Ty nejlepší tipy pro péči o dětskou pokožku

Být poprvé rodiči je krásné, skoro jako se znovu bláznivě zamilovat! Někdy toho ale může být prostě příliš…Naučit se spoustu věcí a vyrovnat se s ohromným množstvím změn. Pomůžeme vám proto s tím, jak správně pečovat o dětskou pokožku; jak ji udržet jemnou a klidnou. Uvidíte, že mnohem spokojenější pak bude i váš drobeček, který vás tím spíše nechá déle se vyspat.

Přírodní přípravky jsou pro dětskou pokožku jako pohlazení

Základem je používat takové produkty, které jsou pro miminko bezpečné. Udělejte si proto malý průzkum. Co hledat? Především šetrné a ověřené složky, nad kterými nevisi žádný otazník! Podmínku žádných syntetických nebo dráždivých látek splňuje kvalitní přírodní kosmetika, pro kterou se rozhoduje čím dál více rodičů. A my jejich volbu jen schvalujeme!

Kolik přípravku používat a jak často?

Tu pravou výbavičku pro malého bychom měli. Jak ji správně používat? Snažte se především dětskou beauty rutinu pojmout jako zábavnou chvilku, která vás dva sblíží, nikoli jako něco, co se prostě “musí”.

Když přijde čas koupele

Někteří mrňousci si koupání opravdu neužívají a stresuje jak je. Můžete jim, a koneckonců i sobě, trochu ulevit. Než se děti naučí lézt a jíst pevnou stravu, nebývají tak špinavé. Úplně tedy stačí, když je vykoupete jen obden. V mezidobí jen umývejte intimní partie s pomocí měkké organické žínky s jednou malou dávkou či pumpičkou oblíbeného kosmetického produktu.

Ja vaše dítě přesný opak a koupel zbožňuje? Koupat ho každý den je v pořádku! Častěji než jednou denně by ale mohlo jeho pokožku nepříjemně vysušit.

  • Hledejte jemné čistící gely nebo mléka bez chemických látek, které nezbavují jemnou pokožku přirozeně se vyskytujících olejů a ochranného filmu.
  • S množstvím to nepřehánějte. Při koupání v malé přenosné vaničce použijte pouze jednu pumpičku přípravku. Až bude vaše dítě starší a bude se koupat ve vaně, můžete přidat dvě pumpičky a rukou vodu rozvířit.
  • Většina dětských koupelových prostředků slouží také jako šampon. Pokud doma máte malého pačesáče, můžete použít další malou pumpičku jen na umytí vlásků.

Péče po koupeli

Jak udržet tendenci k tvorbě ekzémů a vysušení pokožky na uzdě? Jedině dostatečnou hydratací! Hydratačním krémem byste miminko měli rozmazlovat každý den – obzvlášť účinné je tak činit právě po koupeli. Aplikujte ho ještě tehdy, když je pokožka mírně vlhká a naneste ho na celé tělíčko. Pečliví buďte v místech náchylných k vysušování – jsou to lokty, kolena a nožičky.

Hydratační krém používejte při masáži miminka ve dnech, kdy ho nekoupete. Jde o nádherný způsob relaxace, který pomáhá mezi vámi vytvořit ještě silnější pouto.

  • Chtějte jemné hydratační krémy či oleje bez umělých parfémů.
  • Efektivnější jsou ty, které jako hlavní složku nemají vodu. Ta nemá při lokální aplikaci žádný přínos a ve skutečnosti může jemnou a citlivou pokožku spíše vysušit.
  • Aloe vera jako základní složka je naopak mimořádně zklidňující, navíc s velmi rychlým účinkem.

Jak na dětské ekzémy

Nepanikařte, když se objeví – s ekzémy se miminka potýkají opravdu velmi často! Pokožku častěji hydratujte, alespoň dvakrát a možná i třikrát denně. Udržování optimální úrovně vlhkosti v pokožce umožňuje, aby se sama hojila.

  • Vyzkoušejte tento rituál: vmasírujte vyživující krém ráno před oblékáním, po polední výměně plenek a pak večer buď po koupeli, nebo během masáže.
  • Ekzém se zhoršuje? Zkuste na podrážděná místa použít extra zklidňující krém, ideálně s bambuckým máslem. Dodává pokožce extra vlhkost a zároveň jí nechá dýchat.

Každé tělíčko je jiné. Někdy je potřeba trochu pokusů a omylů, abyste zjistili, co je pro vaši rodinu to pravé. Přírodní kosmetika je sázkou na jistotu. Důležité je dát jí šanci opravdu zafungovat a používat ji po dobu alespoň dvou týdnů. Dříve totiž nezjistíte, zda jsou pro pokožku vašeho miláčka tím pravým, či nikoli. Pokud kvůli dermatologickým problémům miminka navštěvujete lékaře, poraďte se s ním, než začnete změny v obvyklých postupech provádět.

Je vaše miminko plaváček, nebo se do vody dvakrát nehrne?