Kanadské město Québec

Hlavní město stejnojmenné kanadské provincie leží na břehu řeky Saint Lawrence nedaleko soutoku s řekou St Charles. Québec patří mezi nejstarší města Severní Ameriky. Stará část města Vieux-Québec je od roku 1985 zapsána na Seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.

Stručná historie

V roce 1535 na místo dnešního Québecu připlul Jacques Cartier. Město ale založil francouzský cestovatel Samuel de Champlain až roku 1608. Původní název zněl Kebec, což znamená „zde se zužuje řeka“.

Město bylo roku 1629 dobyto Anglií, avšak v roce 1632, bylo podle mírové smlouvy vráceno Francii. Québec se stal hlavním sídlem Nové Francie. Pařížská smlouva z roku 1763 ale později přisoudila Kanadu Velké Británii.

V roce 1867 se Québec stal hlavním městem francouzsky mluvící provincie Quebec. S malou přestávkou, kdy vládu hlavního města provincie převzal Montreal, je hlavním městem provincie dodnes.

Québec
Québec

Základní fakta

Počet obyvatel: 531 902

Rozloha: 486 km2

Provincie: Quebec

Podle statistických údajů mluví 95 % obyvatel Québecu francouzsky a 1,5 % anglicky. Pak jsou tu samozřejmě obyvatelé, kteří mluví oběma jazyky.

Doprava

V Québec City se nachází Jean Lesage International Airport, vzdálené pouhých 20 minut jízdy od centra města. V Québecu je také dobré autobusové i vlakové spojení.

Canada

Co v Québecu nevynechat?

Jednu z nejznámějších památek města je Château Frontenac – historický hotel, který dominuje městu a dokresluje jeho panorama. Byl postaven roku 1893, a v roce 1980 byl vyhlášen národní historickou památkou.

Další významnou stavbou je pevnost La Citadelle. Návštěvníkům je umožněno nahlédnou i dovnitř. Z pevnosti se vám naskytne nádherný výhled na Québec a okolí. Hradby okolo historického centra jsou dlouhé 1,6 kilometrů.

Budova parlamentu provincie Québec z roku 1886 určitě stojí za vidění. Je jednou z nejdůležitějších historických staveb ve městě.

Katedrála Notre Dame de Québec z roku 1678 je důležitou historickou památkou. Jedná se o jednu z nejstarších severoamerických katedrál. Stojí za navštívení a vstupné je zdarma.

Máte raději teplejší destinace, podívejte se na nabídku Invia.cz, která nabízí velké slevy na zájezdy k moři.