Výstava pozdního středověku v Ústí nad Labem

Od 7. 4. 2017 – 29. 07. 2018 se v ústeckém muzeu koná výstava středověku Ústí nad Labem a jeho okolí. My tam byli a ukážeme vám, o co přicházíte, když se v muzeu nezastavíte. Je tam toho k vidění opravdu hodně, třeba středověké Mírové náměstí, kostra ženy, exponáty, které do této doby nebyly nikde vystavené a nejen to.

Jedná se o autorskou výstavu pracovníků muzea města Ústí nad Labem. Středověké dějiny od roku 2005 (kdy bylo uzavřené muzeum) nebyly nikterak prezentovány, a právě proto je tato výstava nejdelší ze všech pořádaných výstav v ústeckém muzeu. Navíc si zde můžete vyzkoušet i zbroj středověkého vojáka. Mrkněte.

Muzeum Ústí nad Labem
Muzeum Ústí nad Labem

Pozdní středověk

Pozdní středověk se řadí do 14-15. století v Evropě. V polovině 14. století se vyskytl mor a byla vyhlášena morová epidemie, a ta přispěla k hospodářské i demografické krizi. Naštěstí nezasáhla všechna výrobní odvětví, a proto byla postupně zažehnána. V Ústí nad Labem se mor vyskytl poprvé v polovině 16. století, a podruhé na konci 17. století. Moje dcera chce středověk zpět (Assassinka aktuálně), tak jsem jí tuto ceduli s nadšením přečetla, aby si ten středověk tolik neidealizovala, ale její středověk je samozřejmě vychytanější (tzn. žije se tam podle ní a dle toho, jak ona si středověk představuje). Takže mor byl zažehnán a středověk je u nás pořád v kurzu. 🙂

fotografie informace o morové epidemii

Výstava je rozdělena do 5ti místností a v každé najdete něco jiného.

1. místnost – ústecké náměstí, středověké tržiště

Tržnice známe i z dneška. Během trhů, se na středověké tržnici prodávaly různé domácí výrobky, lidé diskutovali o cenách a kvalitě. Představte si to, slyšíte, jak někdo volá přes rameno. Když se otočíte, uvidíte chlapce, jak nese na ramenou dřevěný tác s dřevěnými mísami plnými vařeného masa. Lidé se kolem něj pohybují, strkají do něj, gestikulují a mluví velmi hlasitě. Na tržnici přichází mnoho lidí z okolních vesnic. Je tam narváno a davy jsou velmi hlučné. Slyšíte jak se lidé překřikují a sotva slyší toho druhého.

fotografie výstavy Úst nad Labem středověká tržnice
Středověká tržnice
Středověké nádoby a mísy
Středověké nádoby a mísy
vysoké píšťalové číše s nálepy
vysoké píšťalové číše s nálepy

Stánky jsou přeplněné. Můžete zde sehnat, na co si jen vzpomene. Stánky rybářů vám nabízejí různé druhy sladkovodních ryb. U dalšího stánku najdete pytle plné pšenice, ječmene a ovsa. O kus dál si můžete pořídit hospodářská zvířata, slepice, kozy, krávy. A samozřejmě nemůžeme zapomenout na ovoce a zeleninu a nejen to. Také např. mosazné a bronzové varné nádoby, svícny, hedvábí, vozíky, sklo, koňské boty a další. Kdybych měla vypsat, co všechno najdete na středověké tržnici, zabralo by mi to hodně času, takže věřím, že vaše fantazie a informovanost je natolik velká, že si to dokážete představit sami. 🙂

Trh byl srdcem každého města a u nás v Ústí to nebylo jinak.

2. místnost – kostel sv. Materny

Ten stával na Lidickém náměstí. Byl v roce 1895 zbourán. Před demolicí se velká část vybavení stihla zachovat.

Tato žena byla pod kostelem pohřbena před polovinou 18. století. 🙁

Kostra ženy
Kostra ženy
Výstava středověku Ústí nad Labem
Výstava středověku Ústí nad Labem

3. místnost – hrady

V okolí Ústí nad Labem jich bylo hned několik. Znáte je? Já je neznala. Jděte mrknout, já byla v celku překvapená. Do dnešní doby se z některých dochovaly jen ruiny.

Hrady kolem nás
Hrady kolem nás

 

Nůž a drátěná košile
Nůž a drátěná košile

4. místnost – bitva Na Běhání

Bitva Na Běhání nebyla zrovna šťastná událost pro město. Husité totiž po výhře v této bitvě celé město vypálili.

Středověký terč
Středověký terč

5. místnost – pro děti

Zde si můžete zkusit zbroj a postavit si vlastní město 🙂 Na stránkách muzea píší, že je tato místnost hlavně pro děti. 🙂 Vážně? Naopak si myslím, že taťkové, ale i leckteré maminy, jako třeba já, se zde skvěle vyřádí. 😀 Ta helma je těžká jako…, nechápu, jak s tím vším ještě mohli běhat a bojovat. Já bych šla k zemi jen pod tou helmou. 😀

Středověká rodina
Středověká rodina
fotografie holčičky jak jen jako pláče a je spoutaná Muzeum Ústí nad Labem
Takto se trestali lidé za LEHKÝ zločin.
hrady kolem nás
Mírové náměstí
Fotgrafie hočičky a dřevěného středověkého města
Postavte si své město

Mimo jiné o patro výš si můžete skočit i na výstavu minerálů, která aktuálně také probíhá. Cena je 100,- Kč za 2 dospělé osoby. Dcera to měla zdarma. Zde máte ceník.

V Praze stále probíhá výstava Salvador Dalí, o lístky na ni jsme nedávno soutěžili. Jestli jste propásli soutěž, nezoufejte, soutěž sice skončila, ale výstavu stále navštívit můžete. Více info o Pražské výstavě najdete v ukončené soutěži. 

Mějte se fajn a přeji příjemný zbytek neděle.

Maruška 🙂