Jak si ušít nákupní tašku z ubrusu

Nedávno jsem potkala kamarádku v krámě u pokladny, a když si začala vytahovat igelitky z kabelky, tak mi došlo, že já jsem je opět nechala v autě. Mrknu pod pokladnu a tam žádné papírové tašky, ale jen igelitky. Tak jsem jednu vzala, no nebudu kecat, nákup jsem domu v bundě neodnesla, ale zato sem si řekla, že si teda pár tašek ušiji, abych je mohla nosit někde v rohu mé hluboké kabelky. Takže jsem si skočila na půdu a vytáhla starý ubrus, který byl od čehosi nevypratelně pocintaný, na stůl nepoužitelný a vytvořila z něj první tašku na ovoce a zeleninu.

Ušít si nákupní tašku – menší nebo větší – to není vůbec nic těžkého, jen doporučuji vlastnit funkční šicí stroj.  My měli takový ten ruční, který opravdu i chvilku šil, ale asi jen první minutu. Pak z něj vylítlo kolečko a bylo po srandě. Bylo to trochu delší než na stroji, ale dala sem to i v ruce. 🙂 A na zeleninu a ovoce dostačující 🙂

Košíček s šitím
Košík s šitím

Jak si ušít nákupní tašku z ubrusu

Je to jednoduché – budete potřebovat:

  • 1ks látky o velikosti 40 x 100 cm
  • 2 ks látky o velikosti 15 x 60 cm
    Panely látky

Nejprve si vytvoříme ucha.

Vezměte si první kus látky o velikosti 15×60 a přepulte na půl a vyznačte si střed. Ohněte obě strany ke středu a pak znovu přepulte a sešijte u kraje. Mohou vám pomoci špendlíky a žehlička.

Šití nákupní tašky

No, a když jsou ucha hotová, vezmeme si druhý díl látky o velikosti 40 x 100 a přehneme na půl. Vznikne nám jakýsi pytlík. Tašku otočte na líc a 7cm od kraje si přišpendlete a přišijte ucha, poté ohněte na dvakrát přední stranu neboli kraj tašky dovnitř, přišpendlete a zase přišijte. Posledním krokem je sešití tašky z obou stran a taška je hotová.

Fotografie nákupní tašky ušité z ubrusu
Nákupní taška ušitá z ubrusu.

Jak říkám nic složitého. Já jsem se rozhodla tašku pomalovat barvami na textil a vyšít jí ucha + odzdobit korálky. Aktuálně je ještě bez korálků a co mě těší nejvíc je, že mojí dcerce se líbí a vidí, že není potřeba nakupovat igelitky, když máme doma tolik starejch hadrů. 🙂

fotografe obrázků na tašce - zdobení tašky
Nákupní taška pomalovaná barvami na textil
Obšité okraje
Obšité okraje

Další inspiraci na moderní šití můžete najít zde, v kurzu moderního šití, první lekce zdarma a pak je na vás, jestli si kurz zakoupíte nebo ne. Registrovat se můžete i přes FB.

Fotografie polštářků
Navštivte zdarma kurz moderního šití

 

A zde sdílím ještě návod na tašku z trička bez šití, jen stříháte 🙂