný, značek podstatně méně a řidiči více vyladění než u nás v Čechách.

Zjistila jsem, že:

NA KRUHOVÝCH OBJEZDECH POZOR

Na kruháči jsem byla dost zmatená. Teď vím, že budete zmatení asi všichni. Řídite se tím, jestli jste na hlavní, nebo je před vjezdem na kruháč stopka, nebo je přednost zprava a někdy asi neví nikdo. Je to chaos a proto jsem si vždy jen přibrzdila a počkala, jestli mi auto na kruháči dá přednost, nebo nikoliv.

 

PŘEDJÍŽDĚNÍ A OHLEDUPLNOST

Silnice na Kosu jsou adrenalinová záležitost, ale zároveň tam jsou řidiči mnohem více tolerantní a ohleduplní vůči sobě. Hlavní silnice je dostatečně široká, tak aby se zde vedle sebe vešla až 3 auta, a tak to i kolikrát je. Nicméně když Řek vidí, že jedete rychleji než on, tak Vám na silnici uhne tak, abyste ho mohli předjet. To bylo super. Kdyby to takhle fungovalo i u nás, tak je to paráda. Silnice na to máme dost velké.

silnice2

POZOR, BĚHAJÍ TAM PŘES CESTU STÁDA KOZ

To bylo vážně pěkný, vojáci za celou dobu žádní, jen vystavený tank a přejíždíte přes jejich území, ale jinak žádná velká bojovka. Zato Vám může přeběhnout stádo koz přes silnici. Jak z jiný doby. 🙂

kozy

PARKOVÁNÍ NA KOSU

Tohle byl fakt oříšek. Od delegáta jsme dostali tip na parkoviště zdarma. Ani tam nejezděte, jednak v provozu na Kosu přijdete o nervy, a parkoviště zřejmě doporučují všichni delegáti, takže máte peška, bude obsazené, než se tam dovalíte. Musím říci, že až v hlavním městě Kos jsem pochopila, co myslel delegát tou otázkou, jestli jsem vyježděná. Ještě před rokem bych tohle nedala, ale přirovnám to k tomu, když vezu ráno děti do školy. 

Díky tomu, že každé ráno zažívám něco podobného, jako je standardní provoz v Kosu, tedy nacpaná auta vedle sebe, totální zmatek a chaos, a radost, že jsem se z toho dostala bez ťuknutí, tak jsem se osvědčila i při řízení v Kosu. Parkování jsme vyřešili tím, že jsme postavili auto do postranní uličky, za auta, která tam stojí všude (a bez parkoviště) a vyšlo nám to. Pokutu jsme nedostali a zbytečně jsme se nerozčilovali jako ostatní.Parkování u pláží je o poznání lepší.

Tam bylo místo jak ráno, tak odpoledne, takže pokud si vezmete auto jen proto, abyste si objeli pláže, tak můžete být v klidu, parkoviště tam jsou přívětivá a zdarma.

parkoviste
parkovisteplaz

Dopravní značky v Kosu mě nadchly

Bylo jich tam oproti Čechám podstatně méně. Stop (těch je tam požehnaně), pak přikázaný směr jízdy (jednoduše Ti říkají „tudy jeď, jinudy neeeee“, jak jednoduché) a pak zákaz vjezdu a dej přednost v jízdě (ale ta tam je minimálně, nahrazuje ji stopka), jo a zákaz zastavení. Paráda ne? Holky, pro nás jak dělaný. Nebo aspoň pro mě. 🙂

 

provoz

SILNICE NA KOSU

V podstatě skrz Kos vede jedna hlavní silnice až ke kruhovému objezdu, kde si vyberete, na kterou část ostrova chcete jet. Pokud nebudete chtít zkoušet jiné cesty (my je zkoušeli a nedoporučuji), tak se nemůžete ztratit a pojedete po silnici, která je, dá se říct, v pohodě.

My jsme jeden den vyjeli do malé vesničky v horách, a protože jsem si blbá myslela, že si zkrátím cestu, tak jsme vjeli na písčitou cestu, která byla široká tak asi jako moje auto a kousíček, okraje byly naprosto nestabilní a JÁ V TÉTO ČÁSTI POTKALA AUTOBUS V PROTISMĚRU.

Nevím, jak to udělal ten řidič, ani nevím, jak jsem to udělala já. Autobus mě objel, my s autem nespadli ze sypajícího se kraje a vše mělo happy end. Přísahala jsem, že už nikdy, nikdy, nikdy si nebudu chtít na Kosu zkrátit cestu. Jednak si ji stejně nezkrátíte, a ještě jedete takovými uličkami, kde jet prostě nechcete. 

Takže, jak si půjčit na Kosu auto není až tak složité, jako vybrat správnou cestu. A pokud nejste milovníci adrenalinu, jeďte vždy po hlavní na kruháč a tam se rozjeďte na vaši vysněnou stranu.

mapa

Řízení na Kosu mě nadchlo, člověk tak nějak přestane spěchat a je mu dobře.

Důležitá pomůcka při řízení na Kosu jsou sluneční brýle. Západ slunce je tam opravdu famózní, ale když vám pere sluníčko do obličeje a vy jedete ty jejich serpentiny, tak to má šťávu. 🙂 Nevidíte vůbec nic a je to pecka.

zapadsluncekos

No nicméně řídit po tmě např. z městečka Zia, které je v horách a vedou k němu nikdy nekončící serpentiny, tak to je taky bomba 🙂

Zde malá ukázka té lepší cesty ze Zii do Kardameny. Pouze tak čtvrtka z celých serpentin 🙂 Výhled stál za to 🙂

Každopádně jsme si to užili, a to hodně a budeme mít dlouho na co vzpomínat, a o tom to přeci je. 🙂

Jestli vám článek “ jak si půjčit na Kosu auto a na co si dát bacha“ pomohl, můžete ho ocenit likem či sdílením.

Třeba byl jen přísunem nových informací pro vás zajímavých, tak prosím také o like či sdílení. 🙂

Děkuji a přeji krásnou dovolenou 🙂