Řecko a módní trendy

Řecko, a konkrétně ostrov Kos, Vám zatím popisuji spíše z těch líbivých stránek, ale všichni víme, že ne všude to je jen růžové. Řecko je krásná země, ale život uvnitř zase tak jednoduchý není. Finanční krize Řecko nestaví zrovna do toho nejlepšího světla. Nezaměstnanost v Řecku klesla sice na 24%, ale pokud bychom to srovnali s Českou Republikou, tak je v Řecku téměř 6x vyšší než u nás. Díky krizi v Řecku začaly ženy investovat své peníze do drahých věcí. Například luxusní kabelky, které si dříve nemohly dovolit, nyní využily jako investici, když řecká měna začala klesat na hodnotě. A tím se dostávám k módě v Řecku. Pro začátek trochu historie. 🙂

kabelky

Historie módních trendů v Řecku

Historie módy v Řecku začala díky politikovi a vojevůdci Alkibiadésovi. Ač to byl státní řečník a vojevůdce, tak mu to nezabránilo v tom, aby se dobře oblékal. A to do té míry, že začal udávat nový směr v oblékání. Díky němu vznikla Řecká móda tunik a svrchního oděvu. V Řecku vládne motto: Všeho s mírou, a mě se to líbí, i když někdy člověk potřebuje vystoupit z davu a ukázat, že se v něčem liší.

https://pixabay.com/en/mythology-gods-goddess-god-olympus-1099255/
historie oblékání Řecko

Muži nosili bederní roušky, které byly krátké nad kolena a vrchní díl oděvu byl podobný zástěře, která byla sepnuta pouze sponou na rameni. Hlavy jim zdobily helmy nebo klobouky. Boty byly polovysoké a vyšívané s podpatky. Celý tento outfit doplnili zdobenými drahocennými pásy, za které si připevňovaly dýky.

Pro ženy v Řecku byly typické dlouhé šaty a široké sukně. Ženy nosily hlavně široké sukně doplněné živůtkem s velmi úzkými rukávy a velkým výstřihem, který někdy odhaloval i celá ňadra

Móda Řecko

Co se nosilo?

  1. Peplos – byl Řecký ženský oděv. Oproti pozdějšímu Chitónu byl ale Peplos tvořen z jednoho kusu nejprve vlněné tkané látky, a teprve později ze šité látky, která byla zdobena.
  2. Chitón – zde si Řekyně konečně oddechly. Chitón je z lehkého plátna, které splývá podél těla a na rameni je připnuto sponou. Podle délky chitónu jste věděli, kdo pracuje a kdo naopak nikoliv. Krátký chitón ke kolenům totiž nosili pouze pracující lidé. Ostatní, co nepracovali, měla chitón dlouhý až k zemi. Chitón mohl být ještě doplněn pláštěm Faros, ten nosila aristokracie, byl černé barvy a z těch nejdražších pláten dovážených z Egypta. Později se s prodloužením přejmenoval na Himation.
  3. Tunika – mužské spodní oblečení. Tunika byla většinou krátká s rukávy. Přes tuniku muži oblékali svrchní plášť zdobený různými motivy.

Aktuální Řecké módní trendy

Řekyně 2017
Řekyně 2017

Když jsem se procházela městem Kos, všimla jsem si, že ženy jsou spíše standardně, než nějak módně oblékané. Jsou spíše kypřejších tvarů, a tak jsem často vídala ženy v dlouhých šatech, kterými zakrývaly některé nedokonalosti. Ale jinak to ani tam ženy moc neřeší, takže triko, rifle a tenisky jsou tam velmi oblíbené. Protože je těžké rozeznat turistu od Řeka (pokud to není starý muž v pláťákách se svým starým psem), dovolila jsem si vyfotit paní, u které je zřejmé, že je místní. Je to noční prodavačka balónků v Kosu. Jediná fotka, u které jsem si jistá, že je to skutečná Řekyně.


Šaty dělají člověka

Já si dlouho lámala hlavu s tím, co si na dovolenou vzít s sebou. Prošmejdila jsem spoustu internetových obchodů, jak jsem psala v článku „dovolená se blíží a já nemám co na sebe„, a rozhodla jsem se pro pár nových kousků, které jsem sladila s některými mými staršími kousky, a třeba Vás tím inspiruji k něčemu novému. Je mi 37 let, ale módu jsem na hřebíček rozhodně ještě nepověsila. V této době, ač je to někdy trochu smutné, šaty skutečně dělají člověka.

Protože jsem zvyklá vyvětrat na každé dovolené svůj šatník a vytáhnout i ty (aspoň dle mého) hezčí kousky, tak jsem tak učinila i tentokrát.

Letní kolekce

Novinky v mé skříni 🙂

Overal – černým overalem rozhodně nic nezkazíte. Já zvolila s odhalenými zády a doladila sáčkem a černými lodičkami. Overal je vzdušný a pohodlný. Záda jsou holá a zdobená železnými špičatými cvočky. Hodí se jak na večer, tak na nošení přes den např. se sáčkem. Jediné, co bych tomu overalu vytkla, je guma v pase, kterou jsem vyřešila vhodným páskem.

overal

Společenské šaty – černé, krátké, elegantní sexy šaty se zlatým lemováním. Padnou jak ulité. Už se těším, až vyrazíme do divadla. 🙂

Společenské šaty

V těchto kombinacích se mi v Řecku fakt líbilo. Oči mužů na mě nepokrytě zíraly a ženy mě mile obdivovaly. No možná krapet přeháním, ale jen malinko. 🙂


Tak co, líbí se Vám moje módní výstřelky? Nebo si myslíte, že jsem naprosto mimo mísu? Napište mi, ať vím, že to nepíšu duchům, fakt bych ráda znala Váš názor. 🙂

 Pokud se Vám článek líbil, potěší mě like a za sdílení budu šťastná jako blecha.

Blecha Marfusska