4 tipy na dovolenou a levné ubytování v ČR – Krkonoše, Šumava

Už přemýšlíte, kam vyrazit na dovolenou? Nebo hledáte tipy jak strávit prodloužený víkend pro dva či plánujete rodinné výlety? V případě, že zahraniční dovolená z jakéhokoliv důvodu pro vás není to pravé ořechové, rozjeďte se po Čechách. Česká republika je místem, které stojí za to projet křížem krážem. Připravila jsem pro vás 4 tipy kam zajet na dovolenou a kde najít levné ubytování po ČR.

 

Krkonoše – rozhlédněte se ze Sněžky nebo se projděte korunami stromů

stezka korunami stromů - dovolená a levné ubytování v ČR

 

Krkonoše leží na severovýchodě ČR a jsou také jejím nejvyšším pohořím. Najdete zde 15 nejvyšších vrcholů České republiky z celkových dvaceti, a nejen to. V Krkonošském národním parku můžete najít unikátní pozůstalé druhy rostlin i zvířat, které nikde jinde v ČR nenajdete. Ochrana národního parku je velmi přísná, ale díky tomu se můžete kochat nespoutanou a úžasnou přírodou.

Pokud budete chtít udělat radost sobě i dětem, doporučuji se vydat na stezku korunami stromů. Stezku najdete uprostřed lesů Krkonošského národního parku. Čeká vás úžasný výhled ze 45 m rozhledny a po cestě dlouhé 1511 m také 6 zastávek, kde se dozvíte nové informace. Ideální výlet pro rodiny s dětmi na celý den.

Ubytování v Krkonoších je rozhodně pestré. Já hledám na levné ubytování Krkonoše, kde se ceny ubytování pohybují už od 64 Kč/noc, a vybírat můžete z různých typů ubytování, od levných přes rozmazlující s wellness až po luxusní apartmány pro náročné.

 

Nejvyšší hora Sněžka

sněžka

 

Když mluvíme o Krkonoších, určitě při dovolené nezapomeňte navštívit také nejvyšší horu Krkonoš – Sněžku (1603 m). Vydat se na ni můžete hned z několika míst, a v případě, že se vydáte pěšky, vezměte si pevnou obuv a načerpejte před výstupem hodně sil.

Pěšky na stezku

Já doporučuji tu nejméně obtížnou, nikoliv nejkratší cestu. Vyjdete z Horní Malé Úpy. Jakmile se dostanete k Pomezním boudám (autobus/auto), vydáte se po cestě česko – polského přátelství, které je značeno červenou značkou. Dojdete až k chatě Jelenka, od které dál budete postupovat přes Obří hřeben až na vrchol Sněžky. Celková trasa je cca 8 km.

Sněžka

Lanovkou na Sněžku

Pokud vyrážíte s malými dětmi nebo se vám nechce šlapat pěšky, vyzkoušejte lanovku na Sněžku. Děti budou nadšené. Lanovka je čtyřmístná a prosklená. Takže jestli se nebojíte výšek a stejně jako já milujete výhled do krajiny, rozhodně tento zážitek doporučuji. Lanovka vás sveze přímo z Pece pod Sněžkou, kde se můžete i ubytovat. Mrkněte na ubytko Pec pod Sněžkou, kde najdete pohodlné a levné ubytování v ČR již od 157 Kč/noc.

 

Národní park Šumava a nejvyšší hora Plechý

šumava

 

Národní park Šumava leží v jižní části České republiky podél hranice s Německem. NP Šumava je největší ze čtyř národních parků a jeho rozloha je 68 064 ha České republiky. V tomto parku si přijdou na své snad všichni milovníci přírody a historie. V okolí najdete opravdu velké vyžití, ať už hledáte zámky, hrady nebo dlouhé výšlapy a výlety do přírody.

Milovníci výšek a výstupů budou nadšeni nejvyšší horou Národního parku Šumava s názvem Plechý. Vystoupat na horu Plechý, vysokou 1378 m, můžete hned z několika směrů.

Já vám doporučím procházku přes tzv. Šumavskou pěší magistrálu. Tato stezka vede podél české státní hranice s Německem a Rakouskem a dojdete po ní nejen na vrchol Plechý, ale také např. na Ostrý, Poledník, Černou horu, Smrčinu, Stráž a Třístoličník.

 

Pokud by se vám výšlap na horu Plechý zdál dlouhý, můžete si jednoduše vybrat jiný cíl. Jedná se o nejdelší šumavskou turistickou trasu, kde je už jen na vás, jakou cestou a kam se vydáte.

Ubytování v Šumavských hotelech je dobré si rezervovat dopředu, v sezóně bývá již dost obsazeno. Doporučit mohu levné ubytování na Šumavě, které začíná na cenách už od 120 Kč/noc.

 

Jižní Čechy plné historie – Třeboň, zámek Červená Lhota a zámek Hluboká

Fotografie Hluboká léto 2018 - levné ubytování v ČR
Hluboká léto 2018

Když se řeknou jižní Čechy, první, co si vybavím, jsou zámek Hluboká a zámek Červená Lhota. Ale pokud se chystáte na letní dovolenou, určitě nezapomeňte navštívit i Lipenskou přehradu, přezdívanou také jako jihočeské moře, a Třeboň.

Třeboň a okolí nesmíte minout. Určitě uvítáte osvěžení v Třeboňských rybnících v letních vedrech, nebo můžete navštívit zámek Třeboň, který každé léto pořádá i kreativní akce pro tvořivé ženy i muže (přečtěte si článek o kreativní Třeboni).

Další tip je zámek Hluboká, který byl původně strážný hrad a byl vybudován v polovině 13. století. Očarují vás jeho zahrady, které jsou známé po celém světě. Autem se dostanete do vesnice Hluboká nad Vltavou, kde ho můžete nechat na velkém parkovišti hned pod zámkem. K tomu se dostanete pěší cestou, která je schůdná i pro menší děti. Cestu lemují restaurace a stánky a k zámku to není daleko.

Zámek Červená Lhota je známý svým velkým vodním příkopem. Vy si zde můžete vypůjčit lodičku a projet se po vodním příkopu, ale také ho můžete obejít do kola a prohlédnout si zámek ze všech stran. Pokud navštívíte tuto historickou památku, dozvíte se nejen historické informace o zámku, ale také zjistíte legendu o tom, proč je zámek červený. Na konci prohlídky vám to průvodce prozradí.

levné ubytování v ČR

V jižních Čechách najdete ubytování na každém rohu. Ovšem pokud hledáte kvalitní ubytování za levný peníz, pak levné ubytování jižní Čechy je to pravé.

Na www.MegaUbytko.cz najdete levné ubytování nejen v Krkonoších a na Šumavě, ale po celé České republice i na Slovensku.

Přeji krásnou dovolenou!